Jeremy Corbyn îl înfrânge pe Owen Smith şi este reales preşedinte al Partidului Laburist britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialistul Jeremy Corbyn a fost reales sâmbătă preşedinte al Partidului Laburist din Marea Britanie, învingându-l pe Owen Smith, care i-a contestat mandatul pe care l-a obţinut în urmă cu un an, relatează The Associated Press şi BBC News.

Partidul a anunţat sâmbătă că Jeremy Corbyn a fost reales confortabil, cu aproape 62% din cele peste 500.000 de voturi ale membrilor şi susţinătorilor formaţiunii.

Corbyn, un vechi parlamentar laburist, a fost ales anul trecut la conducerea partidului, aflat în opoziţie după ce condus ţara în perioada 1997-2010 şi a fost înfrânt în două scrutine succesive.

El se bucură de susţinerea unui puternic curent - "corbinişti" -, însă numeroşi parlamentari laburişti consideră că orientarea sa de stânga este ruptă de opinia publică.

El a obţinut 61,8% din voturi, un scor mai bun decât cel cu care a fost ales anul trecut, scrie BBC News.

Liderul laburist a promis să reunească formaţiunea fracturată, să "transforme Partidul Laburist în motorul progresului ţării" şi a subliniat că laburiştii pot obţine victoria în viitoarele alegeri generale.

Peste o jumătate de milion de membri de partid, sindicalişti şi susţinători înregistraţi şi-au exprimat opiniile în acest scrutin.

Potrivit rezultatelor oficiale, anunţate înaintea Congresului de la Liverpool, Corbyn a obţinut 313.209 voturi, iar Smith 193.229.

Este vorba despre o "victorie importantă", care "consolidează mandatul liderului laburist", comentează BBC. Rezultatul alegerilor reprezintă o "problemă serioasă" pentru criticii lui Corbyn, adaugă postul.

Corbyn s-a declarat "onorat" că a fost relaes după luni de tensiuni cu numeroşi parlamentari laburişti şi a îndemnat la "respectarea alegerii democratice făcute".

El le-a spus suţinătorilor săi că, împreună cu oponenţii săi, face parte din "aceeaşi familie laburistă" şi a îndemnat la concentrarea energiilor tuturor către "denunţarea şi înfrângerea Partidului Conservator".

"Haideţi să ştergem ce-a fost şi să ne concentrăm asupra muncii pe care o avem de făcut ca partid", a pledat el.

Liderul laburist a declarat că le întinde mâna oponenţilor săi, pe care i-a îndemnat la unitate împotriva Guvernului lui Theresa May.

Speculaţii circulă, potrivit cărora unii dintre parlamentarii laburişti care au părăsit Cabinetul din umbră al lui Corbyn în iunie, contestându-i astfel leadershipul, ar putea să revină asupra deciziei, pentru a vindeca disensiunile profunde cu privire la viitoarea orientare a partidului.

Însă problema unei eventuale alegeri, în viitor, a echipei lui Corbyn, inclusiv de către cine, nu a fost închisă, încă.

Corbyn a fost ales preşedinte al Partidului Laburist în septembrie 2015, când a înfrânt alţi trei candidaţi şi a obţinut 59,5% din voturi.

Prezenţa la acest nou scrutin a fost mai mai mare, de 77,6% din cei 640.500 de membri cu drept de vot ai formaţiunii, sindicate şi susţinători înregistraţi.

Campania de două luni dinaintea scurinului a aprins pasiuni în ambele tabere şi a condus la conflicte juridice cu privire la reglementări şi cine are dreptul să voteze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite