Reuniune militară Ucraina-Rusia-Turcia şi ONU miercuri, la Istanbul, pe tema reluării exporturilor de cereale prin Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Reprezentaţi ai Ucrainei, Rusiei şi ONU se întâlnesc miercuri, la Istanbul, pentru a negocia reluarea livrărilor de cereale prin Marea Neagră, a anunţat marţi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, potrivit AFP.

„Delegaţii militare de la ministerele turc, rus şi ucrainean ale Apărării şi o delegaţie ONU se vor întâlni mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină securitate către pieţele internaţionale a cerealelor care aşteaptă în porturile ucrainene”, anunţă într-un comunicat Hulusi Akar, fără să precizeze identitatea participanţilor.

Directorul Departamentului Organizaţii Internaţionale de la Ministerul rus de Externe Piotr Iliciov confirmă această reuniune şi subliniază că Rusia are o listă de cereri.

„O nouă sesiune de consultări la nivel de experţi este prevăzută pe 13 iulie la Istanbul”, declară Potr Iliciov, citat de agenţia rusă de presă Intefax.

„Condiţiile noastre, de înţeles, includ posibilitatea de a controla şi percheziţiona nava pentru a evita contrabanda cu armament şi un angajament al Kievului de a nu organiza provocări”, declară el.

Această reuniune cvadripartită are loc într-un context de scumpire mondială a mărfurilor alimentare, în parte din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, însă exporturile ucrainene au fost blocate la Marea Neagră de către nave ruse de război, iar mine amplasate de Kiev reprezintă, de asemenea, o problemă.

Turcia, un stat membru NATO, îşi multiplică de săptămâni eforturile diplomatice în vederea unei reluări a livrărilor de cereale.

Oficiali turci dau asigurări că dispun de 20 de nave comerciale, care aşteaptă în prezent la Marea Neagră şi care ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.

Ankara depune eforturi să întreţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova şi se prezintă drept un mediator.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin marţea viitoare, pentru prim oară după ce acesta a lansat războiul din Ucraina.

Ei urmează să participe la Teheran la un summit privind situaţia din Siria, împreună cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, şi să aibă o reuniune bilaterală, potrivit Kremlinului.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite