Lituania va elibera documente de identitate provizorii exilaților belaruși

0
Publicat:

Lituania a anunţat luni că va elibera documente de identitate provizorii numeroşilor exilaţi belaruşi aflaţi pe teritoriul său, după ce Belarusul a decis că cetăţenii săi vor trebui de acum înainte să se întoarcă în ţară pentru a-şi reînnoi actele, transmite AFP, citată de Agerpres.

Lituania și Belarus. FOTO Shutterstock
Lituania și Belarus. FOTO Shutterstock

Decretul semnat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, publicat, în urmă cu o săptămână, a unui potrivit căruia consulatele din străinătate nu vor mai elibera paşapoarte, impunând solicitantului să se întoarcă în acest scop la „ultimul său loc de reşedinţă" din Belarus, a dat fiori reci miilor de exilaţi politici aflaţi în special în Lituania, ţară vecină.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din exil, a făcut apel la concetăţenii săi să nu se întoarcă în Belarus dacă riscă să fie persecutaţi.

„Este posibil să prelungim perioada de valabilitate”

Documentul promis luni de Lituania, membră a Uniunii Europene, este un paşaport de cetăţean străin rezervat persoanelor care fug de un regim autoritar şi care nu au cum să îşi reînnoiască actele, a precizat ministerul de Interne.

„Paşaportul de cetăţean străin este în vigoare de mai mulţi ani, iar durata sa este în prezent limitată la un an. Este posibil să prelungim perioada de valabilitate. Intenţionăm să prezentăm o propunere Parlamentului", a declarat pentru AFP un ministru adjunct de interne, Arnoldas Abramavicius.

Aproximativ 60.000 de cetăţeni belaruşi locuiesc în prezent în Lituania, potrivit ministerului pe care îl reprezintă.

Zeci de mii de belaruşi şi-au părăsit ţara de când regimul lui Lukaşenko, un aliat al Rusiei lui Vladimir Putin, a lansat o represiune largă împotriva oricărei disidenţe, după mari manifestaţii ale opoziţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite