Luis Montenegro a fost numit noul prim-ministru al Portugaliei

0
Publicat:

Liderul dreptei moderate Luis Montenegro a fost numit premier al Portugaliei în noaptea de miercuri spre joi, dar, din cauza victoriei sale fragile în alegerile legislative din 10 martie, este nevoit să formeze un guvern minoritar şi să se descurce cu o extremă dreaptă aflată într-un progres notabil, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Luis Montenegro FOTO: Facebook/psdparleuropeu
Luis Montenegro FOTO: Facebook/psdparleuropeu

Montenegro este un avocat de 51 de ani cu o bogată experiență parlamentară și îi va urma premierului socialist Antonio Costa, aflat la putere de la sfârşitul anului 2015.

Candidatul Alianţei Democrate (AD) va prezenta miercurea viitoarea componenţa guvernului său, urmând să preia funcţia pe 2 aprilie, a spus acesta presei în cadrul unei scurte declaraţii la finalul unei întâlniri cu Preşedintele Republicii, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.

Potrivit rezultatelor finale anunţate în acelaşi timp, care au făcut posibilă alocarea celor patru locuri în circumscripţiile străine, AD a câştigat alegerile cu o marjă extrem de mică faţă de Partidul Socialist (PS).

Partidul lui Luis Montenegro a primit 28,8% din voturi şi 80 de mandate dintr-un total de 230. Va rămâne astfel departe de pragul de 116 aleşi care ar fi asigurat majoritatea absolută, dar Montenegro a spus deja că este pregătit să formeze un guvern minoritar.

Perturbat de demisia premierului în exerciţiu Antonio Costa, care nu a obţinut un nou mandat după ce a fost citat într-o anchetă pentru trafic de influenţă, Partidul Socialist a obținut locul al doilea cu 28% din voturi şi 78 de mandate.

În Portugalia, executivul nu necesită un vot de încredere din partea Parlamentului pentru a prelua funcţia.

Luis Montenegro are planificată o deplasare la Bruxelles pentru a participa la o reuniune a Partidului Popular European (PPE) joi dimineaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite