Rusia a deschis un dosar penal contra CPI, ca răspuns la mandatul de arestare emis pe numele lui Putin

0
Publicat:

 Comitetul de anchetă din Rusia a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva procurorului şi judecătorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care vineri a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, transmit Reuters şi AFP.

Steagul Rusiei
Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina. foto: Pixabay (Arhivă

Potrivit Comitetului, ce are atribuţii în investigarea infracţiunilor grave, „urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală”, scrie Agerpres.

Acţiunile procurorului CPI, Karim Khan - acuzarea intenţionată a unei persoane nevinovate şi „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, în scopul complicării relaţiilor internaţionale” - intră sub incidenţa legii penale ruse, a explicat Comitetul de anchetă rus.

  Măsura luată de Moscova este un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul de arestare emis vineri de CPI pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse.

Curtea Penală Internaţională a emis vineri mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI, ceea ce înseamnă că mandatele nu au forţă juridică pe teritoriul său. Cu toate acestea, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state care recunosc jurisdicţia Curţii.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o „operaţiune militară specială”, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite