Soldaţii ruşi, tot mai demoralizaţi şi disperaţi: „Lasă-te înjunghiat...aşa vei putea ajunge acasă direct din spital”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat rus în Mariupol FOTO AFP
Soldat rus în Mariupol FOTO AFP

Noi convorbiri interceptate şi publicate de Direcţia Principală de Informaţii din Ucraina arată disperarea şi descurajarea soldaţilor ruşi care sunt sfătuiţi chiar de persoanele dragi să se rănească singuri pentru a fi siguri că sunt trimişi acasă, relatează Daily Beast.

„De ce s-ar preda ucrainenii? Suntem pe pământul lor. Nu se va termina prea curând. De ce aş avea eu nevoie de aşa ceva? La cei 20 de ani ai mei. Nu mă interesează deloc Ucraina.Trebuie să mă întorc şi să demisionez”, se plânge mamei sale un soldat identificat ca aparţinând unei brigăzi de asalt aerian din regiunea Herson.

Răspunzându-i mamei sale care întreabă cum de nu sunt şi soldaţi care să continue lupta din „patriotism”, soldatul, numit „Nikita”, spune dezamăgit: „Am avut un comandant ...care s-a împuşcat singur în picior pentru a scăpa de aici. Şi asta se întâmpla în primele zile! Despre ce vorbim? El slujise n Cecenia”.

Mama sa nu poate crede că este adevărat şi încearcă să spună că cineva trebuie totuşi să rămână să „apere Rusia” pentru a împiedica Occidentul să o atace, conform narativei Kremlinului că Rusia a pornit războiul în Ucraina pentru a preîntâmpina să fie ea însăşi atacată.

„Ne vor ucide pe toţi, va fi al Patrulea Război Mondial, iar Rusia va pierde”, spune ea.

„Ei bine, poate atunci Putin se va răzgândi...Nu sunt oameni şi nu avem muniţie”, spune soldatul adăugând că superiorul său a tot trimis scrisori pentru a se putea retrage cu brigada lui, în zadar însă. Brigada sa nu mai are nici jumătate din oameni - unii s-au făcut nevăzuţi, alţii au fost capturaţi, iar o parte se află în Rusia.

Într-o altă convorbire difuzată recent între un soldat şi soţia lui, femeia îl sfătuieşte să facă ceva pentru a fi trimis acasă - de pildă să cadă „accidental” de pe un tanc.

„Nu e altă cale de ieşire. Altminteri o sa stai acolo până în septembrie. Nu te vor înlocui pentru că toţi refuză să meargă”.

„Păi da, cine ar fi prostul care să vină aici?”, spune el.

Soţia lui îi spune că până la urmă poate face şi ceva disperat, să meargă la sigur, cum ar fi să se lase înjunghiat în spate. O spitalizare l-ar trimite direct acasă.

„Nu e necesar să te împuşti în picior ca cine ştie cum s-ar termina asta. Sau ai putea să te laşi înjunghiat în spate (în zona rinichilor -n.red.) Chiar nu ştiu cum să faci! Dar aşa ai putea veni acasă direct din spital”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite