LIVE TEXT | Război în Ucraina. Separatiștii din Donețk și Lugansk cer anexarea la Rusia. Kievul insistă pentru un tribunal de tip Nürnberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 209-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Adunarea Generală a ONU începe cu o agendă dominată de Ucraina, ale cărei autorități depun eforturi pentru crearea unei instanțe de tip Nürnberg pentru judecarea crimelor comise de ruși. Amenințați de contraofensivă, liderii separatiști din Donețk și Lugansk insistă pentru anexarea acestor două regiuni la Rusia.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 21.43 Prezentatoare TV din Rusia: Moscova ar fi trebuit să atace Londra în timpul funeraliilor reginei Elisabeta

Prezentatoarea TV, Olga Skabeieva, supranumită „păpuşa lui Putin”, a făcut declaraţii halucinante în timpul unui talk-show, răspunzându-i unui deputat că Moscova ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, potrivit The Independent.

UPDATE 21.27 Comunitatea internaţională condamnă „simulacrele de referendumuri” anunţate de separatiştii pro-ruşi

Intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres.

''Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin'', a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. ''Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri'' în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

''Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina'', a adăugat el.

Continuarea aici

UPDATE 21.03 Rusia, după anunțul privind referendumurile din Donbas: „Vor să fie stăpâni pe propriul destin“

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk ar trebui să fie „cele care îşi decid soarta”, iar organizarea referendumurilor „confirmă faptul că oamenii vor să fie stăpânii propriului destin”, relatează CNN.

UPDATE 20.44 Forțele ruse nu mai dețin controlul total asupra regiunii Lugansk. Ucrainenii avansează adânc în teritoriile ocupate din est

Ucraina a recâștigat un sat situat în aproprierea orașului ocupat din estul țării Lîsîceansk, o victorie mai mult simbolică, dar care înseamnă că Rusia nu mai deține controlul absolut în regiunea Lugansk, relatează The Guardian.

Forțele armate ucrainene avansează tot mai adânc în teritoriile ocupate de ruși din estul țării, scrie New York Times.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a confirmat marți, după un anunț inițial făcut luni pe rețelele sociale, că forțele ucrainene au obținut controlul deplin asupra localității Bilohorivka, din vecinătatea orașului ocupat Lîsîceansk. Satul minier se află pe malul Râului Siverski Doneț.

Continuarea aici

UPDATE 19.55 Moscova, acuzată că îşi intensifică „şantajul nuclear”

Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea centralei nucleare Pivdennoukrainsk (sud), a declarat marţi directorul acestei instalaţii, Igor Polovici.

Prin bombardarea acestei centrale „a început a doua fază a şantajului lor nuclear”, a declarat Polovici, în timp ce o altă instalaţie atomică ucraineană, și anume cea din Zaporojie (sud), a fost deja atacată de mai multe ori în ultimele luni, generând temeri în legătură cu un posibil accident nuclear.

AFP a putut constata marţi prezenţa unui crater adânc, presărat cu bucăţi de obuze, la câteva sute de metri de centrala Pivdennoukrainsk, în regiunea Mîkolaiv, în timpul unei vizite de presă organizate de operatorul centralelor nucleare ucrainene, Energoatom. Detalii aici


UPDATE 19.51 Putin cere mai multe arme și cât mai repede cu putință

Vladimir Putin le-a cerut marți companiilor din industria militară a Rusiei să producă mai multe arme şi cât mai repede cu putință.

Liderul de la Kremlin a solicitat totodată studierea armelor NATO. „Trebuie și putem să le studiem, să ne creștem calitativ capacitățile și, pe baza experienței acumulate, să ne îmbunătățim acolo unde este necesar, echipamentele, armele noastre”, a declarat el în cadrul unei întâlni cu reprezentanți ai industriei militare din Rusia. Detalii aici


UPDATE 18.38 Rusia. Pedepsele pentru „infracțiuni” comise de soldați în timpul mobilizării, înăsprite de deputați

Duma de Stat a aprobat marţi un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, daune aduse proprietăţii militare şi nesubordonare dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă, informează Reuters.

Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare generală, un pas care ar putea escalada semnificativ războiul din Ucraina.

„Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca mobilizare sau operaţiuni de luptă”, a afirmat Pavel Cikov, şeful cabinetului de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante în Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu zece ani de închisoare. Detalii aici


UPDATE 18.14 Reacția Ucrainei, după ce pro-rușii au anunțat referendumuri de alipire la Rusia

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Ucraina își va continua contraofensiva în ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă.

„Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. În ciuda planurilor Rusiei de a organiza pseudo-referendumuri pe teritoriile ucrainene ocupate, în perioada 23-27 septembrie, Ucraina își va continua contraofensiva. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent de ce are de spus Rusia”, a afirmat Kuleba. Detalii aici


UPDATE 18.08 Pro-rușii anunță referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina. Primele încep pe 23 septembrie

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat, marți, organizarea unor referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia, în contextul în care forțele Moscovei se confruntă cu o serie de înfrângeri în războiul care durează de aproape șapte luni.

Lideri ruși precum Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov și Viaceslav Volodin, președintele Dumei ruse de Stat, și-au exprimat sprijinul față de organizarea unor referendumuri.

Conform oficialilor, referendumurile din așa-numite republici populare Donețk (DNR) și Lugansk (LNR) vor avea loc în perioada 23-27 septembrie.

Liderul separatist prorus Denis Pușilin a afirmat că un vot privind aderarea la Rusia a fost întârziat.

„Cred că oamenii așteaptă de mult un referendum aici și probabil că va fi o mișcare politică care va contribui la asigurarea siguranței civililor”, a declarat Pușilin. Detalii aici


UPDATE 18.04 Situația dificilă a profesorilor ucraineni care rezistă ocupaţiei

La începutul verii, la puțin peste trei luni după ce soldații rușii au cucerit o mare parte din sudul Ucrainei, directorul unei școli dintr-un oraș ocupat și-a adunat colectivul de profesori într-o ședință și i-a informat că instituția va coopera cu noile autorități, urmând să predea din septembrie după curriculumul școlar din Rusia.

„Ucraina ne-a abandonat şi nu se mai întoarce, iar acum ruşii ne fac oferte. Dacă nu acceptăm, vor trimite oameni noi din Rusia pentru a conduce şcoala, care nu vor avea niciun ataşament faţă de ea. Este mai bine să rămânem aici şi să încercăm să avem grijă de ea”, a spus directorul, potrivit Halinei, adjuncta sa de atunci.

Potrivit acesteia, „aproximativ o treime dintre profesori au fost de acord”. „În ceea ce mă priveşte, ştiam că nu aveam cum să lucrez pentru ruşi”, a spus ea, motiv pentru care și-a dat demisia.

Când s-a întors la şcoală câteva zile mai târziu, directorul a informat-o că toate manualele ucrainene vor fi distruse în zilele următoare, aşa că, dacă îşi dorea ceva, trebuia să ia cu ea acasă.

Halina s-a dus în clasă şi a umplut o sacoșă cu poezii în ucraineană scrise de elevii ei. În timp ce ieșea din clădire, a văzut un grup de muncitori îndepărtând de pe coridoare posterele cu eroii naţionali ai Ucrainei.

„Imaginaţi-vă, am lucrat în acea şcoală mai mult de 25 de ani. Am ieşit de acolo singură, cu o plantă într-un ghiveci şi o pungă de poezii, cu lacrimi pe faţă”, își aduce aminte ea cu vocea frântă.

Câteva zile mai târziu, Halina a fost calificată drept „trădătoare” la o şedinţă a părinţilor pentru faptul că a părăsit şcoala. Foști colegi au avertizat-o că a mai fost etichetată drept agitatoare proucraineană şi că se află deja pe lista de supraveghere a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

„Le-am spus: <<Nu am făcut agitaţie nicăieri>>. Dar mi-au spus că există deja martori, denunţuri”, afirmă ea. Aflată în pericol, Halina a fugit pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei.

Cazul Halinei este unul dintre multe altele care apar din teritoriile ocupate şi care arată că politica educaţională este unul dintre cei mai importanţi piloni ai încercării Rusiei de a prelua bucăţi din Ucraina, scrie „The Guardian”, care nu prezintă numele real al protagonistei articolului, pentru a feri rudele sale rămase acasă de potențiale represalii. Detalii aici


UPDATE 16.48 Poziția umilitoare în care ar ajunge Rusia dacă ar anexa regiunile Lugansk și Donețk

Dezbaterile urgente din rândul autorităților pro-ruse privind necesitatea ca Rusia să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin sunt panicați din cauza contraofensivei ucrainene care se desfășoară în nordul țării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Parlamentele din așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au cerut fiecare autorităților pro-ruse să organizeze „urgent” un referendum privind recunoașterea DNR și LNR ca entități rusești.

Margarita Simonian, propagandistă rusă și redactorul-șef al Russia Today, a felicitat acest apel, referindu-se la el ca la „scenariul Crimeei". Ea a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc, Moscova ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

„Această abordare este incoerentă”, se arată în evaluarea ISW, în care se subliniază că forțele ruse nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele lor aflate în ofensivă. Detalii aici


UPDATE 16.45 Dmitri Medvedev: Medvedev: Alipirea regiunilor Doneţk şi Lugansk la Rusia prin referendum ar justifica utilizarea forţei împotriva Ucrainei

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial“ ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia.

Într-o postare pe social media, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja. Detalii aici


UPDATE 16.41 Ucraina pledează pentru înființarea unui tribunal de tip Nürnberg pentru crimele de război ale Rusiei

Războiul din Ucraina va domina agenda Adunării Generale a ONU ce are loc săptămâna asta la New York. Oficialii ucraineni vor folosi prilejul pentru a încerca să schimbe opinia comunității internaționale în privința creării unei instanțe de tip Nürnberg.

Ucraina face apel la înființarea unui tribunal special care să pedepsească atrocitățile comise de soldații ruși în războiul din Ucraina, după descoperirea, săptămâna trecută, a unor noi gropi comune cu peste 450 de cadavre la marginea orașului Izium din nord-estul Ucrainei, după retragerea trupelor ruse. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că unele trupuri aveau urme de tortură, în timp ce Oleh Sinehubov, șeful administrației regionale din Harkov, a menționat că aveau mâinile legate la spate.

Secretarul de stat american Antony Blinken a admis că gropile comune descoperite recent sunt probabil noi dovezi privind crime de război comise de Rusia în Ucraina: „Nu poate exista niciun motiv pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. În cel mai bun caz, a fost ceva nediscriminatoriu; în cel mai rău caz, a fost intenționat”. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a condamnat „atrocitățile” în „termenii cei mai puternici”. Detalii aici


UPDATE 15.11 „Armata Rusiei nu vrea să lupte, soldații sunt extenuați”, susține generalul american Ben Hodges

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a afirmat că forțele invadatoare nu vor mai putea recâștiga teritoriile pierdute în ultima lună, în fața armatei ucrainene. Situație care ar putea determina Rusia să utilizeze armele nucleare. 

Este un citat celebru din Hemingway. Un tip îl întreabă pe un altul: cum ți-ai pierdut toți banii? Iar acesta răspunde: inițial treptat, iar apoi brusc. Așa a căzut și Uniunea Sovietică. Pentru mine, a fost o surpriză totală. 

 Și cred că semnele sunt aici - bineînțeles, aș putea să mă înșel și să fiu singura persoană care crede asta. Sunt mii de arme nucleare pe teritoriul Rusiei. Sunt foarte multe mici regiuni etnice, care abia așteaptă să scape de vechiul Imperiu Rus”. Detalii aici


UPDATE 14.37 Erdogan îi cere lui Putin să returneze Ucrainei toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea

Președintele Turciei, Recep Erdogan, aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a făcut mai multe declarații referitoare la războiul din Ucraina și despre ce ar trebui să i se permită Rusiei la negocieri.

Acesta a spus într-un interviu pentru jurnalista Judy Woodruff, de la PBS, că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale și că regiunile ocupate abuziv nu pot rămâne ale lui Putin. Ele trebuie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014.

În plus, președintele turc a precizat că a cerut acest lucru omologului său rus, timp de 8 ani, precizând ferm că „nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată”. Detalii aici


UPDATE 14.01 Putin acuză UE de blocarea unei donaţii de 300.000 de tone de îngrășăminte pentru ţări sărace

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi UE că blochează donarea a 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti ţărilor sărace, care au cea mai mare nevoie, într-un moment în care Moscova se plânge de obstacole la export din partea occidentalilor, potrivit AFP.

„Culmea cinismului este că până şi oferta noastră de a transfera gratuit 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti blocate în porturile europene din cauza sancţiunilor spre ţări care au nevoie rămâne în continuare fără răspuns”, a spus Putin în cadrul unei ceremonii de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 20 de noi ambasadori

UPDATE 13.30 Drama a șapte srilankezi, torturați de ruși timp de patru luni

Recucerirea de către Ucraina a orașului Izium a adus multiple acuzații de atrocități comise sub ocupația rusă. Printre relatările apărute se numără cea a unui grup de srilankezi ținuți captivi timp de luni de zile, relatează BBC. Detalii aici


UPDATE 13.28 Șapte civili ar fi fost uciși în urma unor bombardamente în regiunea Lugansk

Bombardamente de artilerie ucrainene asupra unui sat din regiunea Lugansk în estul Ucrainei au ucis luni noapte şapte civili, inclusiv trei copii, susțin oficiali instalaţi de Rusia în regiune.

Atacul ar fi lovit satul Krasnorecenskoe din partea regiunii Lugansk controlată de forţele ruse.

„Ca urmare a bombardamentelor de artilerie de către forţele armate ale Ucrainei asupra satului Krasnorecenskoe, şapte civili au fost ucişi, inclusiv trei copii (gemeni, o fată şi un băiat născuţi în 2021 şi o fată născută în 2015)", a declarat un reprezentant al Centrului Comun de Control şi Coordonare (JCCC) într-un comunicat publicat.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă. Detalii aici


UPDATE 13.25 Kremlinul nu vede pentru moment perspective pentru o soluţionare diplomatică

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina.

„În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd“, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.

Într-un interviu acordat în urmă cu o zi publicaţiei Ukrainska Pravda, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a negat zvonurile potrivit cărora şeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, ar fi evocat în discuţiile cu autorităţile ucrainene, în timpul ultimei sale vizite la Kiev, necesitatea reluării negocierilor cu Federaţia Rusă. Detalii aici


UPDATE 11.30 Ultimele eșecuri ale trupelor ruse cresc tensiunile dintre Vladimir Putin și armata țării sale

Pe fondul înfrângerii unităților militare ruse din regiunea Harkov, liderul de la Kremlin s-a distanțat de actuala comandă militară a Forțelor Armate și de Ministerul Apărării.

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Vladimir Putin pariază din ce în ce mai mult pe formațiuni neregulate de voluntari și de marionete. Pe tot parcursul verii, și mai ales la începutul lunii septembrie, Putin a ocolit tot mai mult departamentele militare specializate. Astfel de schimbări de atitudine, potrivit ISW, explică atenția din ce în ce mai mare a Moscovei pentru recrutarea de voluntari pentru gruparea de mercenari Wagner, condusă de oligarhul Serghei Prigojin, mai degrabă decât completarea rezervelor unităților de luptă regulate ale Forțelor Armate Ruse.

Potrivit unor bloggeri militari uși, Federația Rusă „a început deja procesul de formare a Corpului 4 Armată, cel puțin pe hârtie”Detalii aici


UPDATE 11.25 Şefa diplomaţiei germane acuză Rusia de atac la valorile fundamentale ale ONU

Annalena Baerbock a subliniat rolul vital constant al ONU în gestionarea crizelor mondiale, înainte de a pleca spre New York pentru a participa la reuniunea Adunării Generale a ONU, ale cărei lucrări se deschid marţi.

Totuşi, Baerbock a adăugat că sesiunea Adunării Generale din această săptămână nu va fi la fel „ca precedentele” şi a acuzat Moscova că, prin invadarea Ucrainei, a atacat principiile pe care s-au întemeiat Naţiunile Unite.

Chiar dacă este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a demonstrat un dispreţ total pentru dreptul internaţional şi întreaga ordine globală, a acuzat ea.

„Avem nevoie de Naţiunile Unite pentru a găsi în comun soluţii la problemele globale. Nicio ţară nu ar trebui să trăiască cu teama că un vecin mai puternic o va ataca într-o zi“, a afirmat Baerbock. Detalii aici


UPDATE 11.19 O delegaţie a partidului german AfD intenţionează să meargă în Rusia şi în zona ocupată din Donbas

Într-un comunicat postat pe site-ul partidului, se menţionează că din delegație vor face parte Hans-Thomas Tillschneider şi Daniel Wald, parlamentari din landul Saxonia-Anhalt.

Forța politică susține că motivul unei astfel de călătorii ar fi rezultatul unui sondaj de opinie efectuat de AfD, potrivit căruia „mai mult de o treime dintre locuitorii din Saxonia-Anhalt nu consideră că presa germană îi informează în mod obiectiv despre conflictul ucrainean”. Astfel, în următoarele zile, deputații „vor merge în Europa de Est, pentru a-şi face o impresie cu privire la situația umanitară”.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andri Melnik, a reacţionat pe Twitter, scriind că vizita deputaților de extremă dreaptă în estul ocupat al Ucrainei reprezintă o „susţinere a războiului de exterminare” declanşat de Rusia și o „încurajare a crimei de agresiune”Detalii aici


UPDATE 11.15 Liz Truss promite sprijin militar Ucrainei în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline în 2023

Premierul britanic a anunțat noul pachet de asistență militară chiar înainte de plecarea în SUA, acolo unde va încerca să obțină susținere pentru Ucraina în războiul cu Rusia. De asemenea, Truss dorește ca la summitul ONU să mobilizeze liderii mondiali pentru a pune capăt dependenței energetice de gazul rusesc. Detalii aici


UPDATE 10.57 Rusia și-a relocat unele submarine din Marea Neagră

Flota rusă din Marea Neagră şi-a relocat unele submarine din baza navală Sevastopol, situată în Peninsula Crimeea, în portul Novorossiisk, din sudul Rusiei, de teama unui atac din partea Ucrainei.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de agenția de presă Reuters, această relocare are ca motiv, se pare, schimbarea intervenită recent în privinţa nivelului de ameninţare pentru securitatea locală în faţa creşterii capabilităţilor ucrainene de atac cu rază lungă de acţiune. Este vorba de submarine din clasa Kilo (cod NATO) diesel-electrice.

„În ultimele două luni, au fost atacate Comandamentul flotei din Crimeea şi principalul său aerodrom pentru aviaţia navală”, potrivit Ministerului britanic al Apării, care citează informații obținute de serviciile secrete.

În acelaşi timp, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei informează marţi că gruparea navală a Rusiei aflată în prezent în Marea Neagră este constituită din zece nave de război, dintre care trei sunt echipate cu 24 de rachete de croazieră Kalibr. Detalii aici


UPDATE 10.26 Separatiștii din Donețk și Lugansk cer anexarea la Rusia

Reprezentanții așa-numitelor republici populare Lugansk şi Doneţk cer anexarea la Rusia în viitorul apropiat, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze în estul ţării revendicând teritoriile ocupate de armata rusă.

Separatiștii proruși din Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa faţă de Kiev cu ajutorul Kremlinului după anexarea Crimeei la Rusia, în 2014. Însă, până la recenta invazie, separatiştii controlau doar aproximativ o treime din suprafaţa pe care o revendicau.

Acum, pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează, oficiali din Lugansk au cerut conducerii locale să organizeze în curând un referendum privind anexarea la Rusia.

La scurt timp după aceea, camera civică din Republica Populară Doneţk a emis aceeaşi cerere. Detalii aici


UPDATE 05.15 Noi explozii la Donețk, oraș condus de separatiști

O nouă serie de explozii a avut loc în orașul Donețk, soldată cu moartea a 13 persoane. Primarul orașului susținut de Rusia a dat vina pe tirurile punitive ale obuzelor ucrainene. Momentan nu au fost declarații din partea oficialilor ucraineni, potrivit news.ro


UPDATE 04.50 146 de cadavre ale victimelor agresiunii ruseşti au fost deja exhumate lângă Izium 

146 de cadavre ale persoanelor care au murit în urma torturii și a bombardamentelor rusești au fost exhumate în apropiere de Izium. 

„Exhumarea cadavrelor victimelor dintr-un loc de înmormântare în masă din Izium este în curs de desfăşurare. În acest timp, au fost deja exhumate 146 de cadavre, majoritatea fiind civili, inclusiv doi copii. Unii dintre morţi au semne de moarte violentă, existând cadavre cu mâinile legate şi semne de tortură. Printre persoanele decedate au fost găsite, de asemenea, răni provocate de explozibil de mină, schije şi răni prin înjunghiere”, se arată în raport.

„Întreaga lume ar trebui să ştie despre crimele teribile ale ocupanţilor ruşi din regiunea Harkov. Iar dovezile colectate de noi vor fi folosite cu siguranţă în instanţele internaţionale pentru a pedepsi criminalii de război”, a declarat Oleh Sinehubov, șeful administrației militare regionale Harkov.


UPDATE 04.00 Prezenţa Rusiei în Siria, „mai agresivă” de la invazia lansată în Ucraina

Locotenentul general Alex Grinkewich, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat că prezența Rusiei în Siria a devenit mai agresivă atât pe sol cât și în aer de când a lansat invazia pe teritoriul ucrainean. 

Prezenţa Rusiei în Siria a devenit, aş spune, mai agresivă, de la invazia în Ucraina”, a afirmat Grynkewich. 


UPDATE 03.45 Grupul Wagner încearcă să recruteze infractori pentru război, potrivit unui oficial american

O companie militară privată rusă cunoscută sub numele de grupul Wagner, ar încerca să recruteze peste 1.500 de infractori pentru a lua parte la războiul din Ucraina, potrivit unui oficial american. 

Informațiile noastre indică faptul că (grupul de mercenari) Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special și în mod nesurprinzător în rândul luptătorilor tineri și neexperimentați”, a declarat presei oficialul american, vorbind sub protecția anonimatului, pentru Al Jazeera. Detalii aici


UPDATE 02.00 Alla Pugaciova a criticat războiul din Ucraina

Cunoscuta vedetă pop Alla Pugaciova a criticat războiul din Ucraina. După declarațiile sale, vedeta a simțiti presiunea autorităților ruse. 

Pentru că sunt solidară cu soţul meu, un om cinstit, decent şi sincer, un patriot adevărat şi de neuitat al Rusiei, care îşi doreşte prosperitate patriei sale, o viaţă paşnică, libertate de exprimare şi să se pună capăt morţilor băieţilor noştri în scopuri iluzorii care ne transformă ţara într-un paria şi complică vieţile cetăţenilor noştri”, a spus Alla Pugaciova într-o postare pe Instagram, potrivit Agerpres.

Fanii au reacționat imediat atât pozitiv cât și negativ asupra remarcilor artistei. Majoritatea au criticat-o pentru opinia sa legată de război. Mass-media de stat rusă a informat despre apelul ei de a fi catalogată drept „agent străin”. 


UPDATE 00.00 Peste 34.000 de crime de război comise de ruși au fost documentate de către procuratura ucraineană

Procuratura ucraineană a anunțat că a documentat peste 34.000 de crime de război pe care rușii le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei de la declanșarea invazie, pe 24 februarie. 

Procurorul general Andrii Kostin a declarat că anchetatorii se concentrază în prezent asupra crimelor comise în perioada în care orașul Izium, din regiunea Harkov, se afla sub ocupație rusă. 

Ceea ce vedem acum este, bineînțeles, un număr teribil de potențiale crime de război comise de agresorul rus. Aș dori chiar să spun că ceea ce vedem acum este sistemul agresorului rus, ceea ce face pe teritoriul ocupat. Și mi se pare că, de fiecare dată când vine armata rusă, transformă acel loc într-un nou Bucha, așa cum vedem în Izium”, a declarat Andrii Kostin pentru CBS.


Zelenski afirmă că sprijinul internațional trebuie să vină în ritmul în care forțele armate ucrainene avansează 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în timpul discursului de luni seară, că sprijinul internațional ar trebui să aibă același ritm cu cel pe care armata ucraineană îl are pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruți. 

În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică. Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboraționiștii au variante similare - fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboraționiștii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei”, a spus Zelenski, potrivit Libertatea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite