LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii se tem de o potențială contraofensivă în zona Bahmut. Putin caută ajutor din partea lui Xi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a vizitat orașul Mariupol, ocupat de armata rusă, probabil pentru a se erija într-un lider implicat în război. În același timp, cei 300.000 de bărbați ruși mobilizați în baza decretului din septembrie anul trecut nu i-au oferit un avantaj pe câmpul de luptă și nici alte recrutări nu ar îmbunătăți situația forțelor armate rusești, estimează Institutul pentru Studiul Războiului.

Armata ucraineană lângă Bahmut FOTO Profimedia
Armata ucraineană lângă Bahmut FOTO Profimedia

UPDATE 18.54 Norvegia a livrat Ucrainei tancuri Leopard

Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei cele opt tancuri Leopard 2 promise, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi „hotărâtoare” pentru următoarea contraofensivă ucraineană, relatează AFP.

„Cele opt Leo (Leopard) 2 sunt toate în Ucraina”, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene, Stine Barclay Gaafland, într-un răspuns pentru AFP.

Ţara scandinavă a anunţat în februarie că va livra Ucrainei opt dintre tancurile sale Leopard de tip 2A4, un model din penultima generaţie pe care îl va înlocui pentru propriile necesităţi cu tancuri Leopard 2A7 mai moderne şi din care a comandat de curând 54 de exemplare.

UPDATE 18.51 Fostul șef SBU din regiunea Harkov va fi judecat pentru „înaltă trădare”

Roman Dudin, în vârstă de 40 de ani, va fi judecat pentru înaltă trădare, a anunţat luni Biroul Național de Anchetă (DBR) de la Kiev, care îl acuză pe acesta de sabotaj în favoarea Moscovei la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

„După ce apărarea va lua act de dosarul său, acesta va fi transmis tribunalului”, a precizat DBR, adăugând că bărbatul, aflat în arest din septembrie 2022, riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă. Detalii aici

UPDATE 17.51 Xi Jinping, primit de „prietenul” Putin la Kremlin: liderul rus, pregătit să discute despre așa-zisul plan de pace chinez

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.

„Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect“, a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă, transmite Agerpres. Detalii aici

UPDATE 17.49 Cine sunt cei surprinși stând de vorbă cu Putin în timpul vizitei în Mariupol

Rezidenții din Mariupol i-au recunoscut pe locuitorii surprinși într-o filmare stând de vorbă cu Vladimir Putin în timpul vizitei-surpriză a președintelui rus în orașul distrus de bombardamente.

Localnicii care apar într-o înregistrare video nocturnă stând de vorbă cu președintele rus au fost identificați ca fiind membri ai aceleiași familii - un bărbat în vârstă Mikola Lotkov, fiul său Dmitro, nora Katerina - și un prieten de familie, Oleksi Bondarenko, a relatat canalul de Telegram al portalului Mariupol.Sprotiv. Mikola Lotkov i-a mulțumit lui Putin pentru că i s-a oferit un apartament după ce a pierdut tot.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Potrivit portalului, o femeie din grup, Irina Volosatova, a fost de asemenea acuzată de furt. Femeia i-a mulțumit lui Putin pentru „victorie”.

Rezidenți ai orașului susțin că toți au luat parte la jafuri în timp ce orașul se afla sub bombardamente, anul trecut. Detalii aici

UPDATE 17.36 Cine sunt cei surprinși stând de vorbă cu Putin în timpul vizitei în Mariupol

Rezidenții din Mariupol i-au recunoscut pe locuitorii surprinși într-o filmare stând de vorbă cu Vladimir Putin în timpul vizitei-surpriză a președintelui rus în orașul distrus de bombardamente.

Vladimir Putin a efectuat ceea ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit o vizită „spontană” la Mariupol. Detalii aici

UPDATE 17.25 Tony Blair explică de ce războiul din Irak nu poate fi comparat cu cel din Ucraina

În urmă cu 20 de ani, laburistul Tony Blair implica Marea Britanie în războiul din Irak, alături de Statele Unite. Într-un interviu acordat pentru agențiile de presă AFP, ANSA, DPA și EFE, fostul premier britanic refuză orice comparație între războiul din Irak și cel din Ucraina.

„Nu există nicio justificare rezonabilă pentru a cotropi o ţară independentă şi suverană, cu un preşedinte democrat, (care nu punea, n. red.) nicio problemă pentru nimeni” şi nu încălca „nicio obligaţie internaţională”, explică Blair.

„Dacă nu ar fi folosit această scuză (privind războiul din Irak, n. red.), el (Putin, n. red.) ar fi folosit alta”, este de părere fostul lider al laburiștilor britanici.

Tony Blair le-a reamintit criticilor războiului din Irak că fostul dictator Saddam Hussein a provocat două războaie regionale, a sfidat numeroase rezoluţii ale ONU şi a lansat un atac chimic împotriva propriului său popor. Detalii aici

UPDATE 16.58 UE achiționează muniții în valoare de 2 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene.

Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat un plan de acţiune în trei faze pentru a le furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni şi pentru a restabili stocurile strategice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care unele dintre aceste stocuri sunt aproape de epuizare, au precizat reprezentanţii a cinci delegaţii participante la Consiliul Afaceri Externe al UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acordul, transmite AFP.

UPDATE 15.43 Discuțiile despre sosiile lui Putin revin după vizita la Mariupol: „Adevăratul Putin era de Crăciun, singur în biserică”

Vizita efectuată de Vladimir Putin la Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei ocupat de aproape un an de forțele armate ale Rusiei, a readus în discuție speculațiile potrivit cărora liderul de la Kremlin recurge la o sosie pentru unele dintre aparițiile sale publice.

Speculațiile pe tema sosiilor lui Putin au fost reaprinse de Petro Andriușcenko, un consilier al primarului legitim al Mariupolului. „Putin sau una dintre dublurile sale” a vizitat orașul în timpul nopții, a reacționat oficialul local ucrainean pe canalul său de Telegram.

O sugestie în acest sens a apărut și într-un articol publicat de „Washington Post”, care între timp a șters orice referire la dublură. Business Insider a cerut un comentariu din partea autorului articolului, dar nu a obținut nicio reacție din partea acestuia până la publicarea propriului material despre teoria privind sosiile lui Putin. Totuși, „Washington Post” nu este singura publicație internațională care insinuează că Putin ar putea recurge la o dublură pentru unele apariții publice, relatează „Business Insider”.

Deși această teorie pare greu de crezut, totuși unele elemente o susțin. „Momelile politice” sunt folosite uneori pe scena internațională, iar oamenii pot fi identificați prin anumite detalii ale urechii, notează sursa citată. Detalii aici

UPDATE 15.10 Șapte mituri ce stau în calea victoriei Ucrainei

Dacă Kievul este forțat să accepte o înțelegere, aceasta nu va aduce nici dreptate, nici pace. Doar victoria Ucrainei îl va opri pe Putin să atace din nou, scrie ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, într-un editorial publicat de Politico.

Oficialul lituanian demontează șapte mituri pe care s-ar baza așa-zise „planuri de pace” menite să determine Kievul să accepte concesii, în detrimentul suveranității și integrității sale teritoriale, iar în schimb Rusia să fie de acord să încheie războiul. Detalii aici

UPDATE 15.05 Rusia a deschis un dosar penal contra CPI, ca răspuns la mandatul de arestare emis pe numele lui Putin

Comitetul de anchetă din Rusia a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva procurorului şi judecătorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care vineri a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, transmit Reuters şi AFP.

Potrivit Comitetului, ce are atribuţii în investigarea infracţiunilor grave, „urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală”, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 15.00 Xi Jinping crede că vizita sa la Moscova va da un „nou impuls” relaţiilor sino-ruse

Preşedintele chinez Xi Jinping a spus luni că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls” relaţiilor cu Moscova. Declarația a fost făcută după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă, relatează AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.58 Noul președinte al Cehiei, despre singura șansă ca Ucraina să câștige războiul

Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei și fost comandant NATO, vorbește într-un interviu despre faptul că Ucraina va avea la dispoziție o singură șansă pentru o ofensivă amplă de succes împotriva forțelor ruse.

Într-un interviu acordat ziarului polonez Reczpospolita, președintele Cehiei, Petr Pavel, spune că ofensiva trupelor ucrainene ar trebui să se întâmple cât mai curând, întrucât singura fereastră de oportunitate pentru acest lucru este în 2023.

„Oboseala de război nu ține doar de epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii în Ucraina, ci și de oboseala în țările care acordă ajutor. Multe țări, mulți politicieni se așteaptă la unele progrese în acest an. Cred că Ucraina va avea o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră”, a precizat șeful statului ceh, citat de hotnews.ro. Detalii aici

UPDATE 12.21 Vizita lui Xi la Moscova, urmărită cu îngrijorare la Kiev: Ce așteptări are conducerea Ucrainei

Vizita lui Xi Jinping la Moscova suscită temeri la Kiev, preocupat că statul chinez, un aliat strategic al Rusiei lui Putin, s-ar putea decide în cele din urmă să livreze arme pentru armata rusă, ceea ce ar influența rezultatul războiului.

Beijingul joacă cartea neutralităţii: nu a condamnat şi nici nu a susţinut explicit agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Dar în timp ce insistă asupra respectării principiului integrităţii teritoriale a Ucrainei, China a adus un sprijin diplomatic real Moscovei de la declanşarea războiului, comentează AFP, potrivit Agerpres.

În absenţa oricărui tip de pârghie, ucrainenii speră că presiunea aliaţilor lor occidentali asupra regimului de la Beijing să ajute la prezervarea acestui echilibru fragil. Detalii aici

UPDATE 12.20 Medvedev, furios pe Curtea Penală Internațională: Un atac cu rachete este „pe deplin imaginabil”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, a ameninţat luni cu lansarea unui atac cu rachete hipersonice împotriva Curții Penale Internaționale (CPI), scenariu pe care îl consideră „pe deplin imaginabil” după mandatul de arestare emis împotriva lui Vladimir Putin. Detalii aici

UPDATE 12.01 Soldați ruși neînarmați sunt trimiși spre pozițiile ucrainene: „Este un săpător”

Rușii folosesc unități antiretragere la Bahmut, au declarat comandanții ucraineni pentru NYT. Acestea au în componență soldați a căror sarcină ar fi să sape tranșee și să care muniție.

Forțele rusești trimit soldați neînarmați spre pozițiile ucrainene, adesea sub foc, doar pentru a săpa tranșee sau transporta muniție pe fondul eforturilor necruțătoare ale Rusiei de a captura Bahmut, au relatat soldați ucraineni pentru The New York Times, preluat de Insider. Detalii aici

UPDATE 09.22 Vizita lui Putin în Mariupol, comparată cu întoarcerea unui criminal în serie la locul faptei de o victimă a bombardamentelor rusești

Gestul lui Putin de a vizita noaptea orașul Mariupol, pe care l-a distrus în timpul războiului, a stârnit furie printre foștii locuitori ai orașului-port, care acum s-au refugiat în țările vecine.

Maria Kutniakova, o femeie care a supraviețuit bombardamentelor în teatrul de la Mariupol, a spus jurnaliștilor de la CNN că vizita pe timp de noapte a lui Vladimir Putin în orașul ucrainean seamănă cu „vizitele pe care le fac ucigașii în serie la locul crimelor lor”. Detalii aici

UPDATE 08.01 Putin susține că Rusia este „încă deschisă” pentru o soluție politică și diplomatică la situația din Ucraina

Președintele Rusiei a spus că viitorul unui astfel de proces depinde de consimțământul celorlalți la un dialog serios, luând în considerare realitățile. 

Situația din Ucraina poate fi rezolvată politico-diplomatic, Moscova este pregătită pentru asta. Dar viitorul unui astfel de proces depinde de consimțământul celorlalți la un dialog serios, luând în considerare realitățile, potrivit unui interviu al președintelui rus Vladimir Putin pentru ziarul Cotidianul Poporului, al cărui text rusesc a fost publicat duminică pe Site-ul Kremlinului. Detalii aici

UPDATE 07.12 Vizita lui Xi la Moscova: Putin ar putea să descopere că lista sa de dorințe din partea Chinei este doar o iluzie

Vladimir Putin l-a invitat pe „cel mai bun prieten” al său internațional, liderul chinez Xi Jinping, într-o vizită de stat trei zile la Moscova, care va începe luni. În mod cert, cei doi lideri vor toasta, vor ține o mare conferință de presă și vor avea o discuție serioasă în spatele ușilor închise, dar s-ar putea ca Xi să nu-i ofere lui Putin tot ce își dorește de la el, relatează CNN.

Xi Jinping va efectua la Moscova prima sa călătorie oficială în străinătate de la învestirea sa pentru al treilea mandat la conducerea Chinei. Detalii aici

UPDATE 06.40 Roskomnadzor blochează un website care îi ajuta pe ruși să scape de mobilizare

Autoritatea federală de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor a blocat un site web care i-a ajutat pe ruși să scape de mobilizare în condițiile represiunilor continue împotriva rezistenței la mobilizare.

UPDATE 06.10 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna

image

UPDTE 05.31 Forțele ucrainene au desfășurat probabil un contraatac localizat la sud-vest de Bakhmut, pe fondul discuțiilor din ce în ce mai intense ale Rusiei despre o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bakhmut

Imaginile geolocalizate publicate pe 19 martie indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac cu succes la sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și au împins forțele ruse mai departe de autostrada T0504 din zonă.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ruse au efectuat 25 de atacuri în zona Bakhmut pe 19 martie, dar forțele ruse probabil au asigurat doar câștiguri marginale. Surse ruse au amplificat filmările pe 18 martie care pretind că arată o coloană de vehicule blindate ucrainene de-a lungul T0504 la sud-vest de Kostyantynivka (22 km sud-vest de Bakhmut) și au speculat că forțele ucrainene se pregătesc să lanseze operațiuni contraofensive la sud-vest de Bakhmut.

Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene sunt în prezent capabile să-și intensifice contraatacurile pentru a stabiliza linia frontului în jurul orașului Bakhmut. Discuțiile din ce în ce mai dese ale oficialităților și bloggerilor ruși despre o contraofensivă ucraineană iminentă în zona Bakhmut sugerează că sursele ruse sunt din ce în ce mai nesigure cu privire la capacitatea armatei ruse de a menține inițiativa în jurul Bakhmutului.

image
image

UPDATE 05.08 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei orașului Donețk și este posibil să fi avansat spre Berdichi, la aproximativ 10 km nord-vest de Avdiivka

UPDATE 04.42 Declarațiile făcute de oficialii militari ucraineni cu privire la ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive rusești pot sugera că ofensiva generală a Rusiei de primăvară ar putea fi aproape de apogeu

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty a declarat la 19 martie că Rusia nu a putut să adune suficiente forțe pentru ofensiva majoră anticipată din Donbas și a remarcat că acțiunile ofensive actuale ale Rusiei nu pot fi numite o „operație strategică majoră”.

Cherevaty a subliniat că forțele ruse nu pot finaliza nici măcar capturarea tactică a Bakhmutului, ceea ce susține evaluarea ISW conform căreia ofensiva Grupului Wagner lângă Bakhmut se apropie probabil de apogeu. De asemenea, forțele ruse se luptă în mod deosebit să asigure câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în altă parte de-a lungul liniei frontului, în special în orașul Avdiivka-Donețk și zona Vuhledar.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a remarcat pe 19 martie că forțele ruse au atacat cu disperare Avdiivka pentru a relua operațiunile ofensive la Vuhledar, sugerând probabil că atacurile rusești continue în zona Avdiivka sunt menite parțial să împingă rezervele ucrainene din regiunea de vest a Donețkului și din zona orașului Avdiivka-Donețk.

Dmytrashkivskyi a declarat că această reînnoire a atenției ofensive asupra Avdiivka a dus recent la pierderi majore rusești în jurul Avdiivka, care se ridică la echivalentul unei companii, situație despre care ISW a raportat anterior.

UPDATE 04.15 Oficialii militari ucraineni continuă să indice că pierderile masive ale Rusiei în zona Vuhledar degradează grav capacitatea ofensivă rusă în regiunea Donețk 

Dmytrashkivskyi a afirmat că forțele ruse au întărit elemente ale Brigăzii 155 Infanterie Navală (în prezent puternic angajată în zona Vuhledar) cu forțele de rezervă ale Diviziei 98 Aeropurtate de Gardă. Brigada 155 Infanterie Navală a suferit pierderi catastrofale de forță de luptă și echipamente în timpul atacurilor eșuate continue asupra Vuhledar în noiembrie 2022 și februarie 2023, iar conducerea militară rusă se bazează probabil în mare măsură pe elementele de rezervă ale Diviziei 98 Aeropurtate pentru a compensa și completa pierderile suferite de Brigada Navală a 155-a Infanterie.

Divizia 98 Aeropurtată este cel puțin parțial angajată în zona Kreminna din regiunea Lugansk, iar angajamentul unora dintre elementele sale constitutive în zona Vuhledar este probabil un indiciu al unui nivel de disperare din partea comandamentului militar rus care încearcă să reconstituie unitățile bătute și să reia operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk.

Statul Major ucrainean a remarcat în mod similar că oficialii militari ruși se grăbesc să trimită întăriri la Vuhledar și au creat un detașament „Storm” în cadrul Brigăzii 37 Independente de Infanterie Motorizată (Armata 36 Armată Combinată, Districtul Militar de Est), care, probabil, va dislocată în zona Vuhledar pe 24 martie.

Reconstituirea ad-hoc a unităților existente pentru desfășurare la Vuhledar, precum și crearea aparentă a formațiunilor speciale de eșalon de subbrigadă, sugerează că, în prezent capacitățile de luptă ale Rusiei din vestul Oblastului Donețk sunt foarte limitate.

image

UPDATE 03.23 Ofensiva generală de primăvară a Rusiei se apropie probabil de apogeu

Ofensivele ruse aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, în jurul Bakhmutului și de-a lungul liniilor frontului Avdiivka-Donețk și Vuhledar nu au reușit să facă mai mult decât câștiguri tactice incrementale în primele luni ale anului 2023.

Rusia a angajat cei aproximativ 300.000 de soldați mobilizați, numiti prin mobilizare parțială din septembrie 2022 în scopul de a urmări exact o astfel de ofensivă de primăvară. Dacă 300.000 de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puțin probabil ca angajamentul de forțe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat dramatic diferit în acest an.

Prin urmare, Ucraina este bine poziționată pentru a recâștiga inițiativa și a lansa contraofensive în sectoarele critice ale actualei linii de front.

image png

UPDATE 02.26 Vladimir Putin a vizitat orașul ocupat Mariupol probabil pentru a proiecta imaginea de invulnerabilitate și pentru a continua eforturile de a se prezenta ca un lider implicat în timpul războiului 

Vizita lui Putin la Mariupol a inclus întâlniri extrem de organizate cu locuitorii, o plimbare bizară prin oraș în care Putin se presupune că ar fi condus el însuși mașina și o informare din partea viceprim-ministrului rus Marat Khusnullin despre eforturile de reclădire din oraș. Kremlinul a încadrat probabil prima vizită a lui Putin în Ucraina ocupată, în afara Crimeei, ca pe o excursie spontană pentru a-l prezenta pe Putin drept un lider invincibil în timpul războiului, care poate vizita zona ostilităților fără îngrijorare.

Putin a ales probabil să viziteze Mariupolul, deoarece este un oraș confiscat din mai 2022, care este departe de linia frontului, unde forțele ruse și oficialii de ocupație au instituit deja măsuri de securitate stricte.

Putin a vrut, de asemenea, ca vizita sa să fie un răspuns la mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru implicarea sa în crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni, dintre care cel puțin 1.000 au fost deportați numai de la Mariupol.

Probabil că Putin a căutat să-și prezinte rolul în deportarea copiilor și distrugerea Mariupolului ca fiind dincolo de jurisdicția comunității internaționale și pe el însuși ca fiind ferit de armata ucraineană, la 80 km de linia frontului.

Putin a vizitat, de asemenea, cartierul general al Districtului Militar de Sud din Rostov-pe-Don, Krasnodar Krai, și a primit informații de la șeful Statului Major al Armatei Generale a Rusiei, generalul Valery Gerasimov și de la alți comandanți militari ruși.

UPDATE 01.50 Vizita lui Putin la Mariupol a avut, de asemenea, scopul de a potoli o teamă de lungă durată și omniprezentă în spațiul naționalist cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei

Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene continuă să se pregătească pentru o viitoare contraofensivă pe linia frontului din regiunea Zaporijia, despre care bloggeri o susțin cu diferite grade de urgență din octombrie 2022. Unii bloggeri au legat în mod special vizita lui Putin din 19 martie la Mariupol de o contraofensivă ucraineană.

Un blogger a susținut că vizita lui Putin arată că nu este un lider laș căruia îi este prea frică să părăsească regiunea Moscova de frica serviciilor speciale ucrainene și a susținut că „predarea rusă a sudului [Ucrainei] va fi înfrângerea personală a lui Putin”. Bloggerul a adăugat că forțele ruse vor trebui să se lupte mai mult pentru a se apăra împotriva unei contraofensive ucrainene.

Fostul ofițer rus și criminal de război condamnat Igor Girkin a susținut în schimb sarcastic că forțele ruse vor „face totul pentru a fi învinse” pentru a „da vina pe Putin”, menționând că Putin a numit și menținut la putere toți comandanții militari ruși responsabili de performanța Rusiei în războiul de până acum.

Administrația de ocupație rusă declarând Melitopolul mai degrabă decât orașul Zaporijia drept capitala regiunii Zaporijia ocupate reflectă, de asemenea, dorința de a atenua teama palpabilă în spațiul naționalist și național de informare, prin prezentarea ocupației ruse ca pe termen lung și sigură.

UPDATE 01.17 Forțele ruse au continuat să ridice fortificații defensive în sudul Ucrainei

UPDATE 00.33 Fostul ofițer rus, criminal de război condamnat și proeminent critic naționalist și blogger Igor Girkin a indicat că există probabil fracturi tot mai adânci la nivelurile superioare ale conducerii militare ruse

Într-un eseu hipercritic și sarcastic în 12 puncte despre modul în care Rusia poate pierde războiul, Girkin a remarcat că să nu schimbi niciodată conducerea statului, a serviciilor de informații și a forțelor armate care „au demonstrat deja o incompetență flagrantă” este o modalitate sigură de a pierde războiul și că Rusia a comis deja acest păcat cardinal.

Girkin a cerut schimbări de conducere în Ministerul rus al Apărării și Statul Major General, în Serviciul de Informații Externe, Serviciul 5 al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Ministerul Afacerilor Externe, consilieri politici și reprezentanți ai industriei militare.

Omisiunea de către Girkin a organizației mai largi FSB (Serviciul 5 al FSB este o entitate distinctă, dar subordonată a FSB, preocupată de țintirea informațiilor asupra vecinilor străini ai Rusiei în spațiul post-sovietic) și a directorului FSB, Alexander Bortnikov, sugerează că Girkin consideră FSB, diferit de aparatul militar, de informații și de securitate rusesc, care eșuează.

Serviciul 5 al FSB a fost, de asemenea, responsabil pentru a pune bazele invaziei prin coordonarea colaboratorilor ucraineni.

Comentariile lui Girkin pot indica faptul că există tensiuni considerabile între comandamentul militar rus și FSB, precum și în cadrul FSB-ului însuși. Comentariul acerb al lui Girkin continuă să ofere o perspectivă asupra fricțiunilor crescânde din cercul interior.

ȘTIRE INIȚIALĂ Actori necunoscuți au ucis un comandant de pluton al Serviciului de Patrulare al Ministerului Afacerilor Interne de ocupație rusă cu o mașină-bombă în oblastul Herson ocupat. Mass-media ucraineană a emis ipoteza că atacul ar fi putut fi un atac partizan sau un rezultat al luptelor interne rusești.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite