Summit de criză, anti-Putin, în Lituania. Ce scenarii pentru Rusia fără Putin au discutat criticii liderului de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Cei mai duri critici ai lui Putin din Rusia şi Occident s-au întâlnit vineri la Vilnius (Lituania) pentru un summit de criză. La trei luni de la începutul războiului din Ucraina, actuali şi foşti politicieni, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului şi experţi în diverse domenii au vrut să exploreze modalităţi de a pune capăt domniei lui Vladimir Putin, după aproape 23 de ani de când se află la putere, scrie tabloidul german Bild.

Conferinţa a fost iniţiată de ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis. În total, au participat aproximativ 70 de persoane, între acestea ruşi care locuiesc de mult timp în străinătate. Potrivit unui corespondent Bild, unul dintre ei chiar a ţinut un discurs comparând regimul lui Putin din Rusia cu regimul lui Hitler din Germania nazistă, conform Ziare.com.

Un alt participant la întâlnire a subliniat că Occidentul nu înţelege pe deplin motivele ideologice ale preşedintelui rus. 

„Putin crede că ruşii sunt superiori etnic faţă de ucraineni. De aceea are dreptul să-i subjuge. Şi de aceea Rusia are nevoie urgentă de «de-putinizare». Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus vorbitorul. 

Bild notează că trei scenarii pentru răsturnarea de la putere a lui Putin au fost discutate în cadrul conferinţei. 

Potrivit primului, cel mai puţin probabil, actualul regim se va destrăma, ceea ce va duce la noi alegeri în ţară. 

Al doilea scenariu, o lovitură de stat militară, în urma căreia guvernul din Rusia va deveni mai slab. 

Al treilea - experţii şi politicienii consideră că cea mai dureroasă opţiune pentru Federaţia Rusă este o revoltă în masă din cauza foametei şi a sărăciei. Acest lucru ar putea duce la un război civil în interiorul ţării şi, ca urmare, la căderea regimului Putin.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite