LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu drone în Crimeea. Flota Rusă din Marea Neagră, subminată de explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele armate ucrainene desfășoară o operațiune militară pe Capul Kinburn, una dintre ultimele zone din regiunea Nikolaev aflate sub controlul rușilor.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 21.36 SUA şi UE trimit încă 7 miliarde de euro Kievului. Suma va crește în 2023

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar de 4,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Europeană un sprijin de 2,5 miliarde de euro, acesta din urmă reprezentând a doua tranşă dintr-un pachet de 5 miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut marți de secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 20.21 Atac cu drone în Crimeea, anunţă autorităţile proruse

Apărarea antiaeriană rusească a fost activată marţi în oraşul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia şi au fost doborâte două drone, a declarat guvernatorul regional rus, relatează Reuters şi AFP.

''Apărarea noastră antiaeriană este în acţiune chiar acum'', a anunţat pe social media guvernatorul Mihail Razvojaev, îndemnând populaţia să rămână calmă.

Portul Sevastopol găzduieşte flota rusă de la Marea Neagră şi a fost la sfârşitul lunii octombrie ţinta unui atac ucrainean cu drone maritime şi ucrainene.

UPDATE 20.01 Croația respinge participarea la misiunea UE de instruire a soldaţilor ucraineni

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a respins marţi propunerea guvernului de la Zagreb ca ţara sa să participe la instruirea soldaţilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru a se opune agresiunii ruse, relatează EFE.

Preşedintele, care are funcţii eminamente protocolare, dar este comandant-suprem al forţelor armate, a explicat în scris că cererea făcută de Ministerul Apărării nu va fi luată în considerare deoarece nu îndeplineşte cerinţele legale.

Milanovic susţine că ministrul nu are competenţa de a prezenta o astfel de cerere.

"Condiţiile pentru luarea în considerare a scrisorii ministrului apărării prin care se solicită aprobarea preşedintelui pentru participarea membrilor forţelor armate croate la misiunea EUMAM nu au fost îndeplinite", a răspuns Milanovic.

Constituţia, susţine preşedintele croat, nu permite o astfel de participare, întrucât aceasta nu este o acţiune umanitară sau de o cooperare cu o ţară din aceeaşi alianţă militară.

UPDATE 18.33 Ucrainenii luptă pentru Capul Kinburn: „Chiar și natura drenează inamicul din acest teritoriu”

Armata ucraineană a confirmat zvonurile că desfășoară o operațiune de eliberare a Capului Kinburn, un teritoriu strategic care oferă deschidere spre sudul regiunii Herson și Peninsula Crimeea.

Primele zvonuri despre operațiunea privind eliberarea Capului Kinburn, care aparține de regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei, au început să circule la începutul acestei luni, pe fondul retragerii forțelor ruse pe malul stâng al fluviului Nipru.

Discretă în general asupra operațiunilor sale, armata ucraineană nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile referitoare la îndepărtarea rușilor de pe această limbă de pământ care desparte estuarul Bug-Nipru de Marea Neagră. Detalii aici

UPDATE 18.07 Olaf Scholz: Trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a războiului din Ucraina

Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE 17.45 Generalul „Armaghedon”, presat de propagandiștii lui Putin să vină cu victorii după retragerea din Herson

Propagandiștii Kremlinului și ultranaționaliștii ruși își exprimă tot mai tare nemulțumirea în mod public față de decizia retragerii din Herson și pun tot mai multe presiuni pe comandantul trupelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin.

Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” pentru reputația sa de om nemilos, a recomandat pe 9 noiembrie retragerea soldaților ruși pe malul stâng al fluviului Nipru, adică inclusiv din orașul Herson, singura capitală regională ocupată temporar de Rusia în Ucraina.

Călit în războaiele din Cecenia și Siria, generalul Surovikin, în vârstă de 56 de ani, și-a explicat decizia prin faptul că i-ar permite Moscovei să salveze echipamente și să-și redistribuie forțele către alte direcții de ofensivă.

Unele dintre aceste forțe, estimate la 30.000 de Statele Unite, au fost mutate între timp în estul Ucrainei, unde bătăliile sunt intense, dar fără progrese vizibile pentru părțile implicate în lupte.

Acum Serghei Surovikin este presat să vină cu victorii care să demonstreze că decizia retragerii din Herson este justă, transmite Reuters.

„Așteptăm de la tine rezultate geniale și mă rog pentru tine, mă rog zilnic”, a declarat Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune RT, în cadrul unei emisiuni. Detalii aici

UPDATE 17.21 Rusia: Trei morţi în urma unor explozii în apropiere de frontiera cu Ucraina

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor explozii produse marţi în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul acestei regiuni vizată în mod regulat de tiruri şi unde în prezent se construiesc fortificaţii, relatează AFP.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a indicat pe contul său de Telegram că o femeie a decedat din cauza unui traumatism cranian în urma unui bombardament asupra Şebekino, un orăşel situat la opt kilometri de frontiera cu Ucraina.

Alte două persoane au fost ucise în explozia "unei muniţii de tip neidentificat" în satul Staroselie, de la graniţa cu Ucraina, unde starea de urgenţă este în vigoare din 27 octombrie, potrivit guvernatorului.

UPDATE 15.53 Atacurile rusești au provocat daune „colosale” infrastructurii energetice ucrainene

Operatorul ucrainean de energie Ukrenergo a declarat, marți, că daunele produse sistemului energetic ucrainean de atacurile lansate de forțele invadatoare ruse sunt „colosale”, însă a respins necesitatea evacuării civililor din orașele cele mai afectate de întreruperile de curent, relatează Reuters, conform Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.31 Reacția Ucrainei, după ce Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Ministerul ucrainean de Externe a transmis, marți, că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a-și exprima dezaprobarea față de gestul prim-ministrului Viktor Orban, care s-a afişat la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari în care era inclusă și o parte din teritoriul Ucrainei, relatează Reuters, conform Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.16 Cum s-a dus bătălia pentru Herson: „Au fost luni de zile de frustrare”

O unitate ucraineană de recunoaștere a dezvăluit jurnaliștilor CNN cum a operat foarte aproape de liniile inamice înainte de retragerea trupelor ruse de pe malul drept al râului Nipru.

Andri Pidlisni, comandantul unității de recunoaștere, al cărui nume de cod este „Sneaky”, a prezentat jurnaliștilor CNN filmulețe cu misiunile desfășurate în spatele liniilor inamice din regiunea Herson.

Cei din unitatea sa, mulți voluntari internaționali bine instruiți și unii dintre ei experimentați în luptă, s-au ocupat cu identificarea țintelor, atât pe teren, cât și cu ajutorul dronelor, transmițând coordonatele lor artileriei ucrainene. Detalii aici

UPDATE 12.11 Serviciile de securitate ucrainene au descins la mănăstirea Lavra Pecerska pentru a contracara acţiuni de sabotaj ruse

Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze „activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse”, a anunţat SBU, informează Reuters.

Complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 1000 de ani şi care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei şi în prezent este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, potrivit Agerpres. 

„Aceste măsuri au fost luate ca parte a activităţii sistemice a SBU pentru contracararea activităţilor distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a precizat SBU într-un comunicat. Detalii aici...

UPDATE 10.45 De ce costurile suportate de SUA pentru a ajuta militar Ucraina sunt de fapt infime

Din mai multe perspective, inclusiv din punctul de vedere al unei analize cost-beneficiu, sprijinul american și occidental acordat Ucrainei este o investiție deosebit de practică, arată Timothy Ash, strateg pentru piețe emergente la RBC BlueBay Asset Management.

Acei republicani și democrați care au cerut diminuarea valorii asistenței de securitate pentru Ucraina minimalizează riscul reprezentat de Rusia și ignoră oportunitatea pe care o au SUA de a degrada capabilitățile convenționale de luptă de care dispune această țară.

Există cel puțin cinci motive pentru care merită ca SUA să continue să ajute militar Ucraina, potrivit analizei lui Timothy Ash. Detalii aici

UPDATE 10.33 Flota Rusă din Marea Neagră, subminată de exploziile din apropierea bazelor sale

Operațiunile Flotei Rusei din Marea Neagră sunt subminate de exploziile din apropierea bazelor sale, constată Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de marți asupra evoluției războiului din Ucraina.

Evaluarea pleacă de la explozia produsă pe 18 noiembrie la terminalul petrolier din portul orașului Novorossiisk, unde Flota Rusă la Marea Neagră și-a mutat submarinele după lovirea bazei sale din Sevastopol, în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Detalii aici

UPDATE 08.25 SUA denunţă „crime de război sistemice” în Ucraina

Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice" oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP, scrie Agerpres.

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse", a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor. Detalii aici

UPDATE 06.39 Serviciile de informații ucrainene au raportat că serviciile speciale ruse plănuiesc atacuri cu steag fals asupra infrastructurii critice din Belarus, într-o încercare care probabil nu ar reuși să preseze armata belarusă să intre în războiul din Ucraina. Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat pe 20 noiembrie că serviciile speciale ruse intenționează să efectueze mai multe atacuri teroriste cu pavilion fals asupra infrastructurii critice din Belarus, în special asupra centralei nucleare Astraveț.

GUR a mai raportat că serviciile speciale ruse vor da vina asupra atacurilor asupra statelor membre NATO și Ucrainei pentru a accelera implicarea armatei belaruse în războiul Rusiei din Ucraina.

ISW a evaluat anterior că intrarea Belarusului în război rămâne foarte puțin probabilă din cauza riscului intern grav pe care implicarea l-ar prezenta pentru supraviețuirea regimului președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și că Rusia și Belarusul evidențiază cooperarea lor bilaterală în apărare pentru a perpetua o continuă operațiune de informare că armata belarusă va intra în război.

UPDATE 06.03 Un oficial ucrainean a recunoscut pe 21 noiembrie că forțele ucrainene desfășoară o operațiune militară pe Kinburn Spit, o locație care ar permite forțelor ucrainene să desfășoare mai bine potențialele operațiuni pe malul stâng (estic) din regiunea Herson. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat pe 21 noiembrie că forțele ucrainene desfășoară o operațiune militară pe Spitul Kinburn și a cerut să fie respectată tăcerea operațională. Humenyuk a subliniat că Kinburn Spit este ultima bucată de teritoriu pe care forțele ruse o ocupă în regiunea Mykolaiv. Kinburn Spit se află la doar 4 km peste strâmtoarea Ochakiv și permite controlul gurilor de vărsare ale Niuprului și Bugului de Sud, precum și a porturilor orașelor Mykolaiv și Herson. Forțele ruse au folosit pozițiile de pe Kinburn Spit pentru a desfășura lovituri de rutină cu rachete și artilerie asupra pozițiilor ucrainene din Ochakiv, sudul Oblastului Mykolaiv și alte zone de-a lungul coastei Mării Negre controlate de partea ucraineană.

Spitul Kinburn se află, de asemenea, în afara razei de 25 km a artileriei de 152 mm pe care forțele ruse le-au acumulat pe malul stâng (estic) al râului Nipru din regiunea Herson. Controlul Kinburn Spit ar permite forțelor ucrainene să reducă frecvența atacurilor rusești pe coasta Mării Negre controlate de uUcraina, să sporească activitatea navală în zonă și să desfășoare potențiale operațiuni de trecere pe malul stâng (estic) al Oblastului Herson sub un foc de artilerie rusească semnificativ mai mic, comparativ cu o traversare a râului Nipru.

UPDATE 05.48 Vremea a încetinit luptele de-a lungul liniilor ofensive în estul Ucrainei, iar forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în 20 și 21 noiembrie. Surse ucrainene și ruse au raportat că ploile abundente și noroiul din estul Ucrainei aproape au oprit atacurile terestre rusești, au încetinit, dar nu au oprit avansurile ucrainene și a dus la creșterea intensității focului de artilerie pe 20 și 21 noiembrie. Ministerul Rus al Apărării a raportat că forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune la sol în direcția Kupiansk, la nord-vest de Svatove, pe 20 noiembrie, probabil din cauza incapacității forțelor ruse de a face față condițiilor meteorologice proaste. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în direcțiile Lyman și Kreminna-Lysychansk și au distrus echipamentele rusești lângă Syrotyne (la aproximativ 25 km sud-est de Kreminna) pe 20 și 21 noiembrie.

Oficialii Republicii Populare Lugansk (LNR) au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri cu rachete în apropiere de Kreminna și în Alchevsk, regiunea Lugansk (la aproximativ 75 km sud-est de Kreminna) pe 20 și 21 noiembrie. Ministerul Rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus posturile de comandă ucrainene în Lyman și Shevchenkove (35 km vest de Kupyansk) și au dejucat atacurile terestre ucrainene în apropiere de Kuzemivka (aproximativ 13 km nord-vest de Svatove), Kreminna și Kupyansk, provocând pierderi de forță de muncă și echipamente ucrainene pe 21 noiembrie.

Ministerul Rus al Apărării a raportat, de asemenea, că forțele ruse au folosit focul de artilerie pentru a împinge forțele ucrainene în direcția Kolomyichykha și au distrus concentrări de trupe și echipamente ucrainene în direcția Lyman pe 19, 20 și 21 noiembrie. Ministerul Rus al Apărării nu a raportat niciun câștig operațional semnificativ pe 20 sau 21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să bombardeze așezările de-a lungul liniei frontului de la Kupyansk până la sud de Kreminna în 20 și 21 noiembrie.

image

UPDATE 05.21 Forțele ruse au continuat să-și apere pozițiile de-a lungul liniilor ofensive și să consolideze zonele din spate din regiunea Lugansk cu trupe demoralizate de la retragerea Hersonului pe 20 și 21 noiembrie. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse au continuat să acorde prioritate construirii de poziții defensive în estul Ucrainei. Surse oficiale ruse au susținut că forțele ruse „țin cu fermitate apărarea” de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 20 și 21 noiembrie. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse și-au întărit apărarea prin construirea dinților de dragon de-a lungul liniei frontului în direcția Svatove și lângă Popasna, Lugansk (la aproximativ 47 km sud de Kreminna). Ministerul Regatului Unit și surse oficiale ucrainene au raportat că forțele ruse au continuat să consolideze zonele din spate din regiunea Lugansk cu demoralizate, rezerviști mobilizați prost pregătiți care probabil au venit din retragerea Kherson. Ministerul Regatului Unit a raportat, de asemenea, că linia ofensivă rusă din estul Ucrainei este probabil un flanc operațional vulnerabil pentru forțele ruse. Oficialul LNR Rodion Miroshnik a raportat pe 21 noiembrie că situația forțelor ruse din regiunea Lugansk s-a „deteriorat în mod clar” în ultima săptămână. Rapoartele susțin evaluările anterioare ale ISW conform cărora armata rusă încearcă să-și îmbunătățească capacitățile defensive și ofensive în estul Ucrainei prin aducerea de trupe mobilizate din Herson, dar că armata rusă nu a reușit să realizeze niciun progres operațional semnificativ din cauza moralului scăzut și a lipsei de personal calificat.

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 20 și 21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra localității Bakhmut; la 30 km nord-est de Bakhmut, lângă Spirne, Bilohorivka, Bakhmutske, Yakovlika și Pidhorodne; și la 14 km sud-vest de Bakhmut lângă Opytne, Klishchiivka și Kurdiumivka pe 20 și 21 noiembrie. Reprezentantul Republicii Populare Lugansk (LNR), Andrei Marochko, a susținut pe 21 noiembrie că forțele ucrainene au trebuit să treacă la operațiuni defensive după ce au suferit pierderi semnificative în zonele Soledar și Bakhmut. Un blogger militar rus a susținut pe 21 noiembrie că unitățile Grupului Wagner au atacat Klișchiivka intenționând să taie drumul la sud-vest de Bakhmut și au efectuat un asalt din direcția Ivanhrad (4 km sud de Bakhmut). Bloggerul militar rus a susținut că există lupte acerbe la periferia de est a Bakhmutului. Un alt blogger rus a postat un videoclip pe 21 noiembrie, pretinzând că arată forțele ruse care trag cu muniții incendiare asupra forțelor ucrainene de lângă Berstove, regiunea Donețk. Protocolul III al Convenției de la Geneva interzice utilizarea munițiilor incendiare venite din cu aer împotriva țintelor militare în cadrul unei zone cu civili.

image

UPDATE 04.25 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka–Donețk pe 20 și 21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 36 km sud-vest de Avdiivka, lângă Marinka, Pervomaiske și Novomykhailivka. Un blogger militar rus a susținut pe 20 noiembrie că forțele ruse au atacat Novomykhailivka și au condus alte operațiuni ofensive în direcția Pervomaiske, Vodyane și Avdiivka. Imaginile geolocalizate postate pe 20 noiembrie arată lupte cu tancuri dintre forțele ruse și ucrainene la nord-est de Novomykhailivka. Un blogger militar rus a susținut pe 21 noiembrie că și forțele ruse au intrat în centrul orașului Marinka.

Forțele ruse au desfășurat operațiuni defensive în vestul Donețk și estul Zaporijiei pe 20 și 21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele Rusiei sunt în defensivă în direcțiile Zaporijia și vestul Donețkului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au zădărnicit încercările de contraatac ucrainene la 77 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Rivnopol, Slavne, Pavlivka, Vremivka, Novodarivka și Volodymirivka pe 20 și 21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tracurile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în estul regiunilor Zaporijia și Donețk pe 20 și 21 noiembrie.

UPDATE 03.40 Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să înființeze fortificații în regiunea Herson la sud de râul Nipru pe 20 și 21 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a raportat pe 20 noiembrie că forțele ruse nu se retrag complet de pe malul de vest al râului Nipro, dar în schimb, efectuează o manevră dinamică pentru a se retrage din raza artileriei ucrainene, păstrând în același timp propria capacitate de a lovi malul drept al râului Nipro. Humenyuk a remarcat că forțele ruse mențin o concentrare semnificativă de trupe și echipamente în estul Oblastului Herson.

Consilierul militar ucrainean din regiunea Herson Serhiy Khlan a declarat pe 21 noiembrie că forțele ruse construiesc a doua și a treia linie de apărare și depozitează echipament militar în zone dens populate. Khlan a declarat că forțele ruse au transferat personal mobilizat mai aproape de malul de est (stânga) al râului și și-au retras unitățile pregătite pentru luptă, probabil referindu-se la elementele aeriene rusești, mai la est. Statul Major ucrainean a declarat pe 20 și 21 noiembrie că forțele ruse au condus măsuri defensive poziționale în această zonă, au continuat să echipeze fortificațiile și au stabilit un sistem de apărare eșalonat. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 21 noiembrie că forțele ruse au împiedicat un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere să traverseze râul Nipru lângă Dniprovske, la 10 km sud-vest de orașul Herson. ISW nu poate confirma veridicitatea afirmației Ministerului rus. Surse ruse și ucrainene au declarat că forțele ruse au continuat să bombardeze zonele de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru, inclusiv orașul Herson și localitățile Antonivka și Chornobaivka pe 20 și 21 noiembrie.Khlan a declarat pe 19 noiembrie că forțele ruse au lovit un punct de distribuție umanitară în Bilozerka, la 10 km vest de orașul Herson.

image

UPDATE 03.11 Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe și echipamente rusești în sudul Ucrainei în perioada 20-21 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 20 noiembrie că forțele ucrainene au lovit concentrările de trupe rusești în apropiere de Polohy, Kamianka, Mykhailivka și Enerhodar, regiunea Zaporijia, rănind peste 100 de soldați ruși și distrugând 20 de piese de echipament militar și două depozite de muniții. Primarul ucrainean al Melitopolului Ivan Fedorov a declarat că trei explozii au avut loc la o bază rusă de la periferia nord-vest a Melitopolului din Vesele și a sugerat că forțele ucrainene au lovit baza. Surse ucrainene au raportat că au avut loc explozii, posibil de la lovituri ucrainene, la Skadovsk, Novotroitske, Chaplynka, Askaniia-Nova, Rubinavka, Mala Lepetykha, Kakovkha și Hornostaivka - toate în estul Oblastului Herson.

UPDATE 02.50 Media independentă în limba rusă Meduza , cu sediul în Letonia, a raportat că autoritățile au reținut-o pe activista Partidului Yabloko, Maria Volokh, la un miting împotriva războiului la Moscova, pe 21 noiembrie. Probabil că se confruntă cu mai multe amenzi pentru discreditarea forțelor ruse.

UPDATE 02.24 Președintele tătarilor din Crimeea Mejlis Refat Chubaro a raportat că forțele ruse distribuie înștiințări de recrutare bărbaților tătari din Crimeea de vârstă militară. Pe baza listelor de recrutare, forțele ruse efectuează o curățare etnică totală a bărbaților tătari din Crimeea născuți între 1995–2004.În special, din punct de vedere istoric, Rusia a marginalizat puternic comunitatea tătarilor din Crimeea și, prin urmare, este probabil să se confrunte cu o rezistență puternică în mobilizarea bărbaților tătari.

UPDATE 01.07 Două zile de bombardamente au provocat pagube pe scară largă centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP) pe 20 și 21 noiembrie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 21 noiembrie că nu există probleme imediate privind siguranța și securitatea nucleară și că integritatea tuturor celor șase reactoare nucleare și a instalațiilor de depozitare a combustibilului uzat și proaspăt nu este compromisă, în ciuda bombardamentelor intense. Rusia și Ucraina s-au acuzat una pe celălaltă că a efectuat loviturile de artilerie asupra ZNPP în 20 și 21 noiembrie. Un blogger militar rus a făcut referire la un videoclip cu bombardamentul luat de forțele cecene și a declarat că părea că bombardamentul a venit din poziții din teritoriul controlat de ruși, la sud de ZNPP, și nu din teritoriul controlat de ucraineni la nord de ZNPP. Directorul operatorului nuclear rus Rosatom, Alexey Likhachev, a avertizat despre un dezastru nuclear la ZNPP, iar bloggerii militari ruși și-au amplificat în mare măsură declarațiile și au cerut transferul tuturor centralelor nucleare ucrainene sub umbrela rusească. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au organizat atacuri cu steag fals împotriva ZNPP și a raportat anterior despre militarizarea ilegală a ZNPP de către forțele ruse.

Este puțin probabil ca loviturile de artilerie să pătrundă în zonele care protejează fiecare reactor nuclear. În schimb, acestea reprezintă o amenințare mai mare pentru instalațiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat, unde s-ar putea produce scurgeri de material radioactiv și ar putea provoca un dezastru radiologic dacă ar fi compromise. Combinația continuă a accidentelor radiologice și nucleare și discuția constantă despre amenințarea dezastrului la ZNPP este probabil parte a unei operațiuni mai ample a Rusiei menită să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina și să încadreze controlul rus asupra centralei ca fiind esențial pentru a evita catastrofa nucleară, pentru a consolida în continuare controlul operațional și administrativ al activelor nucleare ucrainene și pentru a obliga elementele comunității internaționale să recunoască anexarea rusă a teritoriului ucrainean.

UPDATE 00.44 Serviciul Federal de Securitate a Statului Rus (FSB) a luat în plus măsuri pentru codificarea controlului asupra spațiului informațional și a semnat un decret la 4 noiembrie care a aprobat o listă de activități militare și militaro-tehnice, care, dacă sunt primite de surse străine, pot fi folosite împotriva securitatea Federației Ruse. Decretul codifică în esență tipuri de informații referitoare la operațiunile militare rusești pe care FSB le consideră amenințări la adresa securității ruse, care nu sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept secrete oficiale de stat și include o listă largă de prevederi referitoare la acoperirea informațională a războiului, cum ar fi „informații privind evaluarea și prognoza evoluției situației militaro-politice, strategice (operaționale), ” și „informații despre respectarea statului de drept și climatul moral și psihologic” al trupelor ruse.

Acest decret reprezintă un efort extins din partea FSB de a interzice în linii mari o gamă largă de informații cu privire la armata rusă, ceea ce ar pune în mod aparent controale mai stricte asupra discursului în rândul milbloggerilor ruși și a altor astfel de surse care discută și critică frecvent aspectele tactice, operaționale și Dimensiunile strategice ale războiului din Ucraina. Decretul FSB indică faptul că guvernul rus se străduiește să preia controlul asupra spațiului informațional, deoarece este din ce în ce mai inundat de criticile la adresa armatei ruse, care sunt percepute atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Oficialii ruși încearcă probabil să consolideze măsurile de cenzură pentru a restrânge prevalența vocilor străine și a criticilor interne, aplicând presiune legislativă asupra algoritmilor fundamentali și prezentând o gamă largă de activități care pot fi considerate dăunătoare securității statului rus.

UPDATE 00.18 Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta în Rusia copiii din zonele ocupate ale Ucrainei. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a susținut pe 20 noiembrie că oficialii ocupației au trimis copii ucraineni din Kirovsk, Pervomaisk și Alchevsk, regiunea Lugansk, la Soci, Krasnodar. Pasechnik a mai declarat la 20 noiembrie că administrația sa continuă să trimită familiile militarilor ruși decedați sub pretextul „odihnei și reabilitarii” în zone nespecificate din Federația Rusă. ISW a evaluat anterior că deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni echivalează probabil cu o campanie de curățare etnică deliberată, constituind o încălcare aparentă a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse și oficialii de ocupație au continuat să pună în pericol rezidenții din teritoriile ocupate și să îi supună măsurilor coercitive în perioada 20-21 noiembrie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat la 21 noiembrie că partizanii ucraineni raportează că forțele ruse confiscă reședințe private în teritoriile ocupate sub pretextul naționalizării și a remarcat că oficialii ruși de ocupație formează „districte notariale” în teritoriile ocupate temporar pentru înregistrarea și ștergerea înregistrărilor proprietăților ucrainene, în special pentru a legaliza furtul proprietății ucrainene. Rezistența ucraineană a raportat în perioada 20-21 noiembrie că forțele ruse au continuat să găzduiască echipamente militare în spitale, clădiri rezidențiale și în curțile caselor private și a unităților de învățământ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite