Doi ruşi au fost condamnaţi la închisore pentru că au stropit cu agheasmă mausoleul lui Lenin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi artişti ruşi în momentul în care au stropit cu agheasmă Mausoleul lui Lenin
Cei doi artişti ruşi în momentul în care au stropit cu agheasmă Mausoleul lui Lenin

Un tribunal din Moscova a acordat sentinţe de 10 zile ani de închisoare celor doi activişti care au stropit cu apă sfinţită Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie într-o încercare artistică de a exorciza fantoma fondatorului Rusiei sovietice din politica rusească de astăzi.

Instanţa din districtul Tverskoi i-a găsit vinovaţi de huliganism pe  Oleg Basov şi Eevggheni Avilov care au fost  reţinuţi de către poliţie marţi, după ce au stropit cu agheasmă Mausoleul în care se află corpul îmbălsămat al lui Lenin, în Piaţa Roşie din Moscova, urlând „Ridică-te şi mergi!“.

Cei doi au comis fapta luni, chiar în ziua de Boboteză pe stil vechi, sărbătorită de către creştinii ortodocşi ruşi.Evgheni Avilov şi Oleg Basov sunt membri ai unui grup de artişti - Blue Rider.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Blue Rider, Irina Dumiţkaia, acţiunea a avut ca scop "demolarea mitului potrivit căruia Lenin  este nemuritor, printr-o încercare de a-l învia în ziua Bobotezei, aşa cum l-a înviat Isus pe Lazăr".

Expunerea rămăşiţelor mumificate ale liderului Revoluţiei din Octombrie în Mausoleul din Piaţa Roşie îi învrăjbeşte pe ruşi. O majoritate a populaţiei este de acord cu înhumarea acestuia, dar mulţi alţii, în frunte cu Partidul Comunist rus se opun .

În 2012, un sondaj efectuat de Centrul Levada arăta că doar 25% dintre persoanele intervievate erau de acord cu menţinerea lui Lenin în Mausoleu, în timp ce 53% erau de părere că trebuie înmormântat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite