Tony Blair explică de ce războiul din Irak nu poate fi comparat cu cel din Ucraina
0Fostul premier britanic Tony Blair refuză orice comparație între războiul din Irak, purtat sub mandat ONU, și cel din Ucraina, în cazul căruia Vladimir Putin a invocat Carta ONU ca scuză pentru a-l declanșa, relatează AFP.
În urmă cu 20 de ani, laburistul Tony Blair implica Marea Britanie în războiul din Irak, alături de Statele Unite. Într-un interviu acordat pentru agențiile de presă AFP, ANSA, DPA și EFE, fostul premier britanic refuză orice comparație între războiul din Irak și cel din Ucraina.
„Nu există nicio justificare rezonabilă pentru a cotropi o ţară independentă şi suverană, cu un preşedinte democrat, (care nu punea, n. red.) nicio problemă pentru nimeni” şi nu încălca „nicio obligaţie internaţională”, explică Blair.
„Dacă nu ar fi folosit această scuză (privind războiul din Irak, n. red.), el (Putin, n. red.) ar fi folosit alta”, este de părere fostul lider al laburiștilor britanici.
Tony Blair le-a reamintit criticilor războiului din Irak că fostul dictator Saddam Hussein a provocat două războaie regionale, a sfidat numeroase rezoluţii ale ONU şi a lansat un atac chimic împotriva propriului său popor.
„Sigur că se poate discuta despre toate consecinţele (războiului din Irak, n. red.). (...) Cel puţin se poate recunoaşte că a fost îndepărtat un despot de la putere pentru a încerca instalarea unei democraţii”, și-a apărat el decizia.
În același timp, „nu trebuie să uităm niciodată ce a făcut Vladimir Putin în Orientul Mijlociu, în Siria”, a subliniat Tony Blair.
„Intervenţia sa în Orientul Mijlociu a servit la menţinerea unui despot la putere şi la respingerea unei democraţii. Prin urmare, ar trebui să tratăm toată această propagandă cu puţinul respect pe care îl merită”, a insistat fostul premier britanic, potrivit Agerpres.
Vladimir Putin este vizat de vinerea trecută de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), care îl acuză pe liderul de la Kremlin de „crimă de război” prin deportări ilegale, în special de copii, din teritoriile ocupate de forțele sale armate în Ucraina către Rusia.