Jens Stoltenberg îndeamnă Rusia să respecte spaţiul aerian al NATO după incidentul de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens
Stoltenberg spune că „Rusia trebuie să adopte toate măsurile
necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă“
FOTO AP
Jens Stoltenberg spune că „Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă“ FOTO AP

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Rusia să acţioneze „în mod responsabil“ şi să respecte „deplin“ spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian, notează Mediafax.

„Îndemn Rusia să acţioneze în mod responsabil să să respecte deplin spaţiul aerian NATO“, declară Stoltenberg, citat într-un comunicat.

„Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă“, îndeamnă secretarul general al Alianţei.

Un avion de vânătoare rus de tip Su-34 a încălcat vineri spaţiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar, a anunţat sâmbătă Ministerul turc de Externe, în contextul unor tensiuni între cele două ţări implicate în războiul din Siria.

Ambasadorul rus a fost convocat în legătură cu acest incident vineri seara târziu, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că această încălcare arată în mod clar că Rusia vrea ca problemele dintre cele două ţări să degenereze.

Alianţa Nord-Atlantică subliniază în comunicat că „incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament“.

„Salut contactele directe dintre Ankara şi Moscova şi le îndemn la calm şi dezescaladare“, afirmă Stoltenberg, citat în comunicat.

„NATO este solidară cu Turcia şi susţine integritatea teritorială a aliatului nostru, Turcia“, subliniază el.

Turcia a doborât un avion rus de război în noiembrie, într-un incident care a afectat puternic relaţiile dintre cele două ţări. Rusia a impus sancţiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul şi exporturile.

„Aliaţii au convenit în decembrie să sporească prezenţa unor avioane de alertă timpurie de tip AWACS în spaţiul aerian turc, în contextul în care continuăm să consolidăm apărarea aeriană a Turciei“, mai declară secretarul general al NATO, insistând că această decizie a fost adoptată înaintea incidentului de vineri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite