Putin i-a spus lui Scholz la telefon că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt „necesare și inevitabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima lor convorbire telefonică din luna septembrie, vineri, preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului federal german Olaf Sholz că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit "necesare şi inevitabile, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Putin a acuzat Occidentul că, sprijinind Ucraina, are o poziție distructivă FOTO ARHIVĂ
Putin a acuzat Occidentul că, sprijinind Ucraina, are o poziție distructivă FOTO ARHIVĂ

„S-a subliniat că forţele armate ruse au evitat multă vreme loviturile cu rachete de înaltă precizie asupra anumitor ţinte în Ucraina, însă astfel de măsuri au devenit necesare şi inevitabile în faţa atacurilor provocatoare ale Kievului", a transmis Kremlinul într-un comunicat, rezumând poziția lui Vladimir Putin în prima convorbire a celor doi lideri de la mijlocul lunii septembrie.

Putin i-a comunicat cancelarului german Olaf Scholz că Kievul este responsabil de exploziile care au distrus podul din Crimeea şi de atacurile asupra unor instalaţii energetice ruse, astfel că Moscova are la rândul său dreptul să bombardeze infrastructurile energetice ale Ucrainei.

Președintele rus s-a plâns omologului său de sprijinul financiar şi militar acordat de Occident Ucrainei, care i-a permis Kievului să-i provoace Rusiei înfrângeri umilitoare.

Din punctul de vedere al preşedintelui rus, poziţia Occidentului este „distructivă” în măsura în care, primind sprijinul Occidentului, „Kievul respinge ideea oricărei negocieri" şi "îi incită pe ucrainenii radicali naţionalişti să comită crime sângeroase".

Din această perspectivă, Vladimir Putin l-a îndemnat pe Scholz "să-şi regândească abordarea în contextul evenimentelor ucrainene".

Ce i-a spus Scholz lui Putin

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului federal german, Olaf Scholz i-a cerut vineri lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru a se putea ajunge la o "soluţie diplomatică".

Scholz "a insistat pe lângă preşedintele rus pentru ca o soluţie diplomatică să fie găsită cât de repede posibil, ceea ce ar implica retragerea trupelor ruse", a informat Steffen Hebestreit într-un comunicat.

Totodată, cancelarul german a condamnat în discuția sa telefonică cu Putin "atacurile aeriene ruse împotriva infrastructurilor civile în Ucraina şi a subliniat hotărârea Germaniei de a ajuta Ucraina să-şi asigure capacitatea de apărare împotriva agresiunii ruse", se mai arată în comunicatul guvernului german

Cei doi lideri, care au convenit să "rămână în contact", au evocat între altele "situaţia alimentară mondială, extrem de tensionată din cauza războiului de agresiune rus". Ei "au subliniat rolul important al acordului asupra exporturilor de cereale, prelungit recent sub egida Naţiunilor Unite", conchide comunicatul guvernului german.

Kremlinul a respins condițiile de pace ale lui Biden

Tot vineri, Kremlinul a respins condiţiile evocate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat "gata să discute" cu Vladimir Putin cu condiția ca acesta să "caute un mijloc de a pune capăt războiului" în Ucraina, ceea ce ar presupune în primul rând să-și retragă trupele din Ucraina.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat, la sfârşitul lui septembrie, anexarea a patru regiuni ale Ucrainei - chiar dacă Rusia nu le controlează în totalitate -, pe lângă Crimeea deja anexată în 2014.

Ucraina nu e dispusă să cedeze teritorii Rusiei

Kievul respinge orice negociere cu Putin fără respectarea de către Rusia a integrităţii sale teritoriale, care să includă Crimeea.

Din punct de vedere militar, armata rusă a înregistrat mai multe înfrângeri, fiind obligată să se retragă din nordul Ucrainei în aprilie, apoi din unele teritorii din nord-est în septembrie şi în cele din urmă dintr-o parte a regiunilor sudice în noiembrie.

Drept urmare, începând din octombrie, forţele ruse au adoptat drept tactică bombardarea instalaţiilor de electricitate şi căldură în Ucraina, în timp ce iarna este pe cale să se instaleze pe deplin în această ţară.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite