LIVE TEXT | Război în Ucraina. ONU cere o zonă demilitarizată la centrala Zaporojie. Rusia pierde o treime din tancurile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 196-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski salută raportul AIEA și consideră că Europa nu este deloc un loc potrivit pentru care criminalii ruși și cei care îi susțin.

Zelenski salută raportul AIEA menționând prezența echipamentului rus în Zaporojie FOTO EPA-EFE
Zelenski salută raportul AIEA menționând prezența echipamentului rus în Zaporojie FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.18 Există riscul unui război nuclear „limitat”, avertizează generalul Valeri Zalujnîi

Ameninţarea reprezentată de utilizarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată” şi o astfel de lovitură ar putea declanşa un război nuclear limitat, a declarat miercuri comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

„Există o ameninţare directă a utilizării, în anumite circumstanţe, a armelor nucleare tactice de către forţele armate ruse”, a afirmat generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene, într-un articol publicat de agenţia naţională de presă Ukrinform.

„Este, de asemenea, imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a celor mai importante ţări la nivel mondial într-un conflict nuclear <<limitat>>, în care perspectiva unui al treilea război mondial este deja direct vizibilă”, a mai spus Zalujnîi, în articolul redactat împreună cu deputatul ucrainean Mihailo Zabrodski.

Totodată, comandantul şef al armatei ucrainene a revendicat miercuri responsabilitatea pentru o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene ruseşti din peninsula anexată Crimeea, între care unul care a provocat în luna august daune semnificative la aerodromul militar din Saki, în vestul peninsulei.

Continuarea aici

UPDATE 18.06 Dezinfomarea rusească legată de centrala de la Zaporojie

Portalul european EU vs Disinfo analizează modul în care propaganda rusă folosește centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) și amenințarea folosirii armelor nucleare în campania de dezinformare privitoare la războiul din Ucraina.

„Procedând astfel, ei ignoră riscurile de escaladare sau simpla eroare umană pe care dezinformarea lor le-ar putea facilita”, arată analiștii site-ului.

Nu este prima dată când mașina de manipulare și dezinformare a Kremlinului folosește o teamă profundă și foarte rezonabilă cu privire la amenințarea nucleară pentru a-și promova obiectivele politice și militare în Ucraina. Campania de dezinformare funcționează după tactica tradițională: „Aruncați cât mai multe acuzații posibile și vedeți ce prinde”. Astfel, acuzațiile sunt diverse: Ucraina se pregătește să comită provocări și atacuri teroriste sau Ucraina bombardează centrala de la Zaporizhzhia pentru a declanșa o misiune internațională de menținere a păcii; SUA au laboratoare secrete în centrală; Occidentul pregătește o provocare cu arme chimice și nucleare și faptul că Occidentul este responsabil pentru că Ucraina bombardează ZNPP sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple de dezinformare pro-Kremlin. Tactica este familiară”.

Continuarea aici

UPDATE 18.01 Viceministrul polonez al Apărării avertizează asupra riscului unui război cu Rusia

Viceministrul Apărării din Polonia, Marcin Ociepa, a declarat miercuri că „există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”, ceea ce justifică investiţiile semnificative ale ţării sale în domeniul militar.

Într-un interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie „să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate”.

Ociepa s-a pronunţat în favoarea creşterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune 3% din Produsul Intern Brut al ţării, precum şi alocarea unui fond extraordinar de sprijin forţelor armate poloneze, care presupune cheltuieli suplimentare de 8,5 miliarde de euro.

„Vă rog, iertaţi-mă, dar a intra acum în detalii despre cum vom acoperi aceste cheltuieli este o chestiune complet secundară”, a afirmat Ociepa.

Recent, ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a amintit că se are în vedere folosirea a 120 de miliarde de euro pentru extinderea şi modernizarea armatei poloneze, ceea ce presupune „cea mai mare investiţie din istoria” ţării în acest domeniu şi care va dota Polonia „cu cele mai mari forţe terestre din întreaga Europă”.

Continuarea aici

UPDATE 17.55 Povestea unui neneț care a decis să lupte în Ucraina

„Nu este un păcat să ucizi o persoană, așa cum nu este nici vânătoarea”, își începe mărturisirea acest bărbat care are în jur de 40 de ani.

Potrivit lui Aleksandr, viața este extrem de precară în regiunea sa, Iamalia-Neneția, iar neneții sunt mai defavorizați decât alte populații.

„Beau mult și stau în închisori”, spune Aleksandr, referindu-se la neneți. El invocă drept motiv faptul că neneții își găsesc mult mai greu un loc de muncă în comparație cu alte populații, ceea ce provoacă resentimente în rândul lor.

La rândul său, Aleksandr a fost nevoit acum vreo opt ani să renunțe la viața de păstor de cerbi, după ce iernile au devenit ploioase. Renunțând la viața de nomad, s-a mutat la sat într-o locuință primită în urma celui de-al Doilea Război Cecen, scrie cherta.media.

Odată mutat la sat, a devenit pescar, dar era nevoit adesea să pescuiască ilegal din cauza cotelor mici de pescuit stabilite pentru populația indigenă. Nu a scăpat de trădări și de amenzi, fiind obligat la plata a 18.000 de ruble (aproape 300 de euro) după ce a fost prins cu opt saci de pește. Însă nu poate plăti această amendă, așa cum nu noapte plăti nici creditul luat pentru achiziționarea unui snowmobil cu care spera să-și crească veniturile de pe urma vânzării de pește. Principalul motiv, spune el, este că peștele a început să dispară din râuri. „Nu există deloc pește în acest an”, spune suspinând Aleksandr.

În timp ce peștele se împuținează, amenzile și datoria îl apasă. Colac peste pupăză, utilitățile și prețurile cresc vizibil.

În urma declanșării războiului, pe 24 februarie, pâinea a ajuns să coste 100 de ruble - 1,65 euro - (de la 41 de ruble), iar o cutie de lapte condensat 250 de ruble - 4,13 euro - (de la 120 de ruble).

Statul acordă un ajutor între 3.000 și 5.000 de ruble - între 49 și 82 de euro -, dar nu este suficient. „Oamenii nu știu cum să trăiască în continuare”, afirmă Aleksandr.

Până la urmă, în urma unei consultări cu familia, bărbatul a decis să facă un pas riscant și să semneze contractul care îl trimite la război. „Fie mor de foame, fie așa”, explică el.

Continuarea aici

UPDATE 15.41 Rusia ar mai avea sub 50 de rachete hipersonice

Conform lui Șmîhal, Ucraina estimează că Rusia a utilizat deja jumătate din arsenalul său și ar mai avea 48 de rachete hipersonice. În plus, premierul a mai adăugat că nu crede că Rusia va putea să se reaprovizioneze cu microcipuri. 

Din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament de înaltă tehnologie cu microcip ... s-au oprit și nu au cum să refacă aceste stocuri", a afirmat Șmîhal pentru Politico. 

În schimb, rușii utilizează echipamente mai vechi pentru a încerca să reducă folosirea rachetelor, a afirmat Diederik Cops, cercetător senior în exporturile de arme și comerț pentru Politico. 

„În Ucraina se găsesc din ce în ce mai multe rachete „mute”, demonstrând modul în care Rusia se luptă cu penuria lanțului de aprovizionare”, a afirmat Cops. 

Continuarea aici

UPDATE 14.55 Papa Francisc cere încetarea „războiului mondial”

Papa Francisc a făcut apel miercuri la încetarea actualului „război mondial” şi le-a cerut „tuturor să fie constructori ai păcii”, menţionând totodată că se roagă pentru „Ucraina martiră”.

„Nu uit de Ucraina martiră”, a spus papa Francisc la sfârşitul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sf. Petru.

„Confruntaţi cu toate scenariile de război ale vremurilor noastre, le cer tuturor să fie constructori ai păcii şi să se roage ca gândurile şi proiectele de armonie şi reconciliere să se poată răspândi în întreaga lume. Astăzi trecem printr-un război mondial, haideţi să încetăm, vă rog”, a continuat Suveranul Pontif.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, papa a condamnat în câteva rânduri conflictul, evitând în acelaşi timp să-l critice direct pe Vladimir Putin, transmite Reuters.

UPDATE 14.28 Costul enorm al contraofensivei din Herson

Soldați ucraineni care au fost răniți în timpul unei operațiuni în Herson au povestit care este costul luptelor pentru armata lor, precizând că de multe ori pierd și cinci oameni pentru un singur rus ucis.

Denis, un soldat în vârstă de 33 de ani a cărei unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu mortiere și muniție cu fosfor, spune că rușii „au folosit totul împotriva” lor.

„Cine poate supraviețui unui asemenea atac?”, se întreabă el într-un interviu acordat pentru „The Washington Post”. Militarul este acum internat într-un spital din sudul Ucrainei.

Ihor, un alt soldat în vârstă de 30 de ani, a fost rănit după ce tancul pe care se afla a căzut într-un șanț. El spune că, pentru fiecare rus ucis, „am pierdut cinci oameni”.

Unii dintre soldați intervievați de jurnaliști au ales să vorbească sub protecția anonimatului. Ei au spus că dronele Orlan pe care le folosesc rușii au ajutat la dezvăluirea pozițiilor lor. Acestea erau operate la o altitudine de peste un kilometru și de multe ori nu le auzeau.

De asemenea, soldații au vorbit și despre liniile defensive construite de inamic și afirmă că tancurile rusești ieșeau din fortificații de beton ridicate recent pentru a trage cu arme de calibru mare. Ulterior, tancurile se retrăgeau în adăpost, fiind imposibil să fie atacate.

Continuarea aici

UPDATE 13.49 Majoritatea cerealelor din Ucraina ajung în UE. Putin: Trebuie să reflectăm la limitarea exporturilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că o majoritate a exporturilor de cereale ucrainene ajung în state membre ale Uniunii Europene şi nu în ţări sărace, ceea ce ridică riscul unei „catastrofe umanitare”, relatează AFP.

Aproape toate cerealele exportate de Ucraina sunt trimise nu în ţări în curs de dezvoltare şi în ţările cele mai sărace, ci în ţările Uniunii Europene”, a denunţat oficialul la Forumul Economic al Estului (EEF), dedicat Asiei, la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

UPDATE 13.01 Rusia a pierdut în război o treime din tancurile aflate în serviciu: „Un eșec epic”

Rusia a pierdut în războiul din Ucraina mai mult de 1.000 de tancuri, respectiv o treime din cele pe care le deține armata.

Cele mai multe pierderi au avut loc în primele 50 de zile ale războiului, arată blogul Oryx, care urmărește pierderile armatei ruse în război. 

„Pierderile (de tancuri) au fluctuat pe parcursul conflictului”, a spus Jakub Janovsky, un colaborator al bilanţului realizat de Oryx, care se bazează pe informaţii verificabile.

„În prima lună de război, Rusia a pierdut un număr impresionant de tancuri și alte vehicule, deoarece forțele armate erau răspândite în grupuri mici pe teritoriul ucrainean”, a mai spus Janovsky.

UPDATE 12.19 Vladimir Putin se arată extrem de deranjat de sancțiuni

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin s-a dedat unui amplu discurs anti-occidental în cadrul Forumului Economic Estic de la Vladivostok, principalul port al Rusiei la Oceanul Pacific.

Plin de omisiuni, discursul lui Putin nu conține nimic nou: Rusia „reușește” în toate în timp ce Occidentul „eșuează” de fiecare dată, Rusia este „binevoitoare” în timp ce Ucraina și Europa „subminează” lumea, Asia este viitorul.

Liderul de la Kremlin s-a arătat deranjat mai ales de sancțiunile impuse de occidentali Rusiei din cauza agresiunilor sale militare. Putin nu o spune direct, dar dă de înțeles că războaiele sale nu trebuie pedepsite în niciun fel. Ba dimpotrivă, deși Putin este cel care varsă sânge în Ucraina pentru a o supune intereselor sale, totuși el susține că occidentalii sunt agresivi în încercarea de a-și promova modelul de dezvoltare.

Putin transmite că Rusia va sfida orice tentativă de izolare reorientându-se spre alte pieţe, menționând Iranul și Orientul Mijlociu pe larg.

Liderul de la Kremlin a vorbit și despre criza alimentelor, susținând că Moscova a făcut tot ce i-a stat în putință pentru facilitarea exporturilor de cereale ucrainene, însă acestea nu ajung în țările sărace.

Continuarea aici

UPDATE 11.29 Rusia vrea „explicații suplimentare” din partea AIEA

Rusia a cerut „explicaţii suplimentare” AIEA asupra unor părţi din raportul său asupra situației de la centrala nucleară din Zaporojie.

„Sunt necesare explicaţii suplimentare, căci raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru agenția de presă Interfax.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de forţele armate ruse încă de la începutul lunii martie, dar este în continuare operată de personal ucrainean şi conectată la reţeaua electrică a Ucrainei. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în apropierea centralei, provocând temeri cu privire la o catastrofă nucleară de tipul celei de la Cernobîl din primăvara anului 1986.

Ucraina neagă că a atacat centrala şi a acuzat Moscova că depozitează arme grele în incinta ei, o afirmaţie respinsă de Rusia, dar confirmată de imagini din satelit.

Continuarea aici

UPDATE 09.47 SUA au decis să nu desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului

Guvernul Statelor Unite nu intenţionează să desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Anunţul a survenit la o zi după ce preşedintele american Joe Biden i-a răspuns unui reporter că administraţia sa nu are în plan să facă o astfel de desemnare. Liderul de la Casa Albă nu a dat însă alte detalii. 

UPDATE 09.27 Secretarul general al ONU cere instituirea unei zone demilitarizate la centrala nucleară Zaporojie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marţi seară Moscovei şi Kievului să cadă de acord asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei.

„Situaţia actuală este imposibil de susţinut şi cel mai bun mod de a ne asigura că facilităţile nucleare şi populaţia Ucrainei sunt protejate şi sigure este ca acest conflict armat să se încheie acum”, a declarat Guterres în Consiliul de Securitate al ONU.

Centrala din Zaporojie şi zona adiacentă nu trebuie să fie ţinta sau platforma de lansare a unor operaţiuni militare, a adăugat el.

„Până la încheierea conflictului şi la restabilirea unor condiţii stabile există nevoia urgentă pentru măsuri interimare care să prevină un accident nuclear rezultat din distrugeri provocate cu mijloace militare”, a apreciat secretarul general al ONU.

Potrivit Reuters, Guterres a prezentat „paşi specifici” pentru ambele părţi meniţi să ducă la demilitarizarea centralei dinZaporojie şi a zonei adiacente ei.

Prima măsură este ca forţele ruse şi ucrainene să se angajeze să se abţină de la activităţi militare în interiorul şi în apropierea centralei nucleare, cea mai mare din Europa.

„Ca al doilea pas, trebuie obţinut un acord privind perimetrul demilitarizat. Mai exact, aceasta ar include un angajament al forţelor ruse de a-şi retrage tot personalul şi echipamentul militar din acel perimetru şi un angajament al forţelor ucrainene de a nu ocupa acel perimetru”, a explicat Guterres.

UPDATE 07.51 Veteran american, despre contraofensiva ucraineană asupra Hersonului: Va fi „foarte sângeroasă”

Ucraina tocmai și-a început operațiunea de alungare a forțelor de ocupație ruse din sudul țării. Dar un veteran american care antrenează armata ucraineană avertizează că aceste eforturi vor fi foarte costisitoare pentru ambele armate.

Eric, care a refuzat să-și dea numele complet din motive de securitate, are 26 de ani. Este un veteran al forțelor de operațiuni speciale ale SUA. S-a oferit voluntar să se alăture trupelor companiei militare private Mozart, fondată de colonelul Marine Corps Andy Milburn. Grupul antrenează soldați ucraineni și participă la misiuni umanitare în toată țara sfâșiată de război, scrie Newsweek.

Continuarea aici

UPDATE 06.12 Europa nu este un loc de promenadă pentru criminalii ruși și pentru cei care îi susțin, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul discursului său de marți seară că îi este recunoscător președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și altor lideri europeni pentru restricțiile impuse cetățenilor ruși. El a afirmat că „teritoriul european nu poate fi folosit pentru turism sau cumpărărturi de cei care în Rusia susţin scindarea şi batjocorirea Europei”, potrivit news.ro

Uniunea Europeană a făcut un pas semnificativ în problema vizelor privind cetăţenii Rusiei”, a spus Zelenski în alocuţiunea sa. 

„Comisia Europeană a aprobat o propunere de suspendare a regimului simplificat de vize în vigoare în prezent între UE şi Rusia. Desigur, aceasta nu este încă o interdicţie completă a vizelor. Dar acest lucru demonstrează deja cetăţenilor statului terorist că poartă o anumită responsabilitate morală pentru agresiunea statului lor împotriva Ucrainei şi a întregii Europe", a adăugat Zelenski.

UPDATE 04.00 Liz Truss l-a asigurat pe Zelenski de „sprijin total” din partea Marii Britanii 

Liz Truss a avut prima convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski în calitate de prim-ministru al Marii Britanii. Ea l-a asigurat pe președintele ucrainean că poate conta pe ajutorul Londrei pe termen lung.

În prima ei convorbire cu un omolog de când a devenit prim-ministru, ea l-a asigurat pe liderul ucrainean că are sprijinul său deplin şi că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung”, a declarat o purtătoare de cuvânt. 

03.21 Zelenski salută raportul AIEA și menționează prezența echipamentului rusesc în centrala Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți raportul AIEA și a menționat prezența echipamentelor militare ruse în centrala Zaporojie. 

Raportul menţionează prezenţa echipamentului militar rusesc în centrala nucleară, presiunea exercitată acolo asupra angajaţilor noştri şi face aluzie clară la ocupaţia militară rusă. Este un lucru bun”, a declarat Zelenski.

UPDATE 00.00 Orașul în care se află centrala nucleară Zaporojie ar fi fost bombardat în cursul serii de marți

Rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc pentru un atac care ar fi avut loc marți seară în orașul Enerhodar. Bombardamentul ar fi avut loc la câteva ore după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuată de experții săi la centrala din Zaporojie. 

„Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Enerhodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov, potrivit Libertatea

Șeful AIEA avertizează că există în continuare un „pericol foarte grav” la centrala Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a declarat că există în continuare un pericol foarte grav la instalația nucleară din Zaporojie.  

„Situația continuă să fie foarte îngrijorătoare. Bombardamentele continuă, așa că, într-adevăr, ne confruntăm în continuare cu un pericol foarte grav”, a declarat șeful AIEA pentru CNN.

Comandantul orașului Berdiansk a murit, rănit în urma unui atac cu mașină-capcană

Comandantul instalat de ruși la conducerea orașului Berdiansk, Artiom Bardin, a murit marți după ce a fost rănit în urma unui atac cu mașină-capcană. Mașina acestuia a fost aruncată în aer în fața clădirii administrației orașului Berdiansk. Presa rusă a anunțat că Bardin a fost spitalizat în stare critică, dar ar fi murit la scurt timp, potrivit declarației unui oficial local.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite