Linii electrice de la centrala Zaporojie, bombardate. Reactoarele func┼úioneaz─â, nu ar exista scurgeri radioactive. Ru┼čii ┼či ucrainenii se acuz─â reciproc

0
0
centrala nucleara zaporojie
Centrala nllcear─â de la Zaporojie Foto Arhiv─â

Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat c─â o linie electrica de ├«nalt─â tensiune de la centrala sa nuclear─â din Zaporojie (sud-est) a fost lovit─â vineri de bombardamentele ruse┼čti, dar centrala func┼úioneaz─â ├«n continuare ┼či c─â nu au fost detectate emisii radioactive, relateaz─â Reuters.

Aceast─â central─â nuclear─â, considerat─â cea mai mare ├«n Europa, situat─â la aproximativ 200 km nord-vest de ora┼čul-port Mariupol ocupat de ru┼či, se afl─â ├«ntr-o zon─â aflat─â de asemenea sub controlul for┼úelor ruse ├«nc─â de la ├«nceputul lunii martie.

├Än apropiere de zona industrial─â a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ru┼či au fost ├«nregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze c─âzute ├«n acel perimetru, potrivit agen┼úiei de pres─â Unian, informeaz─â Agerpres.

A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate.

Declara┼úia Energoatom intervine la scurt timp dup─â ce administra┼úia rus─â a ora┼čului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei ┼či cl─âdiri industriale ale acesteia, noteaz─â Reuters.

Agen┼úia rus─â de pres─â Interfax, cit├ónd administra┼úia instalat─â de for┼úele ruse ├«n ora┼čul Enerhodar, a transmis c─â un incendiu ar fi izbucnit ├«n incinta centralei ┼či c─â au survenit deficien┼úe ├«n asigurarea func┼úion─ârii ├«n siguran┼ú─â a reactoarelor centralei din cauza avarierii a dou─â linii electrice.

"Au fost avariate dou─â linii electrice, care alimentau un echipament de distribu┼úie cu o putere de 750 de kilowa┼úi, necesar pentru func┼úionarea ├«n siguran┼ú─â a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie", a informat administra┼úia prorus─â a ora┼čului Enerhodar, citat─â de Interfax.

Atacul a declan┼čat un incendiu pe care pompierii locali ├«ncearc─â s─â-l sting─â.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat luni Rusia c─â folose┼čte centrala nuclear─â Zaporojie ca baz─â militar─â pentru a lansa atacuri "┼čtiind c─â (ucrainenii) nu pot ┼či nu vor riposta pentru ca ar putea lovi vreun reactor nuclear sau de┼čeuri puternic radioactive".

For┼úele ruse au acuzat ├«n repetate r├ónduri c─â trupele ucrainene lanseaz─â drone asupra centralei, unde ru┼čii ┼či-au instalat de fapt pozi┼úiile, conform Kievului.

La 20 iulie, administraţia militară prorusă din Enerhodar a acuzat armata ucraineană că a efectuat patru atacuri cu drone kamikaze împotriva acestei unităţi energetice. Administraţia din Enerhodar a raportat că sala reactorului centralei nucleare nu a avut de suferit, dar a indicat că 11 angajaţi ar fi fost răniţi, dintre care patru grav, potrivit EFE.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite