De ce costurile suportate de SUA pentru a ajuta militar Ucraina sunt de fapt infime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din mai multe perspective, inclusiv din punctul de vedere al unei analize cost-beneficiu, sprijinul american și occidental acordat Ucrainei este o investiție deosebit de practică, arată Timothy Ash, strateg pentru piețe emergente la RBC BlueBay Asset Management.

Armele furnizate de SUA în special HIMARS au făcut o diferență pe câmpul de luptă FOTO Arhivă
Armele furnizate de SUA în special HIMARS au făcut o diferență pe câmpul de luptă FOTO Arhivă

Acei republicani și democrați care au cerut diminuarea valorii asistenței de securitate pentru Ucraina minimalizează riscul reprezentat de Rusia și ignoră oportunitatea pe care o au SUA de a degrada capabilitățile convenționale de luptă de care dispune această țară.

Există cel puțin cinci motive pentru care merită ca SUA să continue să ajute militar Ucraina, potrivit analizei lui Timothy Ash.

În primul rând, înlocuirea echipamentelor distruse și dotarea cu arme noi riscă să falimenteze economia Rusiei, mai ales în condițiile în care este supusă deja unor sancțiuni drastice.

Sumele cerute de administrația Biden pentru a sprijini Ucraina (40 de miliarde de dolari au fost deja aprobate și au fost cerute fonduri suplimentare în valoare de 37,7 miliarde de dolari) reprezintă doar 5,6% din bugetul alocat de SUA apărării pe anul 2022, care este de 715 miliarde de dolari. Potrivit unui calcul rece, raportat la amenințarea pe care o constituie Rusia, SUA au șansa de a distruge forța convențională a unui adversar cu o investiție de două, trei ori mai mică decât în mod normal (40 de miliarde fața de între 100 și 150 de miliarde).

În plus, războiul Rusiei în Ucraina a declanșat și o nouă cursă a înarmării pe care Rusia nu poate spera să o câștige în condițiile în care PIB-ul său e doar de 1.800 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile pentru apărare are țărilor vestice (cu un PIB combinat de 4000 de miliarde) depășesc împreună 1.000 de miliarde. Iar dacă asistența militară furnizată Ucrainei creează riscuri sociale și politice semnificative pe termen mediu pentru liderul de la Kremlin, favorizând o schimbare de regim, atunci sumele sunt de-a dreptul un chilipir. Pentru că Vladimir Putin ar fi nevoit să redirecționeze cheltuielile de la populație la apărare pentru a ține pasul cu necesitățile crescute ale războiului.

În al doilea rând, războiul a fost un mijloc de a spulbera mitul conform căruia tehnologia militară rusească s-ar ridica la nivelul celei a SUA sau a Occidentului. Cu toate că Ucraina a luptat doar cu echipamente militare de generația a doua modernizate, totuși a reușit să depășească tot ce a fost armata rusă capabilă să desfășoare pe câmpul de luptă. Războaiele sunt adevărate vitrine pentru producătorii de arme și orice cumpărător rațional va dori să cumpere tehnologia fabricată de învingător. De aceea eroarea de judecată a lui Putin n-a făcut decât să ofere o fabuloasă oportunitate de marketing competitorilor săi din Occident.

Războiul din Ucraina a determinat partenerii din NATO să-și crească rapid bugetul de apărare și cel mai probabil aceștia vor căuta să cheltuiască pe cea mai avansată tehnologie, cum este a SUA, în timp ce ucrainenii înșiși arată o mare capacitate de inovație în apărare pe câmpul de luptă, îmbunătățind pe acestă cale performanța echipamentelor oferite de americani.

În al treilea rând, dezvăluirea faptului că industria de apărare a Rusiei este un fel de sat Potemkin generează și alte câștiguri strategice și diplomatice pentru SUA. Țările care anterior ar fi fost probabil tentate să profite de oferta mai ieftină a Rusiei pentru a-și asigura capacitățile de apărare – de pildă, Turcia, India, Pakistan, Egipt și Arabia Saudită – au ocazia să raporteze performanța acestor echipamente la calitatea lor și probabil că vor tinde să aleagă echipamente mai bune precum cele ale SUA. Dar asta va trebui să vină la pachet cu relații diplomatice îmbunătățite.

În al patrulea rând, ajutorarea Ucrainei să învingă Rusia va trimite cu siguranță un semnal puternic către China că SUA și aliații săi sunt capabili să fie foarte hotărâți atunci când sunt puși la încercare în chestiuni fundamentale. Mai departe, asta i-ar putea face pe Xi Jinping și pe generalii săi să se gândească mai bine înainte de a fi prea siguri de capacitatea lor de a câștiga un conflict cu o țară înarmată cu tehnologie militară americană sau occidentală precum Taiwanul. Cu siguranță dificultățile întâmpinate de Rusia în Ucraina va determina China să se gândească de două ori dacă ar fi înțelept și viabil să încerce să cucerească Taiwanul.

Un al cincilea motiv ar fi că războiul din Ucraina încurajează și accelerează tranziția energetică a Europei alături de diversificarea surselor de energie și îndepărtarea de Rusia. Europa face eforturi disperate să găsească resurse alternative de energie și gazul natural lichefiat al SUA s-ar putea dovedi o alegere evidentă, ceea ce iarăși ar fi un beneficiu pentru americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite