LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pro-rușii anunță evacuarea la scară largă de pe malul stâng al Niprului. Kremlinul respinge condiţiile lui Biden
0Este a 282-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Rușii se retrag din mai multe zone din Zaporojie. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak afirmă că forțele armate au pierdut cel puțin 10.000 de soldați de la începutul invaziei ruse.
UPDATE 21.20 O nouă dronă doborâtă în Belarus, la graniţa cu Ucraina
Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk, relatează agenţiei EFE.
''La 1.200 de metri de frontiera statală, deasupra punctului de control vamal de la Mokrani, gărzile de frontieră belaruse, împreună cu militarii forţelor armate, au descoperit un cvadri-elicopter care zbura la o altitudine de aproximativ 300 de metri'', se arată într-o declaraţie al Comitetului statal belarus pentru supravegherea frontierelor.
Drona se îndrepta dinspre partea ucraineană a graniţei către interiorul teritoriului belarus şi a fost doborâtă cu ajutorul unor arme electronice, potrivit aceleiaşi instituţii.
Aceasta mai afirmă că respectiva dronă nu avea însemne şi era echipată cu o cameră video pentru acţiuni de recunoaştere a teritoriului. Incidente similare au avut loc pe 2 şi 16 noiembrie în partea belarusă a frontierei cu Ucraina.
UPDATE 19.41 Separatiștii pro-ruși anunţă evacuarea la scară largă de pe malul stâng al Niprului
Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului, relatează Reuters.
Armata rusă s-a retras luna trecută de pe malul drept al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, într-una dintre cele mai mari retrageri ale sale din acest război. Detalii aici
UPDATE 18.22 Noi informații bizare despre sănătatea lui Putin: ar fi alunecat pe scări și ar fi făcut pe el
Vladimir Putin ar fi căzut pe scări la reședința sa oficială, potrivit administratorului unui canal de Telegram care susține că citează surse din rândul gărzilor sale de corp, conform tabloidului britanic Daily Mail.
Liderul rus în vârstă de 70 de ani, a cărui sănătate s-a deteriorat vizibil de când și-a început războiul în Ucraina, ar fi ar fi alunecat miercuri seară în timp ce obora scările reședinței sale din Moscova, susține canalul de Telegram SVR.
Putin ar fi căzut și alunecat cinci trepte, apoi s-a rostogolit pe o parte și a mai alunecat pe încă două. Impactul puternic l-a făcut să „defecheze involuntar” din cauza „cancerului tractului gastrointestinal”, potrivit canalului.
UPDATE 17.13 Rusia anunță că a testat cu succes un nou sistem de apărare antirachetă
Armata Federației Ruse a anunțat că a testat cu succes un nou sistem de apărare antirachetă, potrivit The Moscow Times.
Anunțul a fost făcut de Ministerul de Apărare al țării, care a susținut, potrivit The Moscow Times, că „sistemul de apărare antirachetă este în serviciul Forțelor Aerospațiale și este conceput pentru a proteja împotriva atacurilor aeriene și spațiale”.
„Noul sistem de apărare antirachetă, după o serie de teste, și-a confirmat caracteristicile inerente, iar echipajele de luptă au finalizat cu succes sarcina, lovind ținta condiționată cu precizia specificată”, a transmis generalul-maior Serghei Grabchuk, șeful Forțelor Aerospațiale antirachetă, potrivit sursei citate. Detalii aici
UPDATE 16.01 Putin i-a spus lui Scholz la telefon că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt „necesare și inevitabile”
La prima lor convorbire telefonică din luna septembrie, vineri, preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului federal german Olaf Sholz că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit "necesare şi inevitabile, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„S-a subliniat că forţele armate ruse au evitat multă vreme loviturile cu rachete de înaltă precizie asupra anumitor ţinte în Ucraina, însă astfel de măsuri au devenit necesare şi inevitabile în faţa atacurilor provocatoare ale Kievului", a transmis Kremlinul într-un comunicat, rezumând poziția lui Vladimir Putin în prima convorbire a celor doi lideri de la mijlocul lunii septembrie. Detalii aici
UPDATE 14.17 Kremlinul respinge condiţiile lui Biden pentru negocieri: „Operațiunea militară continuă“
Kremlinul a respins vineri condiţiile de negociere ale preşedintele american. Joe Biden s-a declarat gata să discute cu Vladimir Putin dacă îşi retrage trupele din Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul. „Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina“, ceea ce Moscova respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă“, a adăugat el. Detalii aici
UPDATE 12.19 Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
Rusia plănuia să cucerească Ucraina în zece zile de la debutul invaziei și să o alipească până în luna august a acestui an, a menționat Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI).
Conform think-tank-ului, care are legături cu armata britanică, doar puțini oficiali ruși ar fi știut de acest plan. Institutul britanic afirmă că liderii adjuncți ai armatei ruse au aflat de plan abia cu câteva zile înainte de debutul invaziei, iar unitățile militare tactice nu ar fi primit ordine decât cu câteva ore înainte. Detalii aici
UPDATE 11.46 Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, relatează Business Insider.
După ce a suferit o înfrângere umilitoare în orașul esențial strategic Herson, Rusia își asumă în prezent un nou pariu riscant stabilindu-și liniile defensive în aproprierea drumurilor principale și autostrăzilor.
Imagini recente surprinse de către sateliții companiei americane Maxar Technologies, obținute de Insider, arată multiple poziții defensive create de armata rusă în estul regiunii Herson, înainte de Crimeea, în măsura în care Moscova face eforturi să-și apere terenul cucerit în fața avansurilor ucrainene de succes. Detalii aici
UPDATE 10.39 Violențele grupului Wagner, glorificate pe TikTok. Reacția platformei
Pe rețeaua socială TikTok sunt publicate zeci de clipuri video care glorifică violențele săvârșite de grupul paramilitar Wagner și care au fost vizionate de peste un miliard de ori, conform unui raport citat de BBC.
Organizația NewsGuard, care are sediul în SUA, specializată în supravegherea dezinformării online, afirmă că unele dintre aceste clipuri video par să arate execuția unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că ar fi schimbat tabăra atunci când a fost luat prizonier de ucraineni.
Organizația a identificat 160 de videoclipuri pe rețeaua socială care „fac referire la, arată sau glorifică acte de violență" ale grupului de mercenari înființat de Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”. Detalii aici
UPDATE 09.33 Războiul din Ucraina arată că Europa nu este suficient de puternică, crede premierul finlandez
Premierul finlandez Sanna Marin este de părere că Europa "nu este suficient de puternică" să stea singură în faţa Moscovei și a insistat ca Ucraina să fie ajutată cu toate mijloacele.
Lidera ţării candidate la aderarea la NATO a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.
"Trebuie să fiu foarte sinceră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite", a spus Sanna Marin la Lowy Institute, un think-tank din Sydney. Detalii aici
UPDATE 07.42 Xi Jinping, rugat să-şi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a stopa războiul din Ucraina
Un înalt oficial european i-a cerut lui Xi Jinping să-şi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a stopa războiul din Ucraina.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut, joi, o discuţie de aproape trei ore cu liderul Xi Jinping, pe care l-a îndemnat să-şi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Detalii aici
UPDATE 05:45 Macron şi Biden vor să găsească împreună o soluţie pentru războiul din Ucraina
Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie la războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, relatează AFP.
"Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă", a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez.
"Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă", a continuat Joe Biden.
UPDATE 04:00 Preşedintele Zelenski anunţă limitarea activităţilor organizaţiilor religioase afiliate Moscovei
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi că Ucraina va limita activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul său şi va pune în discuţie statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, relatează Agerpres.
"Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a dat instrucţiuni guvernului să propună Radei Supreme un proiect de lege pentru a face imposibilă desfăşurarea în Ucraina a activităţilor organizaţiilor religioase afiliate centrelor de influenţă din Rusia", a declarat Volodimir Zelenski în intervenţia sa video de joi seară.
Statul ucrainean va trebui, de asemenea, să "asigure expertiza religioasă a statutului Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu privire la prezenţa unei legături canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege" .
UPDATE 00:00 Cel puțin 10.000 de soldați a pierdut Ucraina de la începutul războiului
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat pentru o televiziune ucraineană că forțele armate au pierdut peste 10.000 de soldați de la începutul invaziei ruse.
„Avem cifre oficiale de la Statul Major General, avem cifre oficiale de la comandamentul de vârf, iar acestea indică [între] 10.000 și 12.500-13.000 de morți”, a declarat Podoliak.
Rușii se retrag din unele zone din Zaporojie
Forțele ucrainene susțin că unele trupe ruse au început să se retragă de pe pozițiile lor din regiunea sudică Zaporojie. Statul Major General ucrainean afirmă că rușii au început pregătirile pentru evacuarea personalului administrațiilor ocupate din regiunea Zaporojie.
Biden a calificat războiul lui Putin din Ucraina drept "bolnav"
Președintele american Joe Biden a calificat războiul început de Vladimir Putin în Ucraina drept "bolnav". El a declarat că există o singură modalitate rațională de a încheia acest conflict militar, cea prin care liderul rus își retrage trupele din Ucraina.
„Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plătește un preț foarte mare pentru că nu reușește să o facă, dar provoacă un carnagiu incredibil, incredibil asupra populației civile din Ucraina. Bombardând grădinițe, spitale, case de copii. Este bolnav ceea ce face”, a declarat Biden