LIVE TEXT VIDEO Zi istorică: Pontificatul Papei Benedict al XVI-lea s-a încheiat. „Sunt un pelerin aflat în ultima sa etapă de pelerinaj pe acest Pământ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea FOTO Reuters
Papa Benedict al XVI-lea FOTO Reuters

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul la ora 17.00, ora locală (ora 18.00, ora României) şi s-a îndreaptat spre Castelul Gondolfo, reşedinţa de vară a papilor aflată la aproximativ 30 de kilometri de Roma. La câteva ore după ce a dat ultima binecuvântare, pontificatul Papei Benedict s-a încheiat, moment marcat prin schimbarea de gardă de la castel.

UPDATE 21.00 La Castelul Gandolfo a avut loc schimbul de gardă. Garda Elveţiană, corpul militar care asigură protecţia papilor încă din 1506, s-a retras, fiind înlocuită de poliţiştii de la Vatican. Schimbul de gardă marchează finalul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Astfel, după opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie Papă. Acesta este prima demisie a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani.

Începe perioada „sede vacante”, interimatul Scaunului Papal fiind asigurat de cardinalul şambelan, Tarcisio Bertone.

Benedict al XVI-lea, care va deţine titlul de „Papă emerit”, va continua să poarte haina papală albă, însă va înlocui tradiţionalii pantofi roşii cu unii maro, lucraţi manual de meşteşugari mexicani. Alături de papă rămâne majordomul său, cei doi secretari şi patru laici consacraţi care îl asistă zilnic.

UPDATE 18.42 „Sunt un pelerin aflat în ultima sa etapă a pelerinajului pe acest Pământ”, a mai spus Papa în scurtul său discurs, de altfel, şi ultimul discurs.

Papa le-a dat ultima binecuvântare pelerinilor din piaţă, în timp ce aceştia urlau „Mulţumim”. Clopotele continuă să sune în Piazza della Liberta.

UPDATE 18.40 „Dragi prieteni, sunt fericit că sunt aici, cu voi. Vă mulţumesc pentru prietenia şi afecţiunea voastră. Ştiţi că pentru mine a fost o zi diferită”

UPDATE 18.38 O mare de oameni aplaudă în Piazza della Liberta din faţa Castelului Gandolfo. În uralele mulţimii, Papa păşeşte în balconul castelului.

UPDATE 18.28 Clopotele catedralei Albano sună neîncetat, iar sute de oameni îl aşteaptă pe Papa să ajungă la reşedinţa sa de vară. „Clopotele Catedralei Albano au început să sune în semn de mare îmbrăţişare pentru Benedict al XVI-lea din partea diocezei Albano”.

UPDATE 18.25  Papa a postat ultimul său mesaj pe Twitter: „Vă mulţumesc pentru iubirea şi sprijinul vostru. Puteţi experimenta mereu bucuria de a-l primi pe Hristos în vieţile voastre”.

UPDATE 18.24 Elicopterul a ajuns la sol la ora 17.24, ora locală. Heliportul se află aproape de reşedinţa de vară a papilor, acolo unde Benedict al XVI-lea îşi va petrece următoarele trei luni, conform „La Repubblica”.

UPDATE 18.07 Elicopterul la bordul căruia se află Papa s-a ridicat de la sol. Clopotele sună în Piaţa Sfântul Petru, în semn de respect faţă de Suveranul Pontif. Oamenii din piaţă privesc cu lacrimi în ochi cum elicopterul alb survolează zona.

Aparatul de zbor papal este urmărit de mai multe echipaje de televiziune. Zborul va dura aproximativ 20 de minute.

UPDATE 18.04 Papa, alături de cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, se urcă în elicopterul alb, pus la dispoziţie de Italia.

UPDATE 18.02 Papa Benedict şi-a luat rămas-bun de la personalul Palatului Vaticanului şi a părăsit palatul pontifical la ora locală 17.00.


Ultima zi a Papei Benedict a început în Sala Clementină a Palatului Apostolic, unde s-a întâlnit cu „prinţii Bisericii”, o parte dintre ei urmând să-i aleagă succesorul. „Printre voi se află viitorul Papă, căruia îi promit respect şi supunere necondiţionată", a spus Suveranul Pontif, cu câteva ore înainte de demisia lui istorică. La finalul întâlnirii, capetele luminate ale Bisericii Catolice au trecut, pe rând, să sărute pentru ultima dată Inelul Pescarului, un simbol papal distrus de cardinalul şambelan Tarcisio Bertone la încheierea pontificatului.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite