Cine sunt cei surprinși stând de vorbă cu Putin în timpul vizitei în Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezidenții din Mariupol i-au recunoscut pe locuitorii surprinși într-o filmare stând de vorbă cu Vladimir Putin în timpul vizitei-surpriză a președintelui rus în orașul distrus de bombardamente.

Putin stă de vorbă cu locuitori din Mariupol FOTO Captură CNN
Putin stă de vorbă cu locuitori din Mariupol FOTO Captură CNN

Vladimir Putin a efectuat ceea ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit o vizită „spontană” la Mariupol. 

Localnicii care apar într-o înregistrare video nocturnă stând de vorbă cu președintele rus au fost identificați ca fiind membri ai aceleiași familii - un bărbat în vârstă Mikola Lotkov, fiul său Dmitro, nora Katerina - și un prieten de familie, Oleksi Bondarenko, a relatat canalul de Telegram al portalului Mariupol.Sprotiv. Mikola Lotkov i-a mulțumit lui Putin pentru că i s-a oferit un apartament după ce a pierdut tot. 

Potrivit portalului, o femeie din grup, Irina Volosatova, a fost de asemenea acuzată de furt. Femeia i-a mulțumit lui Putin pentru „victorie”.

Rezidenți ai orașului susțin că aceștia au luat parte la jafuri în timp ce orașul se afla sub bombardamente, anul trecut.

Versiunea inițială a filmării - în care se aude strigătul unei femei: „Totul este fals. Este doar un spectacol” - a fost editată ulterior de agențiile ruse de presă.

Potrivit unui reportaj BBC, dialogul a avut loc într-un nou cartier rezidențial pe care autoritățile de ocupație îl ridică la periferia orașului.

Localnicii care au vorbit cu Putin au fost recunoscuți de alți rezidenți FOTO New Voice of Ukraine
Localnicii care au vorbit cu Putin au fost recunoscuți de alți rezidenți FOTO New Voice of Ukraine

Vizită-spontană

„Totul a fost foarte spontan. Nici deplasările sale în oraş nu erau prevăzute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu vizita lui Putin la Mariupol, un oraș de pe malul Mării Azov ocupat de forțele rusești în mai anul trecut după câteva luni de asediu.  

„Ca un hoţ, Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol adăpostindu-se în spatele nopţii. În primul rând, aceasta este mai sigur. De asemenea, noaptea îi permite să pună accent pe ceea ce vrea el să arate şi ţine oraşul pe care armata lui l-a distrus în totalitate şi pe cei câţiva locuitori care au supravieţuit la adăpost de privirile indiscrete”, a reacțional Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

„Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol” în timpul nopţii, „probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de „eliberarea” lui”, a scris Consiliul Municipal din Mariupol pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional emis împotriva liderului de la Kremlin.

Semnificația vizitei lui Putin

Primarul ucrainean în exil al orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat pentru BBC că Mariupol este "personal" pentru Putin din cauza a ceea ce s-a întâmplat acolo.

Trebuie să înțelegem că Mariupol este un loc simbolic pentru Putin, din cauza furiei pe care a provocat-o orașului Mariupol. Niciun alt oraș nu a fost distrus în acest fel. Niciun alt oraș nu a fost sub asediu atât de mult timp. Niciun alt oraș nu a fost supus unui bombardament care l-a măturat de-a dreptul", a spus el.

"A venit în persoană pentru a vedea ce a făcut", a adăugat el.

Putin a vizitat un complex rezidențial în construcție

Putin a făcut turul unui nou complex rezidențial, despre care se spune că se află în districtul Nevski din Mariupol. El este însoțit de vicepremier, care îi arată planuri ale lucrărilor de reconstrucție. Putin este văzut vorbind cu persoane despre care presa rusă spune că sunt rezidenți locali și vizitează un apartament despre care i se spune că este format din trei camere.

Nevski este un cartier nou care cuprinde o duzină de blocuri de apartamente în vestul orașului. Este numit după râul Neva, pe care se află orașul natal al președintelui Vladimir Putin, Sankt Petersburg.

Primarul legitim al orașului a declarat că multe dintre clădirile nou construite de ruși se află la periferia orașului. "Au construit doar pentru a dovedi că versiunea lor despre ceea ce se întâmplă acolo este cea adevărată. Dar ei mint! Ei mint că au venit să elibereze orașul. Doar ei l-au distrus. Acest oraș nu mai există. Și este nevoie de 20 de ani pentru a-l reface!", a spus el.

Locuitorii din Mariupol au declarat pentru BBC că se ridică noi clădiri și că unele dintre cele avariate de armata rusă sunt demolate. ONU estimează că 90% dintre clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în urma asediului rusesc.

'Poți reconstrui Mariupol - nu poți aduce înapoi morții'

Jurnalistul norvegian Morten Risberg, care a vizitat Mariupol în decembrie, a declarat că a văzut  "reconstrucții și restaurări pe scară largă" în mijlocul "distrugerilor peste tot unde te uitai".

"Schimbă numele străzilor și vopsesc peste culorile ucrainene pe cele rusești și pun steaguri rusești peste tot", a declarat el pentru BBC. Majoritatea civililor rămași în oraș "se concentrau doar pe supraviețuire", a spus el.

Potrivit Kremlinului, Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului la volanul unei mașini. În plus, ar fi discutat cu localnici, ar fi vizitat locuri de interes și ar fi primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucție, susține sursa citată.

Este prima deplasare a liderului de la Kremlin la Mariupol, anunțată a doua zi după o vizită în Crimeea cu ocazia împlinirii a nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei de la Marea Neagră la Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite