LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA acuză Moscova de strămutarea forţată în Rusia a 1,6 milioane de ucraineni. Iranul anunţă că nu va sprijini Rusia în război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Este ziua a 140-a de la începutul războiului din Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ruşii nu au curaj să recunoască că au fost învinşi şi laudă artileria modernă folosită împotriva unui depozit de muniţii al ruşilor.

UPDATE 21.52 Rachetele HIMARS aduc prăpădul pe capul ruşilor din Ucraina VIDEO

Puternice, precise şi foarte greu de detectat, sistemele HIMARS folosite de ucraineni au distrus zeci de depozite de armament, centre de comandă cu tot cu ofiţeri ruşi, dar şi locuri de campare destinate trupelor fostei Armate Roşii.

Intrate în dotarea militarilor ucraineni de ceva timp, dar puse cu adevărat la treabă în ultima perioadă, sistemele americane de rachete HIMARS sunt atât de eficiente încât au reuşit să adune laudele ucrainenilor, dar şi să bage panica în experţii militari ruşi sau să-l înfurie pe Vladimir Putin.

Continuarea aici


FOTO Profimedia

Sistemul american de rachete HIMARS FOTO Profimedia

UPDATE 21.20 Rusia a pierdut echipamente militare de aproape un miliard de dolari în bătălia pentru Insula Şerpilor, susţin ucrainenii

Rusia a pierdut echipamente militare şi trupe în valoare de aproape un miliard de dolari în timp ce a încercat  să păstreze Insula Şerpilor, susţin oficialii ucraineni, care au prezentat filmări ale operaţiunii de preluarea a teritoriului, după două luni de conflict, potrivit Newsweek.

„Operaţiunea a durat mai bine de două luni. A fost un întreg set de decizii în cascadă, de calcule de forţe şi mijloace, o întreagă colecţie de date privind situaţia şi utilizarea diferitelor arme şi echipamente. Am calculat tactica şi strategia inamicului şi am construit propriile noastre strategii, mai eficiente, mai oportune, adesea nestandardizate”, a transmis Biroul de Comunicaţii Strategice al Armatei Ucrainei, potrivit Newsweek.


UPDATE 20.26 UE nu va recunoaşte noile paşapoarte ruseşti emise pentru cetăţenii ucraineni: „O încălcare flagrantă a suveranităţii Ucrainei”

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a precizat, miercuri, că UE îşi menţine poziţia de a nu recunoaşte noile paşapoarte ruseşti emise pentru cetăţenii ucraineni.

Politica Moscovei constituie „încă o încălcare flagrantă a suveranităţii Ucrainei”, a scris înaltul reprezentant pentru politica externă a UE într-un mesaj pe Twitter.


UPDATE 19.54 SUA acuză Moscova de strămutarea forţată în Rusia a 1,6 milioane de ucraineni: „Este o crimă de război”

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat miercuri Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia, denunţând o operaţiune deliberată pentru depopularea unei părţi a Ucrainei, relatează AFP.

Secretarul de stat american a afirmat că Rusia realizează o operaţiune de "filtrare", relocând pe teritoriul rus ucraineni care trăiesc în estul şi în sudul ţării, zone controlate de armata rusă sau de separatiştii proruşi.


UPDATE 19.24 CE anunţă că Rusia poate continua tranzitul feroviar de mărfuri supuse sancţiunilor către exclava Kaliningrad, cu excepţia celor militare

Comisia Europeană a anunţat miercuri că Rusia poate continua tranzitul feroviar de mărfuri supuse sancţiunilor europene către exclava sa Kaliningrad pe teritoriul Uniunii Europene, însă mărfurile ce servesc unui scop militar vor fi interzise.

Lituania, care se află între Rusia şi Kaliningrad, va putea bloca doar transporturile feroviare cu anumite mărfuri, care au dublă utilitate, civilă şi militară. Rusia poate transporta alte mărfuri aflate sub incidenţa sancţiunilor, precum produse din fier şi oţel, în cantităţi obişnuite, au precizat surse diplomatice. 

Transportul terestru pe teritoriul UE rămâne interzis.


UPDATE 18.51 Un faimos general ucrainean sugerează distrugerea Podului lui Putin care leagă Crimeea de Rusia: „Aş lăsa o gaură pentru şobolanii care fug”

Un temut general ucrainean sugerează să fie distrus podul care leagă Crimeea de Rusia. El afirmă că astfel ar fi lăsată o „gaură minusculă” prin care să fugă „şobolanii” de pe pământul Ucrainei.

Generalul Serhii Krivonos, care între 2016 şi 2019 a fost comandantul trupelor speciale ucrainene şi secretar adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare a Ţării, a făcut afirmaţiile în timpul unui interviu în care a vorbit despre posibilitatea lovirii unor ţinte aflate în Crimeea şi Rusia cu lansatoare multiple de rachete cu rază lungă, precum HIMARS-urile americane care provoacă îngrijorare la Moscova.


UPDATE 18.22 Separatişti din Doneţk susţin că au fost recunoscuţi ca „stat” de către Coreea de Nord.

Aceasta ar fi cea de a treia recunoaştere, după cele ale Siriei, la sfârşitul lui iunie, şi Rusiei, cu câteva zile înante ca Vladimir Putin să declara război împotriva Ucrainei, la 24 februarie.

O „reprezentanţă diplomatică” a separatiştilor ucraineni proruşi la Moscova a difuzat pe Telegram o fotografie în care reprezentanta sa, Olga Makeieva, primeşte ceea ce prezintă a fi o scrisoare de recunoaştere de la ambasadorul nord-coreean în Rusia Sin Hong Chol.

Liderul separatist din Doneţk Denis Puşilin a anunţat cu puţin înainte această recunoaştere a Phenianului.

„Aceasta este o nouă victorie a diplomaţiei noastre”, a declarat el pentru AFP.


UPDATE 16.59 Cel puţin cinci morţi într-un atac rus lângă Mîkolaiv, anunţă preşedinţia ucraineană

Cel puţin cinci civili au fost ucişi într-un atac în care a fost sfârtecat un bloc, în apropiere de Mîkolaiv, un oraş important situat în sudul Ucrainei, în apropiere de front, anunţă miercuri adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale Kiril Timoşenko, relatează AFP.

Un spital şi clădiri locuite au fost avariate într-un tir cu lansatoare multple de rachetă vizând mai multe locuri  în regiune, acuză el într-o postare  pe Telegram.

”Potrivit unor date preliminare, cinci civili” au fost ucişi în districtul Vitovsk, în estul Mîkolaivului, anunţă el.

Kiril Timoşenko postează în mesaj o imagine în care apare o clădire distrusă, un mic bloc de trei etaje, a cărui faţadă este complet demolată

Guvernatorul regiunii Mîkolaiv Vitali Kim a anunat anterior că mai multe sate din zona oraşului au fost atinse în atacuri aeriene.

Ministerul rus al Apărării a anunţat în conferinţa zilnică de presă că a vizat Mîkolaiv cu ”rachete de tipsol-aer de înaltă precizie”.

Ministerul revendică în acest atac vizând estul oraşului uciderea a 70 de militari din cadrul celei de-a 59-a Brigăzi de Infanterie Motorizată, distrugerea unor mortiere şi vehicule militare.


UPDATE 15.56 Annalena Baerbock critică atitudinea diplomaţiei ruse: „Rolul lui Lavrov este discutabil”

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock apreciază că Moscova nu este dispusă să negocieze serios la ora actuală şi minimizează rolul pe care l-ar avea omologul său rus în dosarul ucrainean.

„Ce anume ai putea negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru le permite civililor să plece?”, se întreabă Baerbock într-un interviu acordat revistei germane „Stern”, potrivit DPA.

Şefa diplomaţiei germane s-a arătat sceptică în legătură cu apelul unor oficiali de rang înalt de la Berlin privind încetarea focului şi lansarea negocierilor în privinţa războiului din Ucraina.


UPDATE 15.11 Iranul anunţă că nu va sprijini Rusia în războiul din Ucraina

Hosein Amir Abdolahian, ministrul de Externe iranian, a spus că Iranul va menţine acorduri pe teme de apărare cu Rusia, dar nu o va sprijini în războiul din Ucraina.

 Acesta spune că administraţia de la Teheran „va evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare” şi că „va acţiona pentru a stopa” conflictul, transmite miercuri agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

„Avem diferite forme de cooperare cu Rusia şi, între ele, în sectorul apărării, dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că noi credem că (războiul) trebuie oprit. Problema actuală a conflictului este că unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanţi de armament care încearcă să-şi vândă produsele. Vom evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare şi vom acţiona pentru stoparea războiului”, a afirmat Abdolahian într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica.


UPDATE 14.44 Un politolog a solicitat la televiziunile ruseşti uciderea lui Zelenski. Avertisment şi pentru Polonia: „Vom merge până la Varşovia”

Un specialist în politologie a cerut, în direct, la televiziunea rusă Russia-1 uciderea întregului guvern ucrainean şi al parlamentului ţării, prezentatoarea emisiunii lansând un avertisment şi pentru Polonia, afirmând necesitatea de a merge „până la Varşovia”.

„Zelenski nu va semna niciodată niciun fel de capitulare. Asta este clar deja. Ar trebui să ne gândim serios la lichidarea conducerii naziste a acestei ţări, incluzându-l aici nu doar pe Zelenski şi cercul său de consilieri apropiaţi, dar şi Rada (n.r. parlamentul ucrainean) şi întregul guvern care în prezent comite un genocid total împotriva propriului popor”, a afirmat politologul Mihail Markelov. 


UPDATE 13.51 Posibilitatea distrugerii podului Crimeei, construit de Rusia după anexarea acestei peninsule de la Marea Neagră, a crescut în urma dotării armatei ucrainene cu sisteme occidentale sofisticate de artilerie, relatează The New Voice of Ukraine.

Potrivit sursei citate, Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a reuşit în iunie să facă rost de planul tehnic al podului care leagă Rusia de Crimeea peste Strâmtoarea Kerci.

Într-un filmuleţ apărut pe 2 iulie pe YouTube, generalul Serhii Krivonos, fost adjunct al secretarului Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, nu exclude un atac asupra podului Crimeei, construit ilegal de Rusia.

„În ceea ce priveşte podul de peste Kerci, decizia va fi luată de comandantul responsabil de război, generalul (Valeri, n. red.) Zalujnîi”, spune Krivonos.

„Timpul ne va arăta care va fi decizia lui, dar eu aş lăsa un mică gaură pentru şobolanii care vor fugi din Crimeea, pentru ca să poată scăpa mai repede de pe pământul nostru atunci când vom merge să eliberăm” peninsula, adaugă generalul ucrainean.

În acelaşi timp, Serhii Krivonos subliniază că Ucraina nu dispune doar de sistemele americane de artilerie HIMARS, ci şi de propriile sisteme, cum ar fi Vilha şi Vilha-M, care au o rază de acţiune de până la 120 de kilometri.


UPDATE 13.15 Armata ucraineană a distrus o unitate militară şi cinci depozite de arme şi muniţii ale forţelor ruse, relatează The Moscow Times, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al administraţiei civile şi militare din Odesa, Serhii Bratciuk.

Potrivit lui Bratciuk, distrugerile au fost provocate la unitatea militară Mirne, de lângă Melitopol, şi la depozitele din Nova Kahovka şi Prelestnoe, regiunea Herson, şi Leninski, Kirovski şi Petrovsk, regiunea Doneţk.

Explozii şi incendii au fost raportate totodată în zona industrială a oraşului Luhansk, situat la circa 70 de kilometri de linia de front. 

Separatiştii proruşi din Donbas susţin că armata ucraineană a lansat atacurile din Artemivsk cu sisteme de artilerie HIMARS.


UPDATE 12.57 Secretele războiului de artilerie al Rusiei în luptele din estul Ucrainei, dezvăluite de soldaţi ucraineni

Centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie a dezvăluit secrete ale tacticilor de artilerie folosite de armata rusă în estul Ucrainei, obţinute din interviuri luate soldaţilor ucraineni de către analiştii militari Jack Watling şi Nick Reynolds, relatează Insider.

După rezultatele dezastruoase ale atacurilor ambiţioase din primele luni, Rusia a trecut în estul Ucrainei la un război de uzură axat pe artilerie.

Potrivit lui Watling,  performanţa în general mediocră a forţelor terestre ale Rusiei a fost compensată de focuri de artilerie pentru a facilita un avans lent şi metodic, bombardamentele susţinute „forţând armata ucraineană să abandoneze teritoriul după ce acesta a fost devastat”.

Partea pozitivă este că unităţile ucrainene au evitat în mod repetat încercuirea şi anihilarea - prin retrageri în timp util şi relativ ordonate, reuşind să câştige teren în jurul Hersonului , în sudul Ucrainei.


UPDATE 12.55 CNN: Două armate epuizate luptă pentru estul Ucrainei. Poate vreuna dintre ele să dea o lovitură decisivă?

Atunci când, în urmă cu trei luni, Vladimir Putin şi-a reorientat războiul din Ucraina pe frontul din estul ţării invadate, a făcut această mişcare învineţit de eşecul suferit în operaţiunea de capturare a Kievului şi disperat după un succes prin care să-şi salveze pielea.

După un marş lent şi sângeros prin regiunea Luhansk încheiat cu capturarea oraşului Lîsîceansk, liderul de la Kremlin se poate considera ajuns la jumătatea drumului.

Dar războiul său împotriva Ucrainei a ajuns la o altă răscruce, cu forţele ambelor părţi pregătindu-se de un al treilea act de luptă care ar putea înclina balanţa conflictului.

„Este o luptă de mare uzură”, spune pentru CNN Justin Bronk, cercetător la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare şi Securitate (RUSI).

„Este o luptă între două armate care au suferit pierderi uriaşe şi sunt foarte aproape de epuizare”, subliniază cercetătorul englez.

Următoarea mişcare a lui Putin ar putea fi un marş prin regiunea Doneţk. În cazul în care forţele ruse ar captura-o în întregime, atunci ar îndeplini obiectivul principal al Kremlinului, şi anume ocuparea - „eliberarea” în versiunea ruşilor - regiunii geografice Donbas, care găzduieşte, din 2014, facţiuni separatiste proruse susţinute de Moscova.


UPDATE 10.44 Alţi trei comandanţi ruşi de rang înalt au fost ucişi, anunţă Armata ucraineană

Departamentul de Comunicaţii Strategice al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat luni că alţi trei comandanţi de rang înalt din Armata Rusă au fost ucişi pe frontul din Ucraina.

Potrivit Ukrainska Pravda, preluat de Yahoo News, este vorba despre colonelul Serghei Nikolaevici Kens, comandant adjunct al Diviziei 20 de gardă motorizată Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, colonelul Serghei Igorevici Kuzminov, comandant adjunct al Diviziei 106, şi maiorul Dmitri Vladimirovici Semenov, şeful de stat major, comandantul adjunct al Brigăzii speciale a 16-a.
 

comandanti rusi ucisi ucraina


Potrivit anunţului Comitetului Strategic al Forţelor Armate ale Ucrainei, fiecare dintre aceştia „a făcut un «pas de bunăvoinţă» şi a fost oficial denazificat şi demilitarizat”.

Autorităţile de la Kiev susţin că, de la începutul războiului şi până pe 11 iulie, circa 37.400 de militari ruşi au fost ucişi.


UPDATE 08.44 Sondajul Kremlinului: Câţi ruşi ar fi împotriva războiului din Ucraina

Jurnaliştii de investigaţie de la Meduza au reuşit să intre în posesia unui sondaj închis cerut de Kremlin, care indică că, în ciuda propagandei de stat şi a cenzurii totale, un număr mare de ruşi îşi doresc „oprirea imediată” a războiului din Ucraina.

Sondajul a fost realizat la sfârşitul lunii iunie printr-un ordin al Administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, iar respondenţii au fost întrebaţi: 

„Unii spun că luptele din Ucraina ar trebui oprite cât mai curând posibil. Alţii cred că luptele nu trebuie oprite acum. Ce punct de vedere este cel mai aproape de tine - primul sau al doilea?” 

Conform documentelor obţinute de un site de investigaţii rusesc, Meduza, 30% din respondenţi au afirmat că ostilităţile din Ucraina ar trebui „oprite cât mai curând posibil”. 

13% din respondenţi au spus că le este dificil să ofere un răspuns, în timp ce 57% sunt de părere că războiul din Ucraina ar trebui să continue. 

Ziariştii de la Meduza spun că autenticitatea documentelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Kremlinului, care a văzut sondajul realizat de către VCIOM, centrul rus pentru sondarea opiniei publice. 

Cetăţenii ruşi cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani dezaprobă cu un procent de 43% războiul şi doar 41% susţin continuarea atacurilor. Cu cât respondenţii sunt mai în vârstă, cu atât sprijină mai mult războiul din Ucraina. 

Spre exemplu, respondenţii de peste 60 de ani, cu un procentaj de 72% au răspuns pentru continuarea invaziei. 

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, 56% sunt pentru sfârşitul războiului şi doar 19% sunt pentru continuarea sa. 

În Moscova şi Sankt Petersburg circa 40% din locuitori îşi doresc ca ostilităţile să se încheie, iar 48% sunt de părere că ar trebui să continue. 

VCIOM nu a publicat aceste date pe site, Meduza notând că pe site-ul centrului pot fi găsite rezultatele unui alt sondaj efectuat în luna iunie despre „operaţiunea militară specială”. 

Conform acestui sondaj, 72% dintre respondenţi „mai degrabă susţin” războiul, 17% „mai degrabă nu îl susţin”, iar 11% afirmă că le este greu să răspundă la întrebare. 


UPDATE 06:00 Zelenski: Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski anunţă în mesajl zilnic către naţiune că Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică, în cea de-a 139-a zi a unui război la scară largă, cu care Rusia a plănuit să îi distrugă într-o săptămână. El afirmă că soldaţii ruşi se tem cu adevărat de forţele armatei ucrainene, şi ştiu lucrurile acestea din interceptări, relatează news.ro.

”Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică. Pentru a o spune mai simplu, este vorba despre standardele Alianţei. Acum, Ucraina nu numai că implementează standardele NATO, dar poate participa şi la dezvoltarea de noi standarde. Experienţa militarilor noştri, capacităţile instituţiilor ucrainene, potenţialul IT al ţării noastre - toate acestea vor reprezenta acum contribuţia ucraineană la dezvoltarea securităţii colective în Europa”, a transmis preşedintele Urrainei.


Rusia deschide un dosar penal împotriva politicianului de opoziţie Ilia Iaşin, un aliat apropiat al lui Alexei Navalnîi, care s-a pronunţat împotriva războiului

Autorităţile ruse au deschis marţi un dosar penal împotriva politicianului rus de opoziţie Ilia Iaşin, pentru că a răspândit informaţii "false" despre armata rusă, potrivit avocatului său Vadim Prokhorov, relatează CNN. Yashin este un aliat apropiat al lui Alexei Navalnîi.

"Departamentul principal de investigaţii a iniţiat cauza penală în conformitate cu articolul 207.3 din Codul penal al Federaţiei Ruse, împotriva lui Ilya Yashin", a declarat Prokhorov pe Facebook.


UPDATE 05:00 Zelenski laudă artileria modernă folosită de ucraineni împotriva unui depozit de muniţii al ruşilor

Zelenski a lăudat, marţi, succesele artileriei moderne, folosită împotriva ruşilor. Noile echipamente moderne au fost donate de Occident. 

„Ocupanţii au simţit deja foarte bine ce este artileria modernă şi nu vor avea o ariergardă sigură nicăieri pe teritoriul nostru, pe care l-au ocupat”, a declarat Zelenski, în timpul discursului său de marţi seară. 

Zelenski a mai precizat şi că soldaţii ruşi se tem de forţele armate ucrainene, acesta spunând că i-a fost confirmat acest lucru din interceptările conversaţiilor ruşilor.


UPDATE 02:00 16 nave au ajuns în porturile ucrainene pentru a lua cereale

Iuriy Vaskov, ministrul infrastructurii din Ucraina, a declarat că 16 nave au intrat în porturile ucrainene în ultimele 4 zile. Acestea au accesat porturile prin Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru a încărca cereale. Alte 90 de nave aşteaptă să preia cerealele ucrainene. Sunt aşteptări de creştere a exportului lunar cu 500.000 de tone.


UPDATE 00:00 Zelenski afirmă că ruşii nu au curaj să admită că au fost înfrânţi

Preşedintele ucrainean a decarat, marţi, că ruşii nu au curajul să admită înfrângerea şi să părăsească Ucraina. 

„Ruşii au simţit deja foarte bine ce este artileria modernă şi că nu vor avea un spate sigur nicăieri pe pământul nostru, pe care l-au ocupat. Nu există nici un pic de curaj pentru a admite înfrângerea şi a retrage trupele de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Volodimir Zelenski. 


Ucraina primeşte un nou ajutor financiar din partea UE, în valoare de 1 miliard de euro

Uniunea Europeană va ajuta Ucraian cu 1 miliard de euro pentru a sprijini reconstrucţia ţării, grav afectată de bombardamentele ruşilor. Este prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro, anunţat în luna mai de către Comisia Europeană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite