La începutul ofensivei de la Harkov, Federația Rusă a folosit o nouă tactică, luând prin surprindere Forțele Armate ale Ucrainei - The Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, SUA „au jucat de partea agresorului”, interzicând loviturile preventive asupra grupurilor de ruși din apropierea graniței.

Colaj UNIAN, Foto: ua.depositphotos.com, facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine
Colaj UNIAN, Foto: ua.depositphotos.com, facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

În etapa inițială a noii ofensive din regiunea Harkiv, rușii au folosit tactici complet noi, care au devenit unul dintre motivele succesului acesteia în primele zile ale bătăliei. Un luptător al unității speciale Kraken cu indicativul „Drago”, care a fost printre primii care i-au întâlnit pe ruși în apropierea graniței, a povestit celor de la The Times.

Potrivit agentului special, el și tovarășii săi au privit neputincioși când trupele ruse se adunau de cealaltă parte a graniței timp de câteva săptămâni. Ucrainenii pur și simplu nu au avut ocazia să lanseze o lovitură preventivă din cauza interzicerii folosirii armelor occidentale pe teritoriul Federației Ruse, impusă de țările donatoare.

"Erau o mulțime de ruși adunați acolo și am fi putut să-i distrugem pe drum, dar nu avem multe ATACMS și avem interdicție de folosire a lor. A trebuit să așteptăm ca ei să treacă granița", a spus Drago, plângându-se că această politică a SUA a costat câteva victime din unitatea sa.

Cu toate acestea, acesta nu a fost singurul factor care a contribuit la succesul Rusiei în primele zile ale invaziei. Potrivit luptătorului, ucrainenii se așteptau la un atac frontal tipic din partea agresorului folosind vehicule blindate, dar au fost surprinși cu garda jos de noile tactici, în care rușii au folosit mici grupuri de infanterie care s-au infiltrat între punctele fortificate ale Forțelor de Apărare și au intrat în spatele ucrainenilor.  

În plus, în prima zi a invaziei, rușii și-au desfășurat unitățile de elită ale forțelor speciale pentru a neutraliza cât mai repede rezistența din apropierea graniței. În mod ironic, forțele speciale de elită ruse au dat peste First Drago Assault Company - luptători de noapte specializați, în serviciul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. Împreună cu alții, au fost redistribuiți din Donbas pentru a întări formațiunile de soldați recent mobilizați care acopereau Harkivul.

Au trecut prin mlaștini și păduri, aproape neobservate de dronele noastre de lovitură. Unitățile învecinate erau nou formate: oameni care nu aveau încă experiență de luptă. Erau aproape de noi, încercând să țină linia de apărare, dar inamicul numărând 20 de oameni. a venit în spatele nostru" , - a spus "Drago".

Echipa „Drago”, formată din șase luptători, s-a trezit împărțită în două grupe și prinse într-un șanț. Au fost înconjurați de un număr covârșitor de ruși și au fost nevoiți să iasă din încercuire. După o luptă aprigă, când tranșeele erau deja în flăcări și situația părea fără speranță, luptătorul a chemat focul de artilerie în poziția sa, sperând că va putea supraviețui în șanț.

"A funcționat. Artileria a ucis cel puțin trei dintre ei (ruși) și s-au retras. Apoi grupul nostru de întărire a sosit cu mitraliere", a spus el.

Odată cu sosirea întăririlor, lupta aprigă a continuat. Ambele părți au suferit pierderi. La un moment dat, a avut loc o bătălie în care tragerile în inamic se făceau de la o distanță de 5 metri.

În această bătălie, lângă satul Krasne, la 3 km de graniță, s-au ciocnit unități de elită a forțelor speciale ale Ucrainei și Rusiei. Bătălia a durat în total aproximativ 16 ore și a câștigat timp critic pentru ca mai multe forțe speciale ucrainene și brigăzi de asalt aeropurtate să preia poziții în satul Liptsi, la sud de Krasny. 

Dacă rușii ar fi trecut de înălțimile din Liptsi, ar fi putut să bombardeze Harkovul cu artileria, ca în primele zile ale războiului. 

Bătălia pentru Harkiv: ultimele știri

Forțele armate au reușit să stabilizeze parțial situația în zona orașului Vovchansk. Apărătorii ucraineni continuă să desfășoare misiuni de luptă în cadrul dezvoltării urbane din partea de nord, să efectueze curățări de case și străzi, să țină inamicul sub controlul focului, a declarat Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe „Khortytsia”.

De asemenea, înainte de ofensiva rusă, Ucraina a transferat în secret brigăzi lângă Harkiv. Chiar înainte ca rușii să facă o a doua încercare de a pătrunde spre Harkiv, artileria a început să bombardeze grupurile de lângă graniță.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite