SUA acuză Moscova de strămutarea forţată în Rusia a 1,6 milioane de ucraineni: „Este o crimă de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blinken: Operaţiunile de 'filtrare' ale preşedintelui Putin constau în separarea familiilor FOTO EPA-EFE
Blinken: Operaţiunile de 'filtrare' ale preşedintelui Putin constau în separarea familiilor FOTO EPA-EFE

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat miercuri Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia, denunţând o operaţiune deliberată pentru depopularea unei părţi a Ucrainei, relatează AFP.

Secretarul de stat american a afirmat că Rusia realizează o operaţiune de "filtrare", relocând pe teritoriul rus ucraineni care trăiesc în estul şi în sudul ţării, zone controlate de armata rusă sau de separatiştii proruşi, conform Agerpres.

"Acest transfer şi această strămutare ilegală de persoane protejate este o încălcare gravă a celei de a 4-a Convenţii de la Geneva privind protecţia civililor şi este o crimă de război", a precizat el într-un comunicat remis miercuri, cu o zi înainte de conferinţa de la Haga privind acuzaţiile de crime de război în Ucraina.

Blinken a evocat estimări provenind din diferite surse, între care guvernul rus însuşi, făcând referire la între 900.000 şi 1,6 milioane de cetăţeni ucraineni strămutaţi în Rusia, inclusiv în zone izolate din est. 

Printre ei se află 260.000 de copii, dintre care unii au fost separaţi de părinţi şi plasaţi în orfelinate pentru a fi adoptaţi, a adăugat el. 

Aceste programe de filtrare par să fi fost planificate de mult timp şi operaţiuni similare au avut loc în alte conflicte, inclusiv în Cecenia, potrivit lui. 

"Operaţiunile de 'filtrare' ale preşedintelui Putin constau în separarea familiilor, confiscarea paşapoartelor ucrainene, emiterea de paşapoarte ruseşti pentru a încerca să schimbe demografia anumitor părţi ale Ucrainei", a denunţat Blinken, estimând că este "imperativ" ca Moscova să dea socoteală. 

"De aceea susţinem eforturile autorităţilor ucrainene şi internaţionale pentru a aduna, documenta şi prezerva probele atrocităţilor", a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite