Ce vrea cu adevărat Putin pentru a termina războiul din Ucraina. Sunt vizate România şi celelalte state din Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi-a expus cerinţele pentru încetarea conflictului, iar problema Ucainei nu este cea mai importantă, crede expertul militar Hari Bucur-Marcu. FOTO: EPA EFE
Vladimir Putin şi-a expus cerinţele pentru încetarea conflictului, iar problema Ucainei nu este cea mai importantă, crede expertul militar Hari Bucur-Marcu. FOTO: EPA EFE

Rusia nu vede vreun alt sfârşit al actualului război în Ucraina decât cel în care statele membre NATO şi UE din Europa Centrală şi de Est vor rămâne fără nicio putere militară şi sub controlul strategic al Federaţiei Ruse, consideră expertul militar Hari Bucur-Marcu. Specialistul crede că Putin nu se va opri indiferent de câţi soldaţi ruşi vor muri şi de sancţiunile ce vor fi aplicate.

Expertul militar şi de securitate Hari Bucur-Marcu propune o metodă mai puţin utilizată în pronosticarea evoluţiei unui război - analiza de text. 

„În discursul care a declanşat războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei (cel de dinaintea zorilor zilei de 24 februarie 2022), precum şi în precizările verbale ulterioare (inclusiv în anunţul privind ordinul de ridicare a nivelului de alertă nucleară la cel maxim), Putin a făcut referiri la o motivaţie inedită pentru acest război, dar şi pentru eventualul apel la armele nucleare, dacă războiul nu va decurge conform dorinţelor şi aşteptărilor sale. Motivaţie ce constă în vorbele unor lideri occidentali. Vorbe pe care Putin le-a catalogat ca „ameninţătoare”, justificând astfel agresiunea sa” - arată expertul pe blogul său.

Războiul nu va fi oprit de sancţiuni  

„Vechile tratate şi înţelegeri nu mai funcţionează. Rugăminţile şi solicitările nu ajută. Orice din ceea ce nu convine statului dominant, puterilor care sunt, este denunţat ca arhaic, perimat şi nefolositor. În acelaşi timp, tot ceea ce e privit ca folositor (de cel puternic) este prezentat ca adevăr suprem şi impus celorlalţi indiferent de costuri, în mod abuziv şi prin orice mijloace la dispoziţie. Cei care refuză să se conformeze devin subiecte ale tacticilor de braţ înarmat”, spunea Putin în discursul de la ora 4.00 dimineaţa, 24 februarie. 

„Din analiza de text rezultă că „putem noi, comunitatea internaţională să îi impunem Rusiei ce sancţiuni ne trec nouă prin cap, că războiul nu se va opri de pe urma lor, deoarece el a fost declanşat pe baza unui „adevăr suprem”, stabilit arbitrar de marea putere rusă, care mai este şi indiferentă la costurile pe care le presupune asta”, spusţine expertul.  
 

De asemenea, apelul adresat la moderaţie ori rugăminţile şi solicitările de oprire a războiului, din raţiuni umanitare „nu ajută”. „Adică Putin nu le va da sub nicio formă curs, oricât de sincer ar fi ele făcute”, spune Bucur-Marcu. 

Ce l-ar face pe Putin să oprească războiul? „Ar ajuta doar completa subordonare a întregii comunităţi internaţionale, dar mai ales a Statelor Unite şi aliaţilor, la pretenţiile şi comenzile Federaţiei Ruse, care „rămâne una dintre cele mai puternice state din perspectivă nucleară”. Şi care „are un anumit avantaj în câteva armamente de top”, ceea ce „nu ar trebui să fie nicio îndoială pentru nimeni că orice potenţial agresor va fi înfrânt cu consecinţe multiple, dacă şi-ar direcţiona atacul” asupra Rusiei (vezi discursul lui Putin -n. red)”, arată expertul. 

Care sunt pretenţiile Rusiei 

Hari Bucur-Marcu explică şi care ar fi aceste pretenţii ale lui Putin şi ale Federaţiei Ruse: 

În primul rând - Putin a cerut ca Occidentul să înceteze să mai „distrugă valorile tradiţionale ruseşti şi să îi mai forţeze pe ruşi să adopte valorile false (occidentale) prin care să îi erodeze, să erodeze poporul lor din interior, să renunţe la atitudinile pe care ei le-au impus agresiv în ţările lor, atitudini care duc la degradare şi degenerare, deoarece ele sunt contrare naturii umane”. 

Expertul susţine că exprimarea este atât de ambiguă „încât este clar că de fapt nu şi-ar dori ca pretenţia asta să îi fie satisfăcută vreodată. Pentru că ea este, de fapt, doar un pretext pentru postura agresivă a naţiunii ruse.”

În al doilea rând - „Putin cere ca americanii să îşi ia armele şi să plece din Europa. Sau, dacă nu din toată Europa, cel puţin din statele membre NATO din Europa Centrală şi de Est”, spune specialistul. Acesta subliniază că adevărata motivare pentru războiul actual din Ucraina constă în spaima că Occidentul ar vrea să invadeze Rusia şi, ca urmare, preferă să dea ea prima lovitură. „Ceea ce înseamnă că Rusia nu vede vreun alt sfârşit al actualului război în Ucraina decât cel în care întregul Occident se dezarmează şi se îndepărtează de Rusia, lăsând statele membre NATO şi UE din Europa Centrală şi de Est (cărora Putin le zice textual „teritorii adiacente cu Rusia”) fără nicio putere militară şi sub controlul strategic al Federaţiei Ruse, ca teritorii-tampon, menite să ostoiască această spaimă strategică a Moscovei de invazie a Patriei-Mamă, ca în vara lui 1941.

În al treilea rând - pretenţiile Rusiei, pentru încetarea războiului, ar fi cele legate de Ucraina. „Adică „demilitarizarea”, împreună cu „denazificarea”, dar şi cu recunoaşterea independenţei celor două aşa-zise republici separatiste, între limitele administrative stabilite de pe vremea când erau subdiviziuni teritoriale în cadrul Ucrainei. Şi recunoaşterea anexării Crimeii la Federaţia Rusă, bine înţeles”, spune expertul. 

În ce condiţii s-ar termina războiul din Ucraina

Hari Bucur-Marcu susţine că războiul Rusiei în Ucraina este un război cu Statele Unite ale Americii, iar acesta va înceta doar când Statele Unite ar ajunge la un pachet de înţelegeri cu Rusia privind statutul şi regimul statelor europene situate în apropierea Rusiei. 

„O primă concluzie este că, încă de dinainte ca primul soldat rus să pună piciorul pe teritoriul Ucrainei, preşedintele său Putin decisese că acel soldat trebuie să moară, ca un cost care nu e niciodată prea mare, pentru a demonstra puterea braţului înarmat al Federaţiei Ruse, cea care vrea să reaşeze aranjamentele de pace şi de securitate în Europa, în înţelegere exclusivă cu Statele Unite ale Americii şi în dispreţ faţă de toate celelalte state europene, occidentale doar de o generaţie şi mai mult. State care, la fel ca Ucraina agresată, sunt în mintea celor de la Moscova doar nişte „teritorii adiacente cu Rusia” - susţine expertul.  

Dacă această concluzie este adevărată, asta înseamnă că Putin este dispus să plătească în continuare costuri oricât de mari, pentru realizarea posturii ruseşti de „mare putere”.

„Înseamnă că oricât de mulţi soldaţi ruşi vor cădea pe câmpul de luptă din Ucraina, oricât de multă muniţie va fi consumată pentru distrugerea localităţilor ucrainene, oricât de multe se vor aduna cazurile de crime de război, săvârşite de politicienii, generalii şi soldaţii Federaţiei Ruse, oricât de mult va suferi naţiunea rusă din punct de vedere diplomatic, politic, economic, cultural, de pe urma sancţiunilor, precum şi oricât de izolată va deveni Rusia, mai ales prin maximizarea irelevanţei sale ca sursă de materii prime şi energie din gaz şi petrol pentru Europa Occidentală, preşedintele ei Putin tot nu va opri războiul, cu distrugerile şi crimele sale, până când Statele Unite nu vor conferenţia direct, ca între doi poli de putere maximă, pe Planeta Pământ”, este de părere expertul. 

Hari Bucur-Marcu crede că „intrarea Statelor Unite în conflict este pasul la care se aşteaptă evident Kremlinul. Şi pentru care e pregătit Putin să arate cât de egală în putere militară ar fi Rusia lui, faţă de America. Ceea ce nu ar duce la al treilea război mondial, dar ar duce la transformarea Ucrainei într-o Siria atât de familiară militarilor ruşi.” 

Expertul susţine că motivul pentru care SUA şi-au scos Ambasada de pe teritoriul Ucrainei cu totul este să nu existe nici cel mai modest prilej de a fi forţate să intre în război, nici măcar pentru apărarea propriului lor personal şi propriului lor teritoriu, constituit din acea ambasadă. „De aceea rezistă şi SUA şi NATO la presiunile opiniei publice de a interveni militar, pe motive umanitare măcar”, crede specialistul.

Singura cale către pace

Hari Bucur-Marcu vorbeşte despre singura cale către pace: „Dacă se vor continua măsurile de sancţionare şi de izolare a Federaţiei Ruse, mergând până acolo unde această federaţie să fie scoasă din Naţiunile Unite cu totul, ca actor internaţional aflat în afara oricăror norme, legi şi cutume de drept internaţional şi de relaţii internaţionale, dar şi mergând până acolo unde niciun cetăţean rus să nu mai fie primit nicăieri în lume (mai puţin pentru raţiuni de sănătate), dacă se vor da afară diplomaţii ruşi din toate statele cărora Kremlinul le zice „teritorii”, iar ambasadele ruseşti de acolo se vor închide (cu reciprocitatea cutumiară, desigur), dacă agenţiile de ştiri şi canalele de informare publică vor pune embargou pe prezenţele mediatice ale liderilor de la Moscova, dacă Tribunalul Penal Internaţional va începe inculparea criminalilor de război ruşi, fără să mai aştepte instrumentarea cazurilor particulare, doar pe baza dovezilor irefutabile că întregul război rusesc în Ucraina este o crimă de război în sine, fiind lipsit de provocare, de noimă şi de legitimitate, atunci s-ar putea ca datele problemei să fie de natura unei schimbări de politică la Kremlin, dacă nu chiar de schimbare a politicienilor de la Kremlin.”

   

Cine este Hari Bucur-Marcu

Bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic, Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti. Marcu are reputaţia de expert la nivel internaţional în problemele edificării instituţiilor de apărare, politicilor de apărare şi alianţelor militare, în special NATO, precum şi reformei sectorului de securitate. Nu întâmplător, el e citat în străinătate şi a fost invitat fie să organizeze cursuri şi seminarii în zeci de ţări şi a consiliat importante organisme militare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Până unde poate merge Rusia cu Ucraina. Expert: „Discursul lui Putin e patologic”

Ce l-ar împiedica pe Putin să apeleze la arma nucleară şi cum ar arăta un astfel de război. „Acesta e scenariul apocaliptic”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite