LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii încearcă „să elimine tot ceea ce este viu”, acuză Zelenski. Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Au fost introduse restricţii suplimentare temporare în districtele de graniţă ale regiunilor Kiev, Jitomir şi Rivne transmite Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.

UPDATE 23.07 Avertisment cu privire la încercuirea Severodoneţkului de către ruşi

Analistul militar american Michael Clark consideră că ocupanţii ruşi vor înconjura complet oraşul Severodoneţk (regiunea Lugansk) în următoarele 24-48 de ore, a raportat Sky News.

Potrivit acestuia, ruşii „îşi investesc toate eforturile în această parte anume a frontului”.

„Ma aştept ca ei să-şi închidă încercuirea în următoarele 24-48 de ore”, a spus Clark.

"Ruşii au înconjurat efectiv Severodoneţk, deşi nu complet. Cleştii lor nordici şi sudici la vest de oraş sunt la 10-12 mile (16-19 km)", a adăugat el.

Se ştie că din 2014, după ocuparea oraşului Lugansk, Severodoneţk este centrul administrativ al regiunii.

Mai devreme astăzi, Statul Major General al Armatei Ucrainiene a recunoscut situaţia dificilă din regiunea Severodoneţk . "În direcţia Severodoneţk, cu sprijinul focului de artilerie, inamicul înaintează către Severodoneţk. LLuptele continuă. În direcţia Bakhmut, inamicul înaintează spre aşezările Lypove şi Belogorovka", relatează Statul Major.

UPDATE 22.28 Bătălia de la Donbas: într-o singură zi, Forţele Armate au respins trei atacuri şi au eliminat până la 180 de ocupanţi

Grupul Operaţional şi Tactic „Est” a raportat despre succesele apărătorilor ucraineni în zona de responsabilitate. În timpul zilei, luptătorii au respins trei atacuri ruseşti. Ca urmare, au fost eliminaţi până la 180 de inamici şi au fost distruse 19 echipamente militare ruse. Statisticile au fost publicate de centrul de presă al grupului operaţional şi tactic „Est” pe pagina oficială de Facebook .

UPDATE 21.59 Armata rusă a recuperat în secret cadavrele şi documentele secrete de pe crucişătorul „Moskva”

Armata Federaţiei Ruse a recuperat cadavrele marinarilor morţi din crucişătorul „Moskva”, care a fost scufundat de armata ucraineană. Aceştia au recuperat şi o serie de documente secrete de pe navă. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Vadym Skibitsky, într-un comentariu pentru Krym.Realiya. Potrivit acestuia, Rusia desfăşoară o operaţiune de salvare pe crucişător, de cel puţin două săptămâni. El a subliniat că ocupanţii au folosit de la cinci până la şapte nave în aceste scopuri.

„Practic, acestea au fost bărci de salvare, bărci, remorchere, care au scos cadavrele, au scos toate echipamentele care sunt clasificate şi au curăţat acest crucişător – au verificat ce a mai rămas acolo şi nu ar trebui să cadă în mâinile ţărilor terţe”, a spus Skibitsky.

UPDATE 20.14 Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei

Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat marţi într-o informare de presă televizată că „Asistăm la cea mai activă fază a agresiunii la scară largă pe care Rusia o desfăşoară asupra ţării noastre. Situaţia pe frontul de est este extrem de dificilă, întrucât soarta acestei ţări este pesemne decisă acolo chiar în acest moment”.

Forţele ruse au lansat atacuri coordonate ca să încercuiască oraşele Severodoneţk - ultimul oraş major aflat încă sub control ucrainean - şi Lisiciansk din regiunea Lugansk. Asta le-ar permite ruşilor să prindă în capcană trupele ucrainene care apără regiunea şi totodată  să deschidă calea spre Kramatorsk, principalul nod administrativ şi militar din est al Ucrainei.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a făcut apel la trimiterea mai multor arme Ucrainei, spunând că are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie cu rază lungă de acţiune şi transportoare blindate de personal.

„Ofensiva Rusiei în Donbas este o bătălie nemiloasă, cea mai mare pe pământ european de la al Doilea Război Mondial încoace. Îndemn partenerii să accelereze livrările de arme şi muniţii”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 18.45 Sondaj: Peste 80% din ucraineni se opun oricăror cedări teritoriale în schimbul opririi războiului

Peste 80% din ucraineni nu acceptă concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, ţara care i-a invadat, arată un sondaj efectuat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Conform sondajului, 82% dintre ucraineni se opun ideii de a face concesii teritoriale Rusiei, chiar şi cu riscul continuării războiului. În acelaşi timp, 10% dintre ucraineni văd ca opţiune cedarea unor teritorii în schimbul păcii sau pentru menţinerea independenţei Ucrainei, transmite rbc.ua.


UPDATE 17.30 Daunele suferite de Ucraina în trei luni de război

Ucraina a intrat în a patra lună de când ţine piept agresiunii militare a Rusiei. Apărătorii ucraineni au reuşit să împiedice o invazie totală rapidă şi luptă din greu pentru a respinge armata rusă în estul şi sudul ţării. Pierderile sunt grele, relatează ediţia ucraineană a revistei Forbes.

Rusia a distrus aproape de două ori mai multe drumuri decât a reuşit Ucraina să repare în doi ani de implementare a programului „Marea Construcţie”. Conform celor mai recente date, armata rusă a devastat circa 23.500 de kilometri de drumuri în Ucraina.


UPDATE 16.50 Şoigu susţine că Rusia a redus ofensiva din Ucraina „în mod deliberat”, pentru a permite evacuarea civililor

„Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat, pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a comunicat Serghei Şoigu.


UPDATE 16.35 Ucraina intră în a patra lună de război; regiunea Lugansk, aproape în întregime invadată de ruşi

După ce a îndepărtat forţele ruse de cele mai mari două oraşe din Ucraina - Kievul, la sfârşitul lui martie, şi Harkovul, la începutul lui aprilie -, ucrainenii recunosc de câteva zile ”dificultăţi” în Donbas, o regiune alcătuită din oblasturile Lugansk şi Doneţk.

”Următoarele săptămâni de război vor fi dificile”, a avertizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa zlnică televizată.

Situaţia este ”extrem de dificilă” în Donbas. Ruşii încearcă ”să elimine tot ceea ce este viu”, acuză Zelenski.


UPDATE 16.15 Anne Applebaum, despre condiţiile unei păci durabile în Ucraina şi în Europa: Singura soluţie este înfrângerea lui Putin

Istoricul Anne Applebaum demontează ipotezele celor care cred că pacea este posibilă în Ucraina în cazul în care i se permite o cale de ieşire lui Putin. În opinia ei, toate aceste ipoteze pleacă de la interpretări greşite asupra naturii regimului Putin.


UPDATE 15.56 Cum ar putea fi soluţionată problema blocadei ruse a portului Odessa? Potenţiale scenarii şi un avertisment

În găsirea unei soluţii în privinţa blocadei ruse asupra Mării Negre, ce împiedică exportul grâului ucrainean, strategia militară ar trebui să primeze, scrie Jamie Dettimer în Politico, notând că impasul din prezent ar trebui să amintească de campania militară din Gallipoli din Primul Război Mondial.

Eşecul militar catastrofal de a străpunge strâmtoarea Dardanele de către forţele aliate, după un plan al lui Winston Churchill, cu scopul de a deschide o cale maritimă pentru a ajuta Imperiul Rusiei să-şi exporte cerealele, ar trebui să fie un avertisment pentru eforturile din prezent de găsi o soluţie ca grâul Ucrainei să ajungă la ţările ameninţate de foamete.

UPDATE 14.30 Imagini din satelit îi surprind pe ruşi în timp ce fură cerealele Ucrainei 

Imaginile din satelit din portul Sevastopol au surprins mai multe vase ruseşti care sunt încărcate cu cereale în Crimeea, informează CNN. Furtul de cereale ucrainene de către Rusia se amplifică pe măsură ce războiul continuă.

După ce forţele ucrainene au acuzat la sfârşitul lunii aprilie armata rusă că fură din stocurile de grâu din unele localităţi din sud-estul Ucrainei, au apărut şi imagini în care se pot vedea două nave sub drapel rusesc care sunt încărcate cu ceea ce se crede că ar fi cereale furate din Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a învinuit Rusia că „fură constant” produse alimentare din Ucraina şi încearcă să le comercializeze. 

Imagini din satelit îi surprind pe ruşi în timp ce fură cerealele Ucrainei FOTO
Imagini din satelit îi surprind pe ruşi în timp ce fură cerealele Ucrainei FOTO

UPDATE 13.35 Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”,  relatează The Guardian.

„Mulţi ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Este unul din cele mai mari fake-uri la nivel global... Orwell a scris despre sfârşitul liberalismului. A descris cum liberalismul va duce umanitatea într-o fundătură”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la o dezbatare care a avut loc la Ekaterinburg în weekend-ul trecut, potrivit Digi24. 

UPDATE 13.30 Aşa-numita „administraţie regională civil-militară" a Hersonului” va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară acolo, după ce au introdus şi moneda rusă, mass-media şi servicii de internet, în scopul de a-şi consolida prezenţa în zonele ocupate ale Ucrainei, scrie Moscow Times.

„Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei instalate de Moscova la Herson. 

„Vom cere acest lucru, fiind dorit şi de întreaga populaţie. Este esenţial şi va fi un garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi. Nu intenţionăm să fim o republică independentă separată. Sarcina noastră principală este să fim parte din cadrul Federaţiei Ruse", a spus el.

UPDATE 12.38 Forţele ruse îşi consolidează prezenţa pe Insula Şerpilor, ocupată de Moscova în primele zile ale războiului declanşat împotriva Ucrainei, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

„Noaptea (de luni spre marţi, n. red.) a trecut fără bombardamente. Ameninţarea cu rachete inamice este mare. Rusciştii îşi întăresc forţele pe Insula Şerpilor”, a scris Serghei Bratciuk pe Telegram.

Potrivit lui Bratciuk, armata rusă a desfăşurat noi sisteme de apărare aeriană S-400 în Crimeea, peninsulă de la Marea Neagră anexată de Moscova în 2014.

Dacă Rusia va reuşi să-şi întărească poziţia pe Insula Şerpilor, inclusiv cu rachete de croazieră, ar putea obţine controlul asupra nord-vestului Mării Negre, atrag atenţia analiştii militari ucraineni.

UPDATE 12.08 Mişcarea de rezistenţă din Melitopol a început cu proteste în primele zile ale invaziei dar, pe măsură de ocupaţia s-a prelungit, a luat noi forme: acum adevărate grupuri de partizani acţionează în oraş. Melitopol dezvoltă o mişcare de rezistenţă în timp ce armata rusă mobilizează toate resursele pentru a face populaţia să cedeze, relatează BBC.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA , în Melitopol s-a format o rezistenţă încă de la mijlocul lunii martie. Direcţia Principală de Informaţii a armatei ucrainene a raportat că între 20 martie şi 12 aprilie „partizanii au eliminat 70 de soldaţi ruşi în cadrul patrulei de noapte”.

Aceste grupuri efectuează în continuare atacuri, după ce recent au deraiat un tren, iar luna trecută au aruncat în aer un pod de lângă Melitopol, folosit de ruşi pentru a transporta provizii.

„Este opera partizanilor noştri, a serviciilor noastre secrete şi a soldaţilor noştri. Ei fac această muncă împreună”, a declarat pentru BBC primarul Melitopol, Ivan Fedorov.

UPDATE 12.05 Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

Prezent la Forumul Economic de la Davos, Elveţia, Henry Kissinger, în vârstă de 98 de ani, a ţinut un discurs pe placul propagandei regimului Putin.

Arhitect al apropierii din anii '70 între China comunistă şi Statele Unite, Kissinger promovează de ani buni ideea unui „echilibru strategic” între Washington şi regimul autoritar de la Moscova pentru „o mai bună stabilitate globală”. De altfel, fostul oficial american de rang înalt este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Vladimir Putin, fiind un confident de lungă durată al liderului de la Kremlin în chestiuni de securitate şi politică externă.

În această ordine de idei, Kissinger spune că ucrainenii ar trebui să dea dovadă de înţelepciune în negocieri în egală măsură cu eroismul arătat până acum pe câmpul de luptă. El nu vede nicio contradicţie între a fi înţelept şi în a ceda teritorii Rusiei.

Mai mult, în loc să condamne agresiunea rusă împotriva unei ţări care nu a provocat-o în niciun fel, el o cauţionează tacit printr-un discurs uşor anti-occidental.

La fel ca propagandiştii pro-Kremlin, Kissinger insinuează ideea precum că Occidentul ar lupta împotriva Rusiei lui Putin şi le transmite liderilor din Vest să nu mai încerce să provoace „o înfrângere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, întrucât, susţine el, aceasta ar avea „consecinţe dezastruoase” pentru „stabilitatea pe termen lung a Europei”.

Kissinger mai susţine că Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.

În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.

UPDATE 10.55 Margarita Simonian, şefa postului de televiziune Russia Today, a declarat într-o emisiune TV de luni seara că acei copii care nu vor studia în Occident vor rămâne oameni „normali“ şi că dacă Rusia nu câştigă războiul va fi rău pentru întreaga omenire.

„Ei toţi cred că noi vom pierde şi Occidentul va câştiga. Ei nu înţeleg că asta este imposibil. Este pur şi simplu imposibil, nu se va întâmpla niciodată”, spune Simonian.

Şefa Russia Today susţine că „fie vom câştiga noi, fie se va termina rău pentru toată omenirea, nu există nicio altă cale”.

„Când oamenii întreabă cât va mai dura [războiul] în termeni de alienare şi confruntare cu Occidentul, eu văd doar o versiune a evenimentelor: oamenilor, asta este pentru totdeauna. Obişnuiţi-vă cu această viaţă nouă”, le transmite ea ruşilor.

„Brava lume nouă duce direct în Iad“

„Nu pot să suport vaietele cu «ne pare rău pentru copii». De ce vă pare rău pentru copii? Unora le pare rău că copiii lor nu pot studia în Occident, că brava lume nouă nu le va mai fi în continuare deschisă, totul va fi închis pentru ei. Eu le spun «Oamenilor, ar trebui să vă bucuraţi», a mai spus Margarita Simonian.

Ea afirmă că „brava lume nouă duce direct în Iad. Peste 10 ani veţi spune «Mulţumesc foarte mult. Mulţumesc că copilul meu nu a studiat niciodată în Occident» fiindcă copilul tău va rămâne o persoană normală”, continuă ea.

UPDATE 10.53 Tehnicieni sirieni specializaţi în folosirea bombelor de baril, care au provocat probleme în mare  parte a ţării lor, au fost dislocaţi în Rusia pentru a ajuta armata să se pregătească pentru o campanie similară în războiul din Ucraina, susţin oficialii europeni.

Membri ai serviciilor de informaţii secrete spun că peste 50 de specialişti, toţi cu o vastă experienţă în fabricarea şi livrarea explozivului brut, se află în Rusia de câteva săptămâni şi lucrează alături de oficiali din armata lui Vladimir Putin.

Sosirea lor este considerată un factor care i-a determinat pe oficialii americani şi europeni să avertizeze că armata rusă ar putea să se pregătească pentru utilizarea armelor chimice în conflictul din Ucraina.

Bombele de baril – containere cu materiale explozive aruncate dintr-un elicopter – au fost folosite pe tot parcursul războiului din Siria şi au avut un efect devastatator. De asemenea, regimul a fost acuzat în mod regulat că a umplut recipientele cu clor şi le-a aruncat în oraşele opoziţiei, provocând sute de morţi.

Mai multe detalii aici...

UPDATE 08.43 Metroul din Harkov şi-a reluat operaţiunile, marţi, după luni de zile în care a servit drept adăpost pentru locuitorii oraşului, a anunţat primarul oraşului, Ihor Terekhov, potrivit CNN.

Sistemul de metrou al oraşului Harkov şi-a reluat operaţiunile marţi, după ce luni de zile a servit drept adăpost pentru cetăţenii care încercau să scape de bombardamentele forţelor ruse, a declarat primarul, Ihor Terekhov.

”Pe 24 mai, vom deschide metroul”, a afirmat Terekhov în declaraţii televizate.

”Toate liniile vor fi lansate. Traficul cu metroul se va desfăşura de la ora 7.00 până la ora 19:00. Intervalele nu vor fi aceleaşi ca pe timp de pace. Depoul metroului a fost avariat în timpul bombardamentelor, astfel că intervalele vor fi mai lungi”, a mai explicat el.

În timpul bombardamentelor lansate de trupele ruse asupra Harkovului — al doilea oraş ca mărime al Ucrainei — mulţi locuitori s-au refugiat în subteran.

Terekhov a menţionat că mulţi dintre cei care au rămas în subteran au fost mutaţi în cămine, în zone mai îndepărtate de bombardamente.

”Dacă este necesar, oamenii pot folosi metroul ca adăpost anti-bombă, în special pasajele subterane”, a subliniat primarul ucrainean.

Metroul din Harkov a devenit un adăpost pentru ucraineni din primele ore ale invaziei Rusiei din 24 februarie. Locuitorii au ocupat băncile, treptele şi podelele staţiilor, precum şi vagoanele de metrou.

UPDATE 08.02 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus, luni seara, că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia „chiar şi mâine” şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova, scrie Reuters.

„Schimbul de oameni - aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state”, a spus Zelenski într-o legătură video cu cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.  

„Este important... să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului... şi prin aceste ameninţări intensifică activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi. Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri”, spuse Zelenski. "Suntem pregătiţi pentru un schimb chiar şi mâine”.

Zelenski a spus că Ucraina a implicat Naţiunile Unite, Elveţia, Israel şi „multe, multe ţări”, dar procesul a fost foarte complicat.

Câteva mii de oameni sunt în captivitate după ce Rusia a capturat oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei şi ca urmare a bătăliei din regiunea estică Donbas, a spus el

UPDATE 8.00 Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să respingă blocada impusă de marina rusă în portul Odessa, vital pentru exporturile de cereale din Ucraina, a anunţat luni şeful Pentagonului, Lloyd Austin, scrie AFP.

Douăzeci de ţări s-au angajat să furnizeze arme suplimentar Ucrainei pentru a face faţă forţelor ruse la a doua întâlnire a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei", a anunţat secretarul de stat american al Apărării, Lloyd Austin. 

"Întâlnirea de astăzi s-a derulat bine", a declarat el. "Multe ţări vor dona muniţie pentur artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte vehicule blindate care sunt indispensabile" pentru armata de la Kiev, a adăugat el. 

Printre materialele care vor fi livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajatsă trimită în special un sistem de rachete anti-navă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina ţărilor occidentale. 

UPDATE 06.00 Ziua literaturii şi culturii slave în Ucraina: istorie, tradiţii, fapte interesante

Pe 24 mai se cinsteşte memoria Sfinţilor Chiril şi Metodie. Tot azi în fiecare an, pe 24 mai este sărbătorită Ziua literaturii şi culturii slave. Sărbătoarea a fost stabilită prin decretul prezidenţial din 17 septembrie 2004 şi este programată pentru a comemora Sfinţii Chiril şi Metodie - educatori care au jucat un rol important în dezvoltarea şi formarea literaturii şi culturii slave, patroni ai Europei.

Fraţii Chiril şi Metodiu s-au născut în secolul al IX-lea în oraşul grecesc Salonic, în familia unui lider militar.

Chiril a creat alfabetul slav bazat pe limba greacă. Pentru a transmite caracteristicile fonetice ale sistemului de sunet slav, el a completat alfabetul cu noi litere împrumutate din alfabetul glagolitic. Mai târziu, alfabetul glagolitic a stat la baza alfabetului chirilic, pe baza căruia s-au format alfabetele multor popoare slave.

Introducerea alfabetului chirilic a reprezentat o schimbare culturală uriaşă în istoria popoarelor slave, deoarece a contribuit la formarea treptată a propriilor limbi, tradiţii, educaţie şi cultură în general.

Fraţii au desfăşurat şi activităţi educaţionale: au tradus cărţi liturgice în slavonă, inclusiv Evanghelii şi Psalmi, precum şi au scris lucrări originale şi au propovăduit Ortodoxia.

UPDATE 05.37 Au fost introduse restricţii suplimentare în raioanele de graniţă Kiev, Jitomir şi Rivne 

Au fost introduse restricţii suplimentare temporare în districtele de graniţă ale regiunilor Kiev, Jitomir şi Rivne. Acest lucru se afirmă într-o declaraţie postată pe canalul Telegram al Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.

Este interzisă deplasarea persoanelor şi vehiculelor, orice fel de muncă între orele 22.00 şi 05.00; staţionarea în păduri; transportul armelor şi al oricăror mijloace de apărare activă fără permise corespunzătoare; realizarea de fotografii, videoclipuri ale drumurilor, infrastructurii, locaţiei sau relocarea unităţilor militare. De asemenea, este interzisă folosirea oricăror aeronave şi eliberarea navelor pe râuri; purtarea uniformelor militare; desfăşurarea diferitelor tipuri de forme de recreere, înot, vânătoare etc.

Restricţiile nu se aplică reprezentanţilor formaţiunilor militare. „Aceste restricţii vor fi în vigoare de astăzi până la sfârşitul legii marţiale”, se arată în mesaj. 

UPDATE 03.10 Ocupanţii îşi continuă eforturile de a organiza cvasi-republici în teritoriile ocupate

Ocupanţii îşi continuă eforturile de a organiza cvasi-republici în teritoriile ocupate temporar din regiunea Zaporoje şi Oblastul Herson. Acest lucru se precizează în mesajul purtătorului de cuvânt al OVA Zaporoje, Ivan Arefiev.

Ocupanţii ruşi au distrus 8 monumente istorice şi culturale din regiunea Zaporoje. Printre acestea: rezervaţia istorică şi arhitecturală „Sadyba Popova”, stela memorială a participanţilor ATO din Energodar, gara „Zaporijia-2”, fosta sinagogă şi biserica Sf. Tihon Zadonsky din Huliaipil, casa de cultură din satul Mala Tokmachka. Colecţii valoroase au fost furate din Muzeul local din Melitopol.

UPDATE 02.17 Ocupanţii ruşi construiesc o linie de apărare de rezervă în sud

Comandamentul Operaţional „ Sud ” a raportat eliminarea a 23 de ocupanţi ruşi. Acest lucru este menţionat într-un mesaj de pe pagina OK „Sud” de pe Facebook .

"De mai bine de o zi, inamicul luptă pe graniţele ocupate permanent de la marginea teritoriilor ocupate în Mykolayiv şi Herson. Inamicul nu înregistează progrese, iar starea morală şi psihologică a ocupanţilor se deteriorează zilnic".

Se observă că, ascunzându-se de bombardamentele de artilerie şi mortiere, ocupanţii „construiesc o linie de apărare de rezervă, înţelegând inevitabilitatea retragerii”.

UPDATE 01.55 Comandamentul Sud: în zona Nikolaev au fost găsite maşini civile cu cadavre mutilate

În regiunea Mykolayiv au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Când localnicii au încercat să se evacueze, ocupanţii le-au indicat mai întâi ca rută permisă o zonă minată, apoi i-au împuşcat pe supravieţuitorii exploziilor. Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina Comandamentului Operaţional „Sud” de pe Facebook.

„În timpul înaintării unităţilor noastre din regiunea Mykolayiv către regiunea Herson, au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Mai întâi li s-a spus că era o rută permisă dar aceasta trecea prin zona minată, iar apoi cei care au supravieţuit exploziei au fost împuşcaţi”, se arată în postare.

Se subliniază că printre morţi - doi copii de vârstă şcolară primară.

UPDATE 00.33 Noi imagini cu distrugerile din Mariupol

După ce apărătorii Mariupolului au plecat de la Azovstal, au apărut noi poze cu distrugerea oraşului. Aşa arăta uzina Azovstal pe 22 mai 2022. Lângă ea - cartiere rezidenţiale distruse.

UPDATE 00.15 Oraşul Liman din regiunea Doneţk este sub asaltul ruşilor

Presa ucraineană relatează că ocupanţii au început să ia cu asalt oraşul Liman din regiunea Doneţk

ŞTIRE INIŢIALĂ Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne în continuare

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a contrazis declaraţia lui Aleksandr Lukaşenko conform cărora Belarusul nu este o ţară agresoare şi a spus că există încă ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina. Malyar a făcut această declaraţie în cadrul teletonului informativ.

Autoproclamatul preşedinte al Belarusului Alexander Lukaşenko a scris o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, asigurându-l că Belarus nu este un stat agresor.

Conform normelor dreptului internaţional, o ţară care cedează teritoriul său unei ţări terţe agresoare, în speţă  Rusia, pentru a duce o agresiune împotriva unui alt stat, este şi ea complice la agresiune, complice al acestei crime internaţionale”, a spus Maylar. Ea a adăugat că de aceea Belarus trebuie să înţeleagă că, dându-şi teritoriul pentru manevre, agresorului rus, ţara este deja implicată în acest război.

Ministrul adjunct al apărării a remarcat că ameninţarea din Belarus rămâne.

"Există ameninţarea utilizării în continuare a teritoriului Belarusului pentru acţiuni ofensive. La fel ca în regiunea transnistreană a Moldovei, există un risc", a spus Malyar. Ea a menţionat că Rusia se pregăteşte pe toate fronturile pentru posibile lovituri, manevre şi pentru a continua escaladarea acolo.

„Ştim despre toate aceste ameninţări şi ne pregătim pentru toate scenariile”, a spus Malyar.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite