Loviturile în interiorul Rusiei evidențiază ingeniozitatea tactică a Ucrainei
0O rachetă cu rază lungă? Sau o dronă modificată? Dovezile unei arme noi și neașteptate au fost vizibile luni dimineață, când explozii misterioase au lovit două baze aeriene rusești.
Ambele s-au desfășurat la distanță mare de linia frontului. Videoclipul de pe rețelele de socializare ruse a arătat o explozie la baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov din Rusia. Alta s-a întâmplat la baza aeriană militară Diaghilevo de lângă Riazan, un oraș la doar 250 de kilometri de Moscova și Kremlinul lui Vladimir Putin. Potrivit presei de stat ruse, trei persoane de la bază au murit și cinci au fost rănite când un camion cu combustibil a luat foc. Cel puțin două avioane au fost avariate.
Cauza exactă a exploziei este incertă. Dar se pare că Ucraina a găsit o modalitate de a viza bombardierele rusești Tu-95 și Tu-22M cu rază lungă de acțiune, care sunt staționate pe pistele de zbor. Din octombrie, Kremlinul a folosit aceste bombardiere strategice pentru a distruge infrastructura energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără căldură și electricitate pe măsură ce sosește iarna.
Există speculații că Kievul a dezvoltat o dronă cu o rază de acțiune uimitoare de 1.000 km. La sfârșitul lunii trecute, un militar ucrainean a spus că arma a fost deja folosită împotriva armatei ruse. Dacă este adevărat, aceasta înseamnă că o mare parte din Rusia europeană poate fi atinsă. Și că avantajul asimetric de care s-a bucurat Moscova în acest an – capacitatea de a lansa în siguranță rachete de croazieră din adâncul Rusiei – este amenințat, scrie „The Guardian“.
„Atacăm acolo unde ei sunt slabi și apărăm acolo unde sunt puternici”, a spus Andri Zagorodniuk, fostul ministru al Apărării al Ucrainei. El a descris tactica militară a Ucrainei drept „oportunistă”. Rusia, dimpotrivă, a continuat el, a pornit un atac „unidirecțional” total pentru a captura orașul Bahmut, în regiunea estică a Donbasului, în ciuda pierderilor uriașe de soldați și echipamente.
Raidul în stil gherilă de luni arată ingeniozitatea tactică a Ucrainei în lupta sa cruntă împotriva Rusiei. Și capacitatea continuă a Kievului de a surprinde. La sfârșitul lunii octombrie, Ucraina a surprins Moscova când a lansat dimineața devreme un atac cu drone aeriene și maritime asupra portului din Crimeea Sevastopol, unde se află flota rusă a Mării Negre. Se pare că mai multe fregate rusești au fost dezactivate, inclusiv nava amiral Amiral Makarov.
Analiștii navali au spus că Ucraina a dezvoltat o dronă marină ingenioasă și letală. Componentele sale includ un ski-jet modificat și o cameră controlată de la distanță, cu un feedback live către un centru de comandă și control. Plus explozibili, atașați în față. Dronele par să fi jucat, de asemenea, un rol într-un alt atac de succes ucrainean din august asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, în care nouă avioane de război rusești au fost aruncate în aer.
Potrivit cotidianului american The New York Times, armata ucraineană a bombardat Insula Șerpilor, atunci când aceasta era controlată de trupele rusești, cu ajutorul tunurilor autopropulsate Caesar, în pofida faptului că bătaia acestora nu permitea acest lucru. Ucrainenii au transportat pe șlepuri sistemele Caesar pentru a putea lovi de pe mare Insula Șerpilor. Tunurile autopropulsate Caesar, transferate la Kiev de către Franța, au fost selectate pentru executarea loviturilor asupra insulei. Numai că, bătaia acestora era de 40 de kilometri, iar distanța până la insulă de 50 de kilometri. Nu se știe cine a venit cu ideea, dar cert este faptul că tunurile au fost încărcate pe șlepuri și remorcate mai aproape de Insula Șerpilor, de unde au tras asupra acesteia. Tunurile franceze nu au fost alese întâmplător pentru executarea de lovituri din partea laterală a barjelor. S-a ținut cont de faptul că acestea au cel mai mic recul și o stabilitate mai mare în timpul tragerilor.
Evoluțiile înregistrate în conflictul ruso-ucrainean au determinat și partea rusă să adopte o soluție apropiată de cea folosită de militarii ucraineni pentru lovirea Insulei Șerpilor. Este vorba despre montarea complexelor de apărare antiaeriană Tor-M2KM la bordul navelor de patrulare din clasa Vasili Bikov (Proiect 22160) ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Acestea au fost ancorate pe heliportul aflat la bordul navelor. Decizia a fost luată în urma constatării că navele de luptă, destinate în principal pentru îndeplinirea de misiuni împotriva pirateriei maritime, sunt practic lipsite de apărare antiaeriană.
Revenind la soluția folosită de trupele ucrainene pentru îndepărtarea militarilor ruși de pe Insula Șerpilor se pune întrebarea logică de ce FRMN nu a reacționat la loviturile executate de pe mare cu instalațiile de artilerie franțuzești Caesar? Marina rusă controla atunci zona din jurul insulei, folosind inclusiv avioane și elicoptere ale Aviației navale. Însă, multe întrebări legate de FRMN vor rămâne fără răspuns. Cert este că partea ucraineană a reușit, cu sprijinul Occidentului, să paralizeze FRMN, care se considera anterior că a făcut din Marea Neagră “un lac rusesc”.
Kievul nu le spune întotdeauna aliaților săi înainte de a efectua anumite tipuri de operațiuni militare riscante, au spus oficialii occidentali. Ei cred că ucrainenii evită în mod deliberat să dezvăluie atacuri pe care Occidentul ar putea încerca să-i descurajeze să efectueze, fiind anterior sub presiune pentru a abandona anumite lovituri. Atacurile aflate în adâncul teritoriului rusesc sunt un domeniu de o sensibilitate deosebită.
Administrația Biden a indicat că este precaută să intre în conflict militar direct cu Rusia și se teme de escaladarea nucleară. Kremlinul spune că este deja în război cu SUA și Occidentul – și consideră că Ucraina este un stat marionetă condus de SUA. Casa Albă a furnizat Kievului aproape 20 de miliarde de dolari în asistență militară și de securitate până acum, dar a refuzat să livreze muniții cu rază lungă de acțiune care ar permite Kievului să lovească direct Rusia.
În schimb, guvernul lui Volodimir Zelenski a folosit propria tehnologie pentru operațiuni speciale. Acestea includ un atac în octombrie asupra podului rusesc peste dreapta Kerci care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Și în aprilie scufundarea dramatică a crucișătorului de luptă Moskva, efectuată cu două rachete ucrainene anti-navă Neptune. Ambele au fost lovituri umilitoare la adresa prestigiului Rusiei. Se pot aștepta și alte surprize.