Istoric, despre perspectivele monarhiei britanice: „Ar fi bine ca Regele Charles să elimine disensiunile cu Harry”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul istoric David Carpenter explică, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, schimbările majore prin care a trecut Marea Britanie de la încoronarea Elisabetei a II-a și perspectivele monarhiei britanice în actualul context. În 1953, la doar șase ani, Carpenter a asistat la încoronarea Reginei.

Încornarea Regelui Charles al III-lea.  FOTO Profimedia
Încornarea Regelui Charles al III-lea. FOTO Profimedia

Profesor la prestigioasa universitate King's College din Londra și unul dintre cei mai apreciați istorici britanici, David Carpenter (76 de ani) a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre încoronarea Regelui Charles al III-lea și despre viitorul monarhiei britanice.

În opinia reputatului istoric, Marea Britanie s-a schimbat mult de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a.

„În 1953, Marea Britanie era o țară mult mai coezivă și cu mai mult respect ca societate. În urmă cu 70 de ani, era cumva o societate unidimensională. Acum, societatea e multiculturală, multirasială, multireligioasă. În multe privințe, în Marea Britanie este acum o societate mult mai divizată, dar și mai dinamică și vibrantă în același timp. Bineînțeles, sunt plusuri și minusuri legat de aceste schimbări”, a declarat David Carpenter pentru „Adevărul”.

Profesorul David Carpenter predă la King's College FOTO Damien McFadden
Profesorul David Carpenter predă la King's College FOTO Damien McFadden

Din 1953, Casa Regală de Windsor s-a schimbat dintr-o monarhie cumva magică într-o monarhie în serviciul public. David Carpenter explică dificultatea reală cu care se confruntă acum monarhia britanică, în condițiile în care actualul rege are moștenirea unei căsnicii eșuate și multe provocări de trecut.

„Atunci, aveam o regină foarte tânără și atractivă, care venea dintr-o familie foarte fericită, dintr-un mediu fericit. Părinții săi erau foarte respectați, erau cumva o familie ideală. Și Regina Elisabeta a II-a avea un soț foarte chipeș, Prințul Philip, și o căsnicie foarte solidă. Întreaga imagine a familiei regale era ideală. În timp ce acum, din păcate, Regele Charles al III-lea are moștenirea unei căsnicii eșuate. Sunt, de asemenea, disensiunile cu Prințul Harry. Cred că pentru monarhia britanică problema este că nu se mai poate afișa ca o familie ideală, așa cum era în 1953. Însă nu cred că această problemă este ireparabilă. În opinia mea, William și Kate par o familie foarte stabilă. Nu cred că viitorul monarhiei britanice este amenințat”, spune profesorul britanic.

„Dacă ar elimina disensiunile cu Harry și Meghan ar fi foarte bine”

Din noua calitate, Regele Charles al III-lea trebuie să își îndeplinească îndatoririle ceremoniale principale, cum ar fi aparițiile la anumite evenimente publice sau la deschiderea sesiunilor parlamentare.

„Trebuie să-și îndeplinească aceste îndatoriri într-o manieră demnă, însă în același timp și cu un simț al umorului. Și cred că Regele este pregătit foarte bine pentru a face față acestor îndatoriri. Trebuie să evite scandalurile în rândul Familiei Regale. Iar dacă ar putea să elimine disensiunile cu Harry și Meghan ar fi foarte bine. Cred că e foarte bine să se păstreze monarhia ereditară a Casei de Windsor. În opinia mea, ar fi mult mai rău dacă Marea Britanie ar avea un președinte ales”, consideră David Carpenter.

„Adevărul” l-a întrebat pe reputatul istoric și dacă va reuși Regele Charles al III-lea să evite o posibilă scindare a Marii Britanii.

„Viitorul Scoției e foarte important. Nu cred că Regele Charles al III-lea poate face prea multe pentru a păstra unitatea Marii Britanii, nu are pârghiile necesare. Nu cred că naționalismul scoțian va fi schimbat într-un fel sau altul în funcție de ce face Regele. Naționaliștii scoțieni nu sunt republicani și la ora actuală au dificultăți. Pentru moment, este imposibil de prezis ce se va întâmpla în viitor legat de unitatea Marii Britanii”, adaugă istoricul.

David Carpenter predă istoria la King's College din Londra din 1988 și este expert în istoria monarhiei britanice. A absolvit studiile universitare la Oxford și tot acolo a obținut și doctoratul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite