ONU cere instituirea unei zone demilitarizate la centrala nucleară din Zaporojie: Reacțiile Kievului și ale Moscovei

0
Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marţi Moscovei şi Kievului să ajungă la un acord asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, situată în sudul Ucrainei și ocupată de forțele ruse încă de la începutul războiului.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

„Situaţia actuală este imposibil de susţinut şi cel mai bun mod de a ne asigura că facilităţile nucleare şi populaţia Ucrainei sunt protejate şi sigure este ca acest conflict armat să se încheie acum”, a declarat Guterres în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Centrala din Zaporojie şi zona adiacentă nu trebuie să fie o ţintă sau o platformă de lansare a unor operaţiuni militare, a adăugat secretarul general al ONU.

„Până la încheierea conflictului şi la restabilirea unor condiţii stabile există nevoia urgentă pentru măsuri interimare care să prevină un accident nuclear rezultat din distrugeri provocate cu mijloace militare”, a apreciat Guterres, citat de agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit agenției de presă Reuters, Antonio Guterres a prezentat „paşi specifici” pentru ambele părţi meniţi să ducă la demilitarizarea centralei din Zaporojie şi a zonei adiacente.

Prima măsură este ca forţele ruse şi ucrainene să se angajeze să se abţină de la activităţi militare în interiorul şi în apropierea centralei nucleare.

„Ca al doilea pas, trebuie obţinut un acord privind perimetrul demilitarizat. Mai exact, aceasta ar include un angajament al forţelor ruse de a-şi retrage tot personalul şi echipamentul militar din acel perimetru şi un angajament al forţelor ucrainene de a nu ocupa acel perimetru”, a explicat Guterres.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, s-a pronunțat împotriva demilitarizării centralei. În mod absurd, diplomatul rus susține că forțele armate ale țării sale - invadatoare - protejează centrala de forțele armate locale.

Ucraina insistă pentru demilitarizarea centralei

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că susține propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei „zone de protecţie şi de siguranţă nucleară” la centrala nucleară din Zaporojie dacă este vorba de „demilitarizarea" instalaţiei”.

Anunţul vine după ce AIEA a publicat marți după-amiază raportul asupra inspecției efectuate săptămâna trecută de experții săi la centrala din Zaporojie.

„Raportul semnalează prezenţa echipamentelor militare ruseşti pe teritoriul centralei nucleare, subliniază presiunea exercitată asupra specialiştilor noştri nucleari şi face referiri clare la ocupaţia militară rusă”, a afirmat Zelenski.

În cursul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, a avertizat că prezenţa vehiculelor şi echipamentelor militare ruse în perimetrul centralei exercită o presiune excesivă asupra instalației şi că, prin urmare, ar trebui retrase. De asemenea, „comunicarea cu autoritatea de reglementare ucraineană, care a fost întreruptă, trebuie restabilită”, a recomandat Grossi.

În ceea ce privește propunerea directorului AIEA cu privire la crearea unei zone de protecţie, trebuie văzut conţinutul concret al unui astfel de instrument, a precizat șeful statului ucrainean.

„Dacă conţinutul acestei propuneri este demilitarizarea teritoriului centralei nucleare - şi este logic, pentru că prezenţa militară rusă a fost cea care a adus centrala Zaporojie în pragul unei catastrofe radioactive - atunci putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată”, a subliniat Zelenski.

Totodată, preşedintele ucrainean a afirmar că organizaţiile internaţionale „din zilele noastre” au nevoie de „un mandat mult mai larg pentru acţiunile lor”.

„Lumea nu numai că merită, ci are nevoie ca reprezentanţii AIEA să oblige Rusia să demilitarizeze teritoriul centralei nucleare şi să redea Ucrainei controlul deplin al acesteia”, a spus Volodimir Zelenski.

Dacă Rusia pune lumea „în pragul unei catastrofe radioactive, înseamnă că lumea trebuie să aibă mijloacele adecvate pentru a pune Rusia în condiţii în care un stat terorist va fi forţat să pună capăt terorii”, a conchis el, citat de Agerpres.

Rusia se opune susținând că vrea „explicații suplimentare”

Rusia, la rândul ei, a cerut „explicaţii suplimentare” AIEA asupra unor părţi din raportul său.

„Sunt necesare explicaţii suplimentare, căci raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru agenția de presă Interfax.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de forţele armate ruse încă de la începutul lunii martie, dar este în continuare operată de personal ucrainean şi conectată la reţeaua electrică a Ucrainei. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în apropierea centralei, provocând temeri cu privire la o catastrofă nucleară de tipul celei de la Cernobîl din primăvara anului 1986.

Ucraina neagă că a atacat centrala şi a acuzat Moscova că depozitează arme grele în incinta ei, o afirmaţie respinsă de Rusia, dar confirmată de imagini din satelit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite