Macron, în operaţiune de seducţie în Danemarca: Preşedintele francez a început munca de raliere la proiectul său pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a început deja munca de convingere în vederea aderării la „arcul său european“. Prima destinaţie este Danemarca, unde efectuează o vizită de stat.

Macron a sosit marţi în Danemarca într-o operaţiune de seducţie, comentează Le Figaro. Iar gazdele sunt binevoitoare cu el, continuă cotidianul francez.

Henning Rasmussen spune că a venit în faţa Palatului Regal Amalienborg pentru a saluta un „vizionar“.

„Învăţaţi de la Macron“, scrie un editorialist în Politiken, ziar de centru stânga, apreciind discursul său „pentru cooperare internaţională mai degrabă decât pentru naţionalism“.

Alături de premierul Lars Lokke Rasmussen, Emmanuel Macron a recunoscut că cele două ţări „au divergenţe“, dar a subliniat că „nu sunt de nedepăşit“.

El şi-a exprimat dorinţa de apropiere a punctelor de vedere între ţara sa şi Danemarca, calificând-o „un mare aliat pentru securitate, Europa şi climat“, precum şi „un partener important de solidaritate şi stat providenţă“.

„Avem convingerea, atât de o parte cât şi de cealaltă parte, că autonomia strategică a Europei trece prin autonomia de a ne consolida apărarea comună“, a notat liderul de la Elysee, salutând voinţa gazdei sale pentru „sporirea cooperării militare bilaterale franco-daneze“.

O Europă cu o securitate mai puţin dependentă de SUA

Emmanuel Macron şi-a prezentat luni viziunea sa asupra viitorului Europei. El a pledat pentru un spaţiu european mai puţin dependent de Statele Unite în asigurarea securităţii şi a anunţat că va veni cu un proiect în acest sens.

„Europa nu se mai poate baza numai pe Statele Unite în privinţa securităţii. Ne revine astăzi responsabilitatea de a garanta securitatea şi, prin urmare, suveranitatea europeană“, a spus şeful statului francez la reuniunea anuală cu ambasadorii, desfăşurată la Paris.

„Trebuie să ne asumăm toate consecinţele sfârşitului Războiului Rece“, a continuat el, notând că va iniţia o „reflecţie exhaustivă cu privire la aceste subiecte împreună cu toţi partenerii europeni“, dar şi „cu Rusia“.

Potrivit lui Macron, dialogul va viza „ securitatea cibernetică, armele chimice, armele convenţionale, conflictele teritoriale, securitatea spaţială şi protecţia zonelor polare, mai ales cu Rusia“.

Împotriva izolaţionismului

Preşedintele francez a denunţat totodată izolaţionismul administraţiei Trump: „ Multilateralismul trece printr-o criză majoră care intră în coliziune cu toată activitatea noastră diplomatică, în principal din cauza politicii Statelor Unite“.

„Partenerul cu care Europa a construit noua ordine postbelică pare să întoarcă spatele acestei istorii comune“, a conchis preşedintele francez, citat de AFP.

La Copenhaga, Macron a ţinut să le răspundă altor doi izolaţionişti, şi anume liderului extremei drepte italiene Matteo Salvini şi premierului ungar Viktor Orban. Cei doi s-au întâlnit marţi la Milano.

„Nu voi ceda nimic în faţa naţionaliştilor şi a celor care promovează acest discurs al urii. Dacă ei vor să vadă în persoana mea principalul lor opozant, au dreptate“, a declarat preşedintele francez.

Marţi, la Milano, Orban l-a numit pe Salvini drept „eroul“ său şi l-a desemnat în schimb pe Macron drept principalul său adversar în Europa.

Cancelarul german Angela Merkel a pledat la rândul ei pentru o Europă care să îşi ia destinul în propriile mâini, întrucât nu se mai poate baza pe Statele Unite conduse de Donald Trump.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite