Discuțiile despre sosiile liderului rus revin după vizita la Mariupol: „Adevăratul Putin era de Crăciun, singur în biserică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita efectuată de Vladimir Putin la Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei ocupat de aproape un an de forțele armate ale Rusiei, a readus în discuție speculațiile potrivit cărora liderul de la Kremlin recurge la o sosie pentru unele dintre aparițiile sale publice.

Speculațiile pe tema sosiilor lui Putin au fost reaprinse de Petro Andriușcenko, un consilier al primarului legitim al Mariupolului. „Putin sau una dintre dublurile sale” a vizitat orașul în timpul nopții, a reacționat oficialul local ucrainean pe canalul său de Telegram.

O sugestie în acest sens a apărut și într-un articol publicat de „Washington Post”, care între timp a șters orice referire la dublură. Business Insider a cerut un comentariu din partea autorului articolului, dar nu a obținut nicio reacție din partea acestuia până la publicarea propriului material despre teoria privind sosiile lui Putin. Totuși, „Washington Post” nu este singura publicație internațională care insinuează că Putin ar putea recurge la o dublură pentru unele apariții publice, relatează „Business Insider”.

Deși această teorie pare greu de crezut, totuși unele elemente o susțin. „Momelile politice” sunt folosite uneori pe scena internațională, iar oamenii pot fi identificați prin anumite detalii ale urechii, notează sursa citată.

Vladimir Putin (în dreapta imaginii) în timpul vizitei la Mariupol FOTO Profimedia
Vladimir Putin (în dreapta imaginii) în timpul vizitei la Mariupol FOTO Profimedia

Kirilo Budanov: Putin are cel puțin trei sosii

Într-un interviu acordat pentru „Daily Mail”, șeful contraspionajului militar al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a declarat că Vladimir Putin are la dispoziție o echipă de sosii. Potrivit lui Budanov, dacă dublurile erau puse la muncă la „ocazii speciale” în trecut, acestea au devenit o „practică obișnuită” de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

„Știm în mod specific despre trei persoane care continuă să apară, dar nu știm câte sunt de fapt. Toți au suferit intervenții chirurgicale pentru a arăta la fel”, afirmă Kirilo Budanov.

„Îi dă de gol înălțimea. Este vizibil în videoclipuri și în fotografii. De asemenea, modul în care gesticulează, limbajul corpului și lobii urechilor, deoarece diferă la fiecare persoană”, insistă șeful contraspionajului militar ucrainean.

Vladimir Putin în Mariupol FOTO captură video

Fost comandant al separatiștilor din Donețk: Doar Putin care stă singur este real

În contextul vizitei liderului de la Kremlin la Mariupol, Igor Ghirkin, un fost comandant al separatiștilor din Donețk devenit între timp un critic al conducerii militare de la Moscova, spune că „adevăratul” Putin este cel care stă singur în biserică sau la distanță de invitații săi.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri”, susține Ghirkin, care a activat pe vremuri în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

„Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul. Acesta este adevăratul!”, adaugă el.

În schimb, Putin care „decorează” și „îmbrățișează” nu este real, mai susține fostul ofițer FSB.

„Când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune această dublură. Probabil vorbește prostii”, spune Igor Ghirkin, care face parte din tabăra ultranaționaliștilor pro-război din Rusia.

Deși criticii „liberali” la adresa războiului din Ucraina sunt persecutați în Rusia, totuși cei din tabăra ultranaționaliștilor se bucură de impunitate. Însă există o diferență între criticile celor două tabere. Dacă „liberalii” se opun ideii de război, ultranaționaliștii pun constant presiuni asupra Ministerului rus al Apărării pentru intensificarea ostililităților.

Igor Ghirkin, la rândul lui, este unul dintre foarte puținii ruși care îl atacă direct pe Vladimir Putin. Potrivit jurnalistului bulgar Hristo Grozev, fostul comandanat al separatișilor pro-ruși din Donețk își permite acest lucru deoarece are parte de protecție de la nivel înalt din rândurile „partidului războiului” din FSB.

Analiza urechilor, folosită în medicina legală

În timp ce afirmațiile lui Budanov sau cele ale lui Ghirkin despre utilizarea dublurilor nu pot fi verificate, criminaliștii pun accent încă din anii 1950 pe analiza urechilor pentru a stabili suspecți de crime. Analiza urechilor a evoluat atât de mult încât, datorită unui software, pot fi un indiciu mai predis în unele cazuri decât amprentele digitale, remarcă Bussines Insider.

Progresele realizate în tehnologia de scanare 3D fac posibilă identificarea cuiva chiar și dintr-o imagine neclară prin măsurarea distanței de la lob până la două puncte de pe marginea superioară a urechii, cu o precizie de 99,6% în doar 0,02 milisecunde, constată BBC.

Putin nu este singurul lider de stat suspectat de folosirea unei sosii. Speculații în acest sens au circulat și în cazul altor foști dictatori, doi dintre ei fiind Adolf Hitler și Saddam Hussein.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar recurge la rândul său la sosii. Imagini filmate în 2017 l-ar arăta vorbind cu două sosii îmbrăcate identic cu el. Această informație a fost furnizată de „New York Post” pe fondul unor speculații cu privire la agravarea stării de sănătate a liderului suprem de la Phenian.

De altfel, teoriile cu privire la folosirea dublurii sunt favorizate de momente în care un lider de stat s-ar confrunta cu o boală sau cu alte probleme care l-ar împiedica să-și îndeplinească în mod adecvat îndatoririle, precizează Business Insider.

În timp ce speculațiile asupra lui Putin captează în mod inerent atenția prin prisma faptului că pune o lume întreagă în pericol prin războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei, CNN subliniază că nu este clar dacă liderul de la Kremlin a recurs sau nu vreodată la o sosie.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite