Julian Assange va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra după doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange insistă că nu problemele de sănătate sunt cele care-l forţează să părăsească Ambasada ecuadoriană din Marea Britanie
Julian Assange insistă că nu problemele de sănătate sunt cele care-l forţează să părăsească Ambasada ecuadoriană din Marea Britanie

Julian Assange, fondatorul platformei de dezvăluiri WikiLeaks, a anunţat luni că va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra, în care se află din iulie 2012. Atunci, el a solicitat şi a primit azil politic din partea Ecuadorului, după ce mai multe instanţe au decis că Assange trebuie extrădat în Suedia pentru a fi judecat în urma unor acuzaţii de viol. De cealaltă parte, Assange susţine că este vorba despre o înscenare pusă la cale de SUA.

Assange a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presă, că va părăsi în curând ambasada Ecuadorului la Londra, relatează AFP, citat de Mediafax. 

„Pot confirma că voi părăsi în curând ambasada”, a declarat Julian Assange, adăugând că plecarea sa nu are legătură cu „motivele invocate de instituţiile media din grupul Murdoch şi Sky News”, potrivit cărora acesta ar avea probleme de sănătate.

Tabloidul „The Sun” şi postul de televiziune de ştiri Sky News au afirmat că australianul în vârstă de 43 de ani ar putea părăsi ambasada, unde beneficiază de protecţie diplomatică, din motive de sănătate, adăugând că suferă de probleme pulmonare şi cardiace.

Julian Assange a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, alături de ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino, care a lăsat impresia că plecarea lui Assange va avea loc pe termen mediu sau lung.

„Trebuie să punem capăt acestei situaţii. Doi ani înseamnă prea mult. Este timpul să-l eliberăm pe Julian Assange”, a precizat şeful diplomaţiei ecuadoriene.

Fondatorul WikiLeaks trăieşte în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra după ce a epuizat toate metodele juridice pentru a evita executarea unui mandat european de arestare emis de Stockholm.

El neagă acuzaţiile de agresiuni sexuale formulate împotriva sa de două tinere suedeze şi se teme că, dacă se va preda justiţiei suedeze, va fi extrădat în Statele Unite, pentru a răspunde la acuzaţiile legate de publicarea, de către site-ul său, a sute de mii de documente secrete ale administraţiei şi armatei americane.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/julian-assange-va-p-r-si-ambasada-ecuadorului-din" target="_blank">View the story "Julian Assange va părăsi Ambasada Ecuadorului din Londra" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite