Josep Borrell avertizează: deciziile cruciale în conflictul din Ucraina ar putea fi luate în lunile următoare

0
Publicat:

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a făcut un apel la aliaţii occidentali să intensifice ajutorul acordat Kievului, în timp ce a avertizat asupra consecinţelor tragice ale unei posibile victorii a Rusiei în războiul din Ucraina.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell FOTO Arhivă
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell FOTO Arhivă

Borrell a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la Washington, subliniind gravitatea situaţiei şi necesitatea unei acţiuni rapide, potrivit AFP. 

„Următoarele luni vor fi decisive”, a declarat Borrell, anticipând posibile acţiuni ofensive din partea Rusiei, în vara aceasta. În acest context, el a avertizat că Ucraina nu poate aştepta până la rezultatul următoarelor alegeri americane.

Vizita lui Borrell la Washington a inclus întâlniri cu oficiali de rang înalt, inclusiv secretarul de stat american, Antony Blinken. Borrell a reiterat importanţa sprijinului internaţional pentru Ucraina şi a subliniat consecinţele tragice ale unei eventuale victorii ruse.

„Dacă Vladimir Putin câştigă acest război şi cucereşte Ucraina şi instalează un regim marionetă la Kiev, precum cel pe care îl vedem deja în Belarus, nu se va opri aici", a avertizat el.

De asemenea, a evidențiat amploarea impactului pe termen lung al unei astfel de situaţii.

„Acest lucru va avea repercusiuni enorme pentru Statele Unite şi pentru sistemele de alianţă construite în jurul Statelor Unite şi al Europei”, a continuat Borrell.

Într-o discuţie cu Don Bacon, un reprezentant republican din Camera Reprezentanţilor, Borrell a făcut apel la imaginarea scenariilor de coşmar, incluzând „tancuri ruseşti la Kiev”, pentru a ilustra gravitatea situaţiei. El a transmis un mesaj similar şi în cadrul unui seminar al aleşilor republicani din Virginia de Vest.

Cu toate acestea, eforturile de aprobare a unui nou pachet de ajutor pentru Kiev, în valoare de 60 de miliarde de dolari, rămân blocate în Congres, din cauza opoziţiei partizanilor lui Donald Trump în Camera Reprezentanţilor.

Întârzierea a stârnit îngrijorare, iar Borrell a subliniat că Ucraina ar putea ajunge într-o situaţie de nesuportat în câteva luni.

„Republicanii ar trebui să se gândească la asta”, a conchis el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite