Macron, Merkel şi Zelenski solicită retragerea trupelor desfăşurate recent de Rusia la graniţa cu Ucraina şi propun o reuniune în formatul Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski (stânga) şi Emmanuel Macron în cadrul întrevederii de la Paris FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski (stânga) şi Emmanuel Macron în cadrul întrevederii de la Paris FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri la organizarea summit cu omologii săi rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel în vederea calmării tensiunilor în Donbas şi la graniţele ţării sale cu Rusia.

Zelenski a discutat vineri cu Macron şi Merkel despre desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, transmite AFP, potrivit news.ro.

Cei trei lideri şi-au exprimat, în cadrul unei videoconferinţe, „îngrijorarea faţă de comasarea trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, anexată ilegal”.

Liderii ucrainean, francez şi german au cerut retragerea „acestor trupe, pentru a se ajunge la o dezescaladare”, se arată într-un comunicat comun difuzat de Guvernul german.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au „subliniat susţinerea faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Ei au subliniat totodată „necesitatea aplicării integrale a acordurilor de la Minsk de către ambele părţi”.

Parisul şi Berlinul îşi „continuă eforturile în cadrul formatului Normandia”, un format cvadripartit pentru soluţionarea conflictului armat din Donbas care mai implică Kievul şi Moscova.

Zelenski s-a declarat vineri dispus să se întâlnească cu Putin în cadrul acestui format.

În opinia sa, un summit între Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden ar putea de asemenea să contibuie la calmarea situaţiei în Donbas.

Înainte de întâlnirea cu Macron şi videoconferinţa cu Merkel, Zelenski a făcut un nou apel pentru grăbirea aderării ţării sale la NATO şi UE în faţa ameninţării ruse.

„A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO”, a spus preşedintele ucrainean, denunţând totodată o „agresiune violentă” a Rusiei împotriva ţării sale.

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi din Donbas, în timp ce peste 80.000 de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropierea graniţei cu Ucraina. Ţinând cont de aceşti factori, Ucraina avertizează că Rusia intenţionează se dedea unei noi agresiuni împotriva sa.

Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin şi i-a propus să se întâlnească într-o ţară terţă. „A sosit momentul dezescaladării”, afirmă liderul de la Casa Albă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri