Lituania, ţinta unui atac cibernetic al grupului rus Killnet, după ce a blocat tranzitul de bunuri spre Kaliningrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Grupul rus de hackeri Killnet a revendicat luni responsabilitatea pentru un atac cibernetic de tip Denial of Service (DDoS) asupra Lituaniei, menţionând că atacul reprezintă un răspuns la decizia Vilniusului de a bloca tranzitul de bunuri vizate de sancţiunile UE spre exclava rusă Kaliningrad.

"Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Killnet, conform Reuters.

"Am distrus până acum 1.652 de resurse de web. Iar asta este doar până acum", a adăugat acesta.

Exclava Kaliningrad este legată de restul Rusiei doar printr-o cale ferată care trece prin Lituania, membră a UE şi a NATO. 

Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda şi-a anunţat duminică intenţia de a aplica sancţiunile UE împotriva Rusiei, inclusiv menţinerea controlului asupra mărfurilor transportate pe teritoriul ţării. Potrivit acestuia, nu se poate vorbi de „coridoare”, la fel cum nu se poate vorbi de concesii către Rusia.”

Anterior, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a raportat că Lituania a notificat autorităţile locale că din 18 iunie a încetat să treacă bunuri supuse sancţiunilor care erau transportate pe calea ferată din regiunile ruseşti în regiunea Kaliningrad. Marţi, 21 iunie, s-a ştiut că restricţiile au afectat şi transportul de camioane. 

Ministerul rus de Externe şi Kremlinul au declarat că acţiunile Lituaniei sunt ilegale şi contrare acordurilor internaţionale.

Lituania şi UE, în acelaşi timp, asigură comunitatea internaţională că ţara nu a introdus nicio restricţie unilaterală sau suplimentară, ci doar „aplică în mod constant sancţiunile UE”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite