Justiţia turcă a emis mandat de arestare pe numele lui Fethullah Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Istanbul au emis joi un mandat de arestare pe numele clericului Fethullah Gulen, pe care Guvernul islamo-conservator turc îl acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, soldată cu peste 270 de morţi, relatează „Time“.

Ankara nu a transmis o cerere oficială de extrădare a lui Gulen din Statele Unite, dar a transmis o serie de documente justificative precursoare. Potrivit „Time“, mandatul de arestare ar putea fi un nou pas în acest sens.

Washingtonul a cerut dovezi ale implicării clericului în puciul eşuat şi a precizat că procesul de extrădare trebuie să urmeze paşii prevăzuţi.

Anterior, Erdogan a ameninţat că va tăia finanţarea tuturor companiilor care au legături cu Gulen.

„Fără nicio îndoială, această organizaţie are o extensie în lumea de afaceri. Poate că la aceasta sunt cei mai puternici. Suntem hotărâţi să tăiem complet fondurile tuturor afacerilor care au legături cu această organizaţie, care are mâinile mânjite de sânge“, a spus el într-un discurs rostit în faţa şefilor Camerelor de Comerţ de la Ankara.

Separat, vicepreşedintele partidului AKP, aflat la guvernare, Mehdi Eker, a spus că ţările din toată lumea trebuie să ia măsuri împotriva şcolilor şi altor organizaţii care au legături cu Gulen.

Potrivit oficialului, sute de şcoli, organizaţii caritabile şi asociaţii, din peste 100 de ţări, aparţin mişcării clericului.

Recep Tayyip Erdogan şi Fethullah Gulen au fost pentru o perioadă lungă de timp aliaţi importanţi, însă relaţiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodată. Opozanţii acuză chiar Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) pentru reuşita infiltrare a guleniştilor în structurile de stat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. Acesta neagă acuzaţiile. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite