LIVE VIDEO Liderii opoziţiei de la Kiev se tem de posibile ciocniri între cele două tabere ale manifestanţilor

0
0

Duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, a început Adunarea Populară „Ziua demnităţii”, la eveniment participând lideri ai partidelor de opoziţie, persoane publice, oaspeţi din străinătate, în special, senatori americani şi vedete pop, potrivit serviciului de presă al partidului „Batikivşcina”. În acelaşi timp va fi organizat şi un protest pro-guvern, însă autorităţile se tem că vor exista ciocniri violente.

19:00 Schimbări de tabere

La câţiva metri de Maidan, în centrul Kievului, protestul organizat pentru a-l susţine pe preşedintele Viktor Ianukovici este mult mai puţin convingător decât ieri., când au început să sosească în capitală autobuze pline cu manifestanţi din estul ţării.

Deşi poliţiştii au spus ieri că s-au adunat 60.000 de manifestanţi în favoarea actualului guvern, duminică seara au mai rămas aproximativ 5.000 de oameni ce scandează mesaje de susţinere pentru Ianukovici, a transmis un corespondent al agenţiei de ştiri AFP.

Poliţia, însă, a estimat numărul susţinătorilor preşedintelui la 15.000.  potrivit mai multor declaraţii din partea unor surse, o bună parte dintre simpatizanţii guvernului ucrainean au fost plătiţi pentru a participa la proteste, iar alţii au fost constrânşi prin ameninţări.

Nu a durat foarte mult timp până când susţinătorii lui Ianukovici au decis să schimbe tabăra şi s-au alăturat opoziţiei, adunată în număr de zeci de mii de oameni, răspândiţi pe străzile Kievului.

14:30 Liderul opoziţiei Vitali Kliciko a urcat pe scena amplasată în Maidan şi s-a adresat zecilor de mii de ucrainieni care l-au primit cu aplauze. Kliciko i-a felicitat pe toţi ucrainenii care au luat parte la „lupta comună pentru a duce o viaţă mai bună în această ţară”.

14:00 Uniunea Europeană a întrerupt orice discuţii cu guvernul ucrainean legate de posibilitatea de a semna un acord politic şi comercial, a transmis duminică Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, prin intermediul paginii sale de Twitter.

O delegaţie guvernamentală a Ucrainei a vizitat săptămâna trecută oficialii din Bruxelles pentru a discuta eventualele pregătiri pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Însă negocierile au eşuat, mai ales din cauza constrângerilor resimţite de Ucraina din partea Rusiei, iar prafarea Acordului a fost amânată.

Cu toate acestea, guvernul ucrainean a continuat să insiste că Ucraina nu exclude complet posibilitatea de a se alătura Uniunii în viitor şi a spus că se pregăteşte mai departe pentru a semna Acordul. Însă Ucraina a cerut comunităţii europene să ofere o asistenţă financiară suficient de consistentă încât să depăşească avantajul Rusiei.


Live streaming video by Ustream

13:45 Odată cu debutul „Zilei Demnităţii”, autorităţile şi-au luat măsuri de siguranţă sporite şi au suplimentat numărul ofiţerilor. Anticipând amploarea manifestaţiilor, oficialii ucrainieni sunt acuzaţi că au dispus mobilizarea mai multor autobuze pline cu mineri din Doneţk şi alte oraşe din estul ţării şi că i-au plătit pe protestatarii nou-veniţi să ia parte la manifestaţii proguvernamentale.

12:55 UPDATE Sute de mii de protestatari ucrainieni s-au adunat în Piaţa Maidan din centrul Kievului, duminică dimineaţa, şi au început să scandeze mesaje dure la adresa reprezentanţilor guvernului.

Protestele au intrat în cea de-a patra săptămână.

12:00 UPDATE Instanţa i-a interzis lui Kliciko să se deplaseze prin Kiev

Judecătoria de raion Pecerski i-a interzis liderului partidului de opoziţie UDAR Vitali Kliciko să se deplaseze în orice mod prin capitala Kiev, anunţă serviciul de presă al partidului.

În plus, se interzice blocarea trotuarelor sub orice formă, a trecerilor de pietoni şi a străzilor.

Acest document justifică intervenţia în forţă a jandarmilor în noaptea din 10 spre 11 decembrie, când au luat cu asalt protestatarii paşnici din Piaţa Independenţei.

„Judecătoria Pecerski a adoptat o decizie, potrivit căreia eu chiar mergând pe stradă, pot deranja pe cineva. Puterea se clatină. Ea se teme. Anti-Maidanul este, de asemenea, frica autorităţilor, care ajunge până la absurd!", a declarat Kliciko de pe scena din Piaţa Independenţei, sâmbătă seara.

Oligarhii ucraineni, împotriva lui Ianukovici

Declaraţiile oligarhilor ucraineni Rinat Ahmetov, Viktor Pinciuk şi Dmitri Firtaş indică faptul că interesele „cooperativei oligarhice” nu coincid cu interesele preşedintelui Ianukovici, a declarat pentru cotidianul „Hvylya” analistul politic Iuri Romanenko.

„Cooperativa oligarhică şi-a dat seama că politica lui Viktor Ianukovici ameninţă printr-un fiasco total toate eforturile lor de-a lungul ultimilor 15 ani. De aceea ei încearcă să se distanţeze de politica lui pentru a minimiza propriile riscuri în caz de înrăutăţire a situaţiei din Ucraina”, a explicat el.

„În următoarele trei zile, începînd cu seara asta, situaţia în Ucraina se va înrăutăţi”, a avertizat Iuri Romanenko.


Activiştii şi partidele din opoziţie speră că la evenimentul de duminică, denumit „Ziua demnităţii”, vor participa sute de mii de oameni care susţin proiectul european. În acelaşi timp, partizanii preşedintelui Ianukovici se vor întâlni în apropierea acestui protest, Parcul Mariinskyi, potrivit BBC.

Câteva mii de protestatari pro-UE au rămas în noaptea de sâmbătă spre duminică în Piaţa Independenţei pentru a participa la manifestaţia care este aşteptată să înceapă duminică la ora locală 12.00.

Baricadele din jurul principalei tabere de protestatari au fost consolidate în urma încercării forţelor de ordine antirevoltă să disperseze mulţimea, la începutul acestei săptămâni.

De asemenea, liderii opoziţiei au cerut celor care protestează să fie vigilenţi pentru ca în rândul lor să nu fie trimişi „provocatori” care să incite la acţiuni violente ce ar putea degenera în ciocnirea celor două tabere.

Opoziţia a reclamat faptul că autorităţile de la Kiev au adus oameni din provincie pentru protestul proguvernamental de duminică, persoanele partizane ale lui Ianokovici urmând a fi recompensate cu bani şi alimente.

Autorităţile de la Kiev au negat faptul că au fost aduse persoane din alte zone pentru protest, însă, potrivit declaraţiilor date de unii din participanţii la manifestaţia de sâmbătă, pare că aceştia au fost forţaţi să vină.  

Senatorul american John McCain s-a întâlnit sâmbătă, la Kiev, cu liderii opoziţiei ucrainene, care au îndemnat Washingtonul să introducă sancţiuni împotriva oficialilor de la Kiev, implicaţi în reprimarea manifestanţilor, anunţă partidul de opoziţie Udar, citat de pagina online a agenţiei UNIAN

Preşedintele Ucrainei a declarat pentru presa locală că se teme că acordul de asociere şi comercial pe îl va semna cu Rusia, poate afecta numeroase companii dependente de relaţiile cu această ţară, în cazul în care nu va avea loc finalizare documentului. În acelaşi timp, Ianukovici a recunoscut faptul că este sub presiunea Moscovei, deoarece ruşii vor ca Ucraina să facă parte din Uniunea Vamală.

Citeşte mai multe despre protestele din Ucraina:

Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri

Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni.

FOTO Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE.

Ianukovici se teme de lovitură de stat. Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru „tentativă de preluare a puterii”

Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP. "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.

„The New York Times“: Oligarhii care trag sforile la Kiev. Interesele ascunse din spatele protestelor din Ucraina

Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev.

FOTO VIDEO Ucraina: sute de mii de oameni au cerut demisia preşedintelui. Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Kiev, Ucraina. Aproape jumătate de milion de oameni a blocat capitala ucraineană cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Protestatarii au dărâmat monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic.

Ion Petrescu, analist militar: Zidul Berlinului s-a mutat la Kiev

Moş Nicolae a reinstituit oficial limba română, între Prut şi Nistru. Şi meritul revine, în întregime, patrioţilor din Chişinău. Astfel, teoria imperială răsăriteană, care propovăduia existenţa "limbii moldoveneşti"  a fost spulberată precum Zidul Berlinului. Numai că acesta a renăscut la... Kiev.  Generând riscuri printre care se află şi incredibila, dar posibila secesiune a părţii vestice a Ucrainei.

A început vânătoarea de manifestanţi la Kiev

Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze o listă cu numele studenţilor susceptibili de participare la manifestaţii proeuropene şi împotriva puterii, scrie „Ukrainska Pravda“.

Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Ucraina îşi schimbă istoria

De câteva zile, Kievul este din nou pe prima pagină. Este trendy să zici că ai fost măcar o dată în viaţă prin Ucraina, că ştii bine unde este Piaţa Independenţei, să afirmi cu convingere despre divizarea ţării în câteva zone de influenţă şi să aştepţi să vezi cum se termină jocul început pe 29 – 30 noiembrie.

VIDEO Ce vor protestatarii de la Kiev: „Nu am avut niciodată o ţară a noastră! Ianukovici nu este preşedintele nostru“

Protestele de la Kiev au mobilizat peste 300.000 de oameni frustraţi că preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, a refuzat apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius. În timp ce Primăria oraşului a fost ocupată de protestatari, Ministerul de Interne a decis să deplaseze în Kiev trupe militare din Crimeea.

La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

Rating-urile preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici şi a liderului partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, practic s-au egalat, potrivit rezultatelor sondajului de opinie realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Boxerul Vitali Kliciko a pus stăpânire pe parlamentul de la Kiev

Aproximativ 20 de deputaţi ai partidului Udar (Lovitura), condus de boxerul ucrainean Vitali Kliciko, au petrecut noaptea în sala de şedinţe a Parlamentului, a cărei activitate a fost împiedicată, începând de marţi, pentru a denunţa încălcarea regulilor de vot, relatează AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite