Măcel în rândul civililor, la Doneţk. 13 oameni au fost ucişi de un obuz tras asupra unui troleibuz. Prizonieri ucraineni au fost aduşi la faţa locului şi bătuţi cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troleibuzul, plin cu oameni,  a fost lovit de un obuz
Troleibuzul, plin cu oameni,  a fost lovit de un obuz

Cel 13 oameni au murit în această dimineaţă la Doneţk după ce un proiectil a nimerit un troleibuz într-un cartier al oraşului care până în prezent a fost ferit de lupe. Potrivit autorităţilor locale, alte câteva zeci de oameni au fost răniţi. Tragedia s-a produs la ora 7 şi 40 de minute, când zeci de oameni se grăbeau la serviciu.

"Douăsprezece persoane au fost ucise în troleibuz şi o alta într-o maşină care trecea prin apropiere", a precizat un reprezentant al Serviciilor de urgenţă din oraş, aflat sub controul separatiştilor ruşi. 

"Am auzit o explozie. Am venit aici şi am văzut că troleibuzul este avariat, o maşină a ars, o mulţime de cadavre. În troleibuz era un rănit care cerea ajutor. Acolo, în spate, de asemenea, era un cadavru şi mulţi răniţi. ce vor de la noi?", a spus un bărbat.

Un soldat ucrainean prizonier a fost adus în staţia de troleibuz şi bătut

Insurgenţii din Doneţk au adus la staţia de troleibuz, unde în urma unei explozii au murit de la 8 la 13 oameni, un soldat ucrainean. Bărbatul cu mâinile legate la spate a fost înjurat şi lovit de nenumărate ori.

Incidentul a fost filmat de echipele de jurnalişti aflate la locul tragediei. 

Mulţimea de oameni l-a învinovăţit pe ''ostatic'' de tragerea focurilor de armă asupra zonelor locuite şi a cerut execuţia acestuia. ''Ciborg-ul'' a fost lovit cu pumnii şi picioarele în cap. 

Ulterior, aproximativ 20 de soldaţi ucraineni, luaţi prizonieri de rebeli separatişti proruşi, au fost obligaţi să defileze de la aeroportul din Doneţk şi până la locul în care 13 persoane au fost ucise în bombardamentul unui troleibuz joi dimineaţă şi unde sunt expuşi în prezent în faţa mulţimii furioase.

Potrivit AFP, câteva zeci de locuitori din Doneţk i-au înconjurat şi au aruncat spre ei cu cioburi de sticlă, pietre  sau diferite obiecte de la ferestrele imobilelor din jur.
 

Majoritatea prizonierilor, care purtau haine civile, prezentau urme de răni sau hematoame la nivelul feţei.

Preşedintele republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a asistat la această scenă.

"Trebuie pedepsiţi ca Saddam Hussein, sunt asasini. Ei ne-au ucis copiii", a reacţionat Zina, o pensionară. "Ei nu mai ştiu ce înseamnă să ieşi pe stradă fără teamă".

O altă pensionară, Liuda, a arătat mai multă compasiune. "Îmi este ruşine de ce se întâmplă. Îmi este milă de ei, sunt victimele lui Poroşenko (preşedintele ucrainean-n.r.)", a declarat ea cu lacrimi în ochi.

Kievul arată cu degetul spre separatişti

 Ministrul ucrainean al Apărării a acuzat separatiştii proruşi că s-ar afla la originea bombardamentului care a ucis 13 civili. "Teroriştii (numele dat de Kiev separatiştilor) au bombardat un troleibuz la Doneţk şi au ucis civili. Acest bombardament împotriva unui mijloc de transport civil a fost lansat într-un cartier în care nu există confruntări", a afirmat ministrul ucrainean al Apărării într-un comunicat. 

Acesta este cel mai sângeros atac împotriva civililor de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în septembrie.

La 14 ianuarie, un bombardament împotriva unui baraj al armatei ucrainene în apropiere de Volnovaha (35 de kilometri sud de Doneţk) a lovit un autobuz şi a ucis 12 civili. Kievul şi rebelii s-au acuzat reciproc de aceste tiruri.

Bombardarea troleibuzului are loc la câteva ore după ce miniştrii de Externe ucrainean, rus, francez şi german au cerut încetarea ostilităţilor şi retragerea armamentului greu. 

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că "poartă responsabilitatea" bombardamentului care a ucis cel puţin 13 civili, joi dimineaţă, la Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, relatează AFP. 

"Astăzi, teroriştii ruşi au comis un act înspăimântător împotriva umanităţii. Iar Federaţia Rusă poartă responsabilitatea acestuia", a declarat Iaţeniuk într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Guvernului ucrainean.

Bombardarea troleibuzului a avut loc la câteva ore după ce miniştrii de Externe ucrainean, rus, francez şi german au cerut încetarea ostilităţilor şi retragerea armamentului greu.

Cel puţin 34 de persoane, ucise în ultimele 24 de ore 

 Cel puţin 34 de persoane, civili şi militari, au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, teatrul unui conflict între armata ucraineană şi rebelii separatişti proruşi, potrivit unui bilanţ al AFP care se bazează pe cifrele oficiale.

Treisprezece civili au murit într-un bombardament care a vizat un autobuz la Doneţk, potrivit serviciilor de urgenţă locale. Autorităţile separatiste au anunţat de asemenea moartea a zece persoane la Gorlivka, un oraş situat în regiunea Doneţk.

Zece soldaţi ucraineni au murit în ultimele 24 de ore, a anunţat la rândul său armata, iar o femeie a fost ucisă în regiunea Lugansk, potrivit guvernatorului local pro-Kiev Ghenadi Moskal.

Peste 5.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Ucraina, care a izbucnit în aprilie, între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la un post de radio ucrainean, relatează AFP.

"Situaţia se agravează cu adevărat. Se vede prin numărul tot mai mare de victime civile, care este foarte important. Numărul victimelor, potrivit ONU, este de peste 5.000 de persoane, iar cel al răniţilor este 10.000", a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE în Ucraina, Michael Bociurkiw, la postul ucrainean Radio News.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite