Ucraina, tot mai aproape de Uniunea Vamală: Kievul ar putea semna luni o înţelegere economică cu Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina ar putea semna, săptămâna viitoare, un acord economic cu Rusia. Premierul Nikolai Azarov a declarat că Guvernul de la Kiev este dispus să semneze, luni, o serie de acorduri economice cu Kremlinul pentru a restabili relaţiile comerciale cu vecinul său de la est.

În pofida protestelor pro-europene de la Kiev, prin care ucrainenii condamnă îndepărtarea autorităţile de Uniunea Europeană prin refuzul parafării Acordului de Asociere şi apropierea Ucrainei de Rusia, premierul Nikolai Azarov a anunţat că Guvernul este pregătit să semneze, luni, o serie de acorduri economice cu Kremlin, informează Ria Novosti.

„Ne-am dat seama că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar fi echivalat cu falimentul ţării”, a declarat Azarov.

„Trebuie să restabilim relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă. Şi, într-un final, după lungi discuţii, am reuşit să ajungem la o înţelegere prin care am detensionat relaţia cu Rusia. Luni, vom semna o serie de acorduri care vor oferi de muncă afacerilor noastre”, a adăugat premierul Nikola Azarov, potrivit Ria Novosti.

„Când am suspendat demersurile pentru asocierea cu Uniunea Europeană, ne-am gândit la voi”, a afirmat Azarov, în cadrul unei discuţii cu câţiva protestatari pro-europeni.

Şeful Executivului de la Kiev a precizat că UE a insistat asupra unor condiţii „inacceptabile” pentru încheierea acordului cu Bruxelles-ul, printre care se numără acceptarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, dar şi protecţia minorităţilor sexuale.

„Liderii opoziţiei spun basme atunci când susţin ca ar fi trebuit doar să semnăm Acordul (de Asociere cu Uniunea Europeană) pentru a putea călători fără viză prin Europa. Nu este adevărat. Încă nu am îndeplinit o mulţime de precondiţii: ar fi trebuit să legalizăm căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, ar fi trebuit să adoptăm legea privind egalitatea minorităţilor sexuale şi aşa mai departe. Este societatea noastră pregătită pentru aşa ceva?” a atras atenţia premierul Azarov.

Vinerea trecută (7 decembrie), preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au discutat, la Soci, despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, a anunţat pe Twitter, Edward Lucas, editor-şef al publicaţiei „The Economist”. Potrivit ziaristului care citează surse confidenţiale, „dar sigure“, Vladimir Putin l-a convins pe Viktor Ianukovici să iniţieze procesul de aderare la Uniunea Vamală, care s-ar putea finaliza în anul 2015, când vor avea loc alegerile prezidenţiale în Ucraina.

Potrivit presei locale, ministrul pentru Dezvoltare Economică a primit, miercuri (11 decembrie), o cerere de la Cabinetul premierului prin care i se solicita întocmirea unui plan de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Planul de aderare ar trebui să fie finalizat până la reuniunea Comisiei Interguvernamentale ruso-ucrainene, programată pentru joia următoare (19 decembrie). 

Reprezentanţii Comisiei ruse pentru Uniunea Vamală au în vedere extinderea zonei de comerţ liber prin includerea Noii Zeelande şi a Vietmanului în structura de integrare economică, potrivit ministrul de Externe, Serghei Lazarov. „Discuţiile pentru crearea unei zone de comerţ liber care să includă şi Vietnam au demarat concomitent cu discuţiile dintre Comisia Uniunii (Vamale, n.r.) şi Noua Zeelandă, precum şi cu Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, n.r.), care include ţări ale Europei de Vest ce nu sunt membre UE”, a precizat, sâmbătă, ministrul Lazarov, într-un interviu acordat Rossiya 24 TV.

image

Citeşte şi:

Cum este „curtată“ Ucraina de mai-marii europeni şi ruşi

Cu mii de oameni care protestează în frig pe străzile din centrul Kievului, Ucraina a fost joi seară „curtată” atât de Bruxelles, cât şi de Rusia, în speranţa că oferta uneia dintre părţi va pune capăt crizei politice din această ţară, informează Reuters.

Ucraina va adera la Uniunea Vamală? Ce i-a promis Vladimir Putin lui Viktor Ianukovici pentru un astfel de pas

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au ajuns vineri, la Soci, la înţelegere privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală a anunţat pe Twitter, Edward Lucas, editor şef la publicaţia The Economist.

Naftogaz şi Gazprom au ajuns la un acord privind amânarea datoriei Ucrainei pentru gazul rusesc

Naftogaz şi Gazprom, giganţii ucrainean şi rus în domeniul gazelor, au ajuns marţi la un acord cu privire la amânarea datoriei Ucrainei pentru gazul consumat în perioada octombrie-decembrie până în primăvară, a anunţat şeful Naftogaz, Evgheni Bakulin, citat de RIA Novosti.

Rusia promite Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură Uniunii Vamale

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov, citate de Bloomberg.

După ce a spus „Niet“ Europei, preşedintele ucrainean ia drumul Bejingului şi Moscovei

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat, după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, a anunţat duminică premierul Mykola Azarov, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite