Julian Assange nu a reuşit să obţină un loc în legislativul australian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange a obţinut doar 1,19% din voturile celor din circumscripţia sa electorală. FOTO: Le Monde
Julian Assange a obţinut doar 1,19% din voturile celor din circumscripţia sa electorală. FOTO: Le Monde

Co-fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu a reuşit să-şi convingă concetăţenii să-l voteze sâmbătă pentru un loc în legislativul australian.

Chemaţi la urne pentru alegerile legislative de sâmbătă, australienii nu au avut o intenţie vot prea mare pentru Partidul WikiLeaks care s-a lansat la sfârşitul lui iulie şi care „a promis că va aduce transparenţa la Canberra”. În statul Victoria un a fost candidat Julian Assange, noul partid a obţinut în final 23.007 de voturi, adică un procentaj de 1,19%.

Acest rezultate este dezamăgitor datorită faptului că în sondaje era prezentat drept una din posibilele surprize ale alegerilor. Astfel, prin voturile obţine se pare că electoratul a taxat campania Partidului WikiLeaks marcată de polemici şi de numeroase plecări.

La trei săptămâni de la lansarea sa, Partidul WikiLeaks a anunţat formarea unei alianţe cu două partide de extremă dreapta: Australia First şi Partidul Vânătorilor şi al Pescarilor. Decizia a surprins pe mulţi simpatizanţi ai partidului, dar şi pe Leslie Cannold, vicepreşedintele Partidului WikiLeaks, ceea ce a dus la demisia sa.

De asemenea, activitatea slabă a lui Assange în partid a fost explicată de acesta prin implicarea sa în „ salvarea vieţii lui Snowden”, potrivit propriei mărturii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite