Israelul lanseaz─â Opera┼úiunea Dawn ├«mpotriva Jihadului Islamic ├«n F├ó┼čia┬á Gaza: unul dintre lideri, ucis ├«n atac

0
0
Israel a lansat bombardamente in Fasia Gaza FOTO AFP
FOTO AFP

Armata israelian─â┬á a lansat vineri Opera┼úiunea Dawn ┼či love┼čte ┼úinte ale grup─ârii teroriste Jihad Islamic din F├ó┼čia Gaza, a transmis serviciul de pres─â al armatei.

UPDATE 06.00┬áFor┼úele israeliene au continuat s─â bombardeze F├ó┼čia Gaza, iar gruparea armat─â Jihad Islamic s─â trag─â rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de s├ómb─ât─â, cel mai grav acces de violen┼ú─â local─â de la un scurt r─âzboi de anul trecut, comenteaz─â AFP.

Armata israelian─â a estimat c─â a ucis 15 lupt─âtori ai Jihadului Islamic ├«n loviturile sale care au ├«nceput vineri dup─â-amiaz─â, viz├ónd ├«n special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul S─ân─ât─â┼úii de la Gaza a raportat zece mor┼úi, "printre care o feti┼ú─â de cinci ani", ┼či 79 de r─âni┼úi.

Este cea mai grav─â confruntare ├«ntre statul evreu ┼či organiza┼úiile armate din F├ó┼čia Gaza de la r─âzboiul de unsprezece zile din mai 2021, care a f─âcut 260 de mor┼úi de partea palestinian─â, printre care combatan┼úi, ┼či 14 mor┼úi ├«n Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorit─â┼úilor locale.


ÔÇ×├Än prezent, For┼úele de Ap─ârare ale Israelului lovesc ├«n F├ó┼čia Gaza. O situa┼úie special─â a fost declarat─â ├«n spatele liniilor israeliene. Un purt─âtor de cuv├ónt al For┼úelor de Ap─ârare Israelului a anun┼úat c─â opera┼úiunea ├«mpotriva ┼úintelor teroriste ale grup─ârii Jihad Islamic Palestinian se nume┼čte ÔÇ×DawnÔÇŁ (Zori de zi).

Jihadul Islamic a transmis ├«ntr-o declara┼úie c─â unul dintre liderii s─âi de rang ├«nalt, Tayseer Al Jabari, a fost ucis ├«ntr-un atac israelian. El a fost comandant ├«n Brigada Quds, aripa armat─â a Jihadului Islamic, a spus grupul, ┼či membru al Consiliului militar al acesteia. Armata israelian─â a raportat ulterior c─â aproximativ 15 terori┼čti ai Jihadului Islamic au fost uci┼či.

Ministerul palestinian al S─ân─ât─â┼úii a anun┼úat c─â cel pu┼úin 10 persoane au fost ucise, inclusiv o feti┼ú─â de 5 ani ┼či o femeie de 23 de ani. Al┼úi 75 au fost r─âni┼úi. Israelul insist─â c─â majoritatea celor uci┼či erau militan┼úi.

Serviciul de pres─â a precizat c─â de la ora 16:45 (coincide cu ora Bucure┼čtiului) pe 5 august p├ón─â la ora 20:00 pe 6 august, sunt puse ├«n aplicare ÔÇ×instruc┼úiuni speciale pentru spatele liniei de ap─ârare israeliene, p├ón─â la 80 km de F├ó┼čia GazaÔÇŁ.

Armata israelian─â a declarat c─â principalul obiectiv al ac┼úiunii sale militare a fost un atac aerian preventiv asupra Al Jabari ┼či asupra a dou─â echipe antitanc care erau pe cale s─â lanseze un atac asupra for┼úelor israeliene.

├Äntr-o discu┼úie cu reporterii vineri seara, un purt─âtor de cuv├ónt al armatei a spus c─â cele dou─â echipe au fost urm─ârite cu c├óteva zile ├«nainte ca For┼úele Aeriene s─â ├«┼či desf─â┼čoare opera┼úiunile, ad─âug├ónd c─â Israelul se confrunt─â cu o amenin┼úare iminent─â de c├óteva zile, deoarece cele dou─â unit─â┼úi militante s-au mutat foarte aproape de gardul care desparte Gaza de Israel.

ÔÇ×Scopul acestei opera┼úiuni este eliminarea unei amenin┼ú─âri concrete ├«mpotriva cet─â┼úenilor Israelului ┼či a civililor care locuiesc ├«n apropierea F├ó┼čiei Gaza, precum ┼či ┼úintirea terori┼čtilor ┼či a sponsorilor acestoraÔÇŁ, au afirmat premierul israelian Yair Lapid ┼či ministrul ap─âr─ârii Benny Gantz, ├«ntr-o declara┼úie comun─â.

ÔÇ×Guvernul israelian nu va permite organiza┼úiilor teroriste din F├ó┼čia Gaza s─â stabileasc─â agenda ├«n zona adiacent─â F├ó┼čiei Gaza ┼či s─â amenin┼úe cet─â┼úenii statului Israel. Oricine ├«ncearc─â s─â fac─â r─âu Israelului ar trebui s─â ┼čtie: v─â vom g─âsiÔÇŁ, a avertizat Lapid.

Jihadul Islamic a promis c─â va r─âspunde.

ÔÇ×Toate op┼úiunile sunt deschise, cu toate mijloacele pe care le are rezisten┼úa palestinian─â, fie ├«n Gaza, fie ├«n afar─âÔÇŁ, a declarat purt─âtorul de cuv├ónt Daoud Shehab la Al Jazeera. ÔÇ×C├ómpul de lupt─â este deschis... Rezisten┼úa va r─âspunde cu toat─â for┼úa. Nu vom spune cum, dar este inevitabilÔÇŁ, a ad─âugat el.

Anterior, ├«n zonele de frontier─â au fost ├«nt─ârite celulele sistemului de ap─ârare aerian─â Iron Dome. Comandamentul For┼úelor de Ap─ârare Israelului a decis joi s─â trimit─â unit─â┼úi suplimentare ├«n zona de frontier─â cu Gaza pentru a cre┼čte preg─âtirea de lupt─â ├«n cazul unui posibil atac al radicalilor.

Mar┼úi, armata israelian─â l-a re┼úinut pe unul dintre liderii grupului ÔÇ×Jihad IslamicÔÇŁ ├«n tab─âra de refugia┼úi palestinieni Jenin. ├Än aceea┼či zi, Israelul a blocat drumuri din apropierea F├ó┼čiei Gaza, a ├«nchis punctul de control Erez de la grani┼úa cu enclava palestinian─â ┼či a ├«ntrerupt leg─âturile feroviare dintre ora┼čele Ashkelon ┼či Sderot din sudul ┼ú─ârii din cauza unui posibil r─âspuns din partea grup─ârii teroriste. .

For┼úele de securitate israeliene desf─â┼čoar─â opera┼úiuni antiteroriste ├«n Cisiordania din 10 aprilie, ca r─âspuns la o serie de atacuri teroriste ├«n ora┼čele statului evreu, ├«n care 20 de persoane au fost ucise.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite