Costul enorm al contraofensivei din Herson. Soldat ucrainean: Am pierdut cinci oameni pentru fiecare rus ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldați ucraineni care au fost răniți în timpul unei contraofensive în Herson au povestit care este costul luptelor pentru armata ucraineană, precizând că de multe ori pierd și cinci oameni pentru un singur rus ucis.

Soldați ucraineni au vorbit despre costul contraofensivei din Herson FOTO Getty Images
Soldați ucraineni au vorbit despre costul contraofensivei din Herson FOTO Getty Images

Denis, un soldat în vârstă de 33 de ani a cărei unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu mortiere și muniție cu fosfor, spune că rușii „au folosit totul împotriva” lor.

„Cine poate supraviețui unui asemenea atac?”, întreabă el în timpul unui interviu pentru jurnaliștii de la The Washington Post. Militarul este acum internat într-un spital din sudul Ucrainei.

Ihor, un alt soldat în vârstă de 30 de ani, a fost rănit după ce tancul pe care se afla a căzut într-un șanț. El spune că, pentru fiecare rus ucis, „am pierdut cinci oameni”.

Acesta a precizat că nu a avut experiență militară înainte de începerea războiului și afirmă că nu este singurul soldat din Herson care nu a mai luptat niciodată.

Inamicul a construit linii defensive puternice

Unii dintre soldați intervievați de jurnaliști au ales să vorbească sub protecția anonimatului. Ei au spus că dronele Orlan pe care le folosesc rușii au ajutat la dezvăluirea pozițiilor lor. Acestea erau operate la o altitudine de peste un kilometru și de multe ori nu le auzeau.

De asemenea, soldații au vorbit și despre liniile defensive construite de inamic și afirmă că tancurile rusești ieșeau din fortificații de beton ridicate recent pentru a trage cu arme de calibru mare. Ulterior, tancurile se retrăgeau în adăpost, fiind imposibil să fie atacate.

Soldații sunt hotărâți să-și apere țara

Soldații ucraineni intervievați au spus că indiferent cât de sângeroase sunt luptele, nu există o altă alternativă pentru a-și apăra țara. 

„Dacă nu îi oprim, ei vor continua să violeze și să ne omoare poporul cum au făcut peste tot”, afirmă un soldat de 49 de ani a cărui genunchi a fost spulberat de șrapnel.

Acesta mai spune că, deși pierderile ucrainene sunt mari, partea care desfășoară o ofensivă întotdeauna pierde mai mulți soldați. „Nu avem ce să facem în legătură cu asta. Și încă putem câștiga”, afirmă el încrezător, scrie Hotnews.

Armata ucraineană a reușit să recucerească mai multe localități din regiunea Herson. 

Un raport al ISW arată că acțiunile Ucraineni au efecte intenționate și asupra oamenilor puși de Moscova în zonele ocupate. Kirill Stremousov, liderul regimului de ocupație din Herson, a declarat pentru TASS că administrația a suspendat organizarea referendumului de anexare a regiunii deoarece există preocupări legate de „securitate”.

De asemenea, și centrul de Rezistență Ucraineană a raportat că autoritățile de ocupație rusești renunță la planurile privind referendumurile din cauza contraofensivei în desfășurare.

În plus, armata ucraineană intenționează să diminueze încet capacitățile rusești la nivel tactic, dar și cele la nivel operațional din Herson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite