Noul comandant al forțelor ruse din Ucraina are dosarul penal pentru trafic de arme șters

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a numit un nou comandant al trupelor ruse din Ucraina și pentru prima dată de la începutul războiului i-a anunțat numele. Este vorba despre generalul Serghei Surovikin, despre care presa scrie că este susținător al raidurilor asupra clădirilor și civililor.

Foto Twitter / Clash Report
Foto Twitter / Clash Report

În timp ce studia la Academia Militară Frunze Surovikin a fost judecat sub acuzația de vânzare a unei arme. Ofițerul nu și-a recunoscut vinovăția și a susținut că a fost „lucrat”. Instanța l-a găsit vinovat pe Surovikin pentru trei capete de acuzare legate de traficul ilegal de arme. A primit un an de încercare, iar ulterior condamnarea a fost ștearsă.

În 2002, Serghei Surovikin a absolvit academia și doi ani mai târziu a intrat din nou într-un scandal: un subordonat s-a împușcat în biroul său. La acea vreme, Surovikin era șeful diviziei din Ekaterinburg, iar mass-media scria că între el și deputatul Andri Ștokal a avut loc o „conversație pe ton ridicat” .

Un alt coleg l-a acuzat pe Surovikin și pe mai mulți ofițeri superiori de bătăi din cauza diferențelor politice.

Tortură în Cecenia

În iunie 2004, Surovikin a fost numit comandantul Diviziei 42 infanterie motorizată de gardă, staționat în Cecenia. În timpul conducerii diviziei, subordonații săi au fost acuzați de abuzuri de mai multe ori.

Cel mai faimos caz a fost „poenița” din satul Borodzinivska din 2005. Batalionul „Est” al diviziei a atacat satul: soldații au spart casele, le-au jefuit și au bătut localnicii. Apoi oamenii au fost aduși în curtea școlii, legați și așezați cu fața în jos, la pământ. Așa că au stat șase ore în ploaie, fiind bătuți.

Comandantul diviziei a negat din nou acuzațiile și a susținut că scopul lor era să-l „discrediteze” pe comandantul batalionului Sulim Iamadaiev .

Crime de război

Din 2017, Surovikin a condus Forțele Aeriene Ruse în Siria. Numele lui Surovikin este menționat într-un raport special al organizației de supraveghere a drepturilor omului Human Rights Watch, unde este acuzat de încălcarea drepturilor omului în timpul ofensivei din provincia Idlib din 2019-2020. Activiștii pentru drepturile omului cred că un avion de luptă rus a lovit în mod deliberat infrastructura civilă, în ciuda posibilelor victime. Ca urmare a operațiunii din Siria, Surovikin a primit titlul de Erou al Rusiei.

În timpul „operațiunii speciale” din Ucraina a comandat grupul Sud, care a capturat Severodonețk din regiunea Lugansk, în iunie.

La scurt timp după retragerea trupelor ruse de la Kiev, Surovikin a primit comanda Districtului Militar de Sud în locul generalului Aleksandr Dvornikov. Potrivit serviciilor de informații britanice, acest grup este cel care joacă un rol central în ofensiva rusă din Donbas.

Numirea lui Surovikin drept comandant al forțelor ruse i-a mulțumit pe sângerosul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov , și pe șefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin . Dar fostul ofițer FSB Igor Ghirkin (Strelkov) l-a criticat , sugerând că noul comandant a fost implicat în eșecul trupelor ruse de lângă Kiev.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri