Imaginile care îi contrazic pe ruşi: Baza Sakî din Crimeea a fost puternic avariată în urma a cel puţin 12 explozii

0
0
Imagine din satelit a bazei ruse din Crimeea afectate de explozii Foto via Twitter / Paul Jawin
Imagine din satelit a bazei ruse din Crimeea afectate de explozii Foto via Twitter / Paul Jawin

Mai multe imagini din satelit arată avioane de război ruseşti distruse la baza aeriană Sakî din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.

La baza Sakî din vestul Crimeei, condusă de ruşi, s-au produs marţi, cel puţin 12 explozii, iar o persoană a fost ucisă, relatează bbc.com.

Un oficial ucrainean, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru New York Times că „aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forţelor noastre din teatrul de operaţiuni din sud”. Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac şi s-a rezumat doar la a spune că „a fost folosit un dispozitiv de fabricaţie exclusiv ucraineană”.

Deocamdată, Ucraina nu şi-a asumat oficial responsabilitatea atacului, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui lovituri ţintite, scrie bbc.com.

Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafeţe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Piste principale ale bazei par să fie intacte, dar cel puţin opt avioane par a fi avariate şi distruse, în imagini fiind vizibile câteva cratere. Cele mai multe dintre ele se află într-o zonă a bazei unde se aflau un număr mare de avioane.

Imaginile realizate înainte şi după exploziile de marţi, obţinute de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi  afectată. 

Ministrul rus al Apărării: Echipamentele militare nu au fost afectate de explozie

Ministerul rus al Apărării a transmis că explozia survenită la aerodromul militar Sakî a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relata presa rusă. Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţinea ministerul rus. 

„Cred că militarii ruşi din această bază aeriană şi-au stricat regula foarte simplu cunoscută: nu fumaţi în locuri periculoase. Asta e”, a spus Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că cele două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. El a apărat, de asemenea, dreptul Ucrainei de a viza Crimeea. „Este absolut legitim ca Ucraina să recurgă la forţă letală, dacă este necesar... pentru a-şi recâştiga nu numai teritoriul, ci şi pentru a-şi respinge atacatorul”, a spus el.

Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul preşedinte Dmitri Medvedev a ameninţat că „Ziua Judecăţii va veni” dacă Ucraina va ataca Crimeea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul invaziei

 

Muncitori străini, deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România: Povestea unei bone din Filipine

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite