Ion Jinga: Ideea că românii ar veni în Marea Britanie pentru indemnizaţii sociale este „un mit“

0
0
Ion Jinga

Ideea conform căreia cetăţenii români ar practica „turismul pentru indemnizaţii sociale" în Marea Britanie este „un mit", afirmă ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, apreciind că angajatorii britanici sunt interesaţi de români pentru că sunt oameni muncitori şi profesionişti.

„Numărul din ce în ce mai mare de locuri de muncă oferite de angajatorii britanici cetăţenilor români reprezintă o confirmare că românii sunt oameni foarte muncitori, foarte apreciaţi pentru abilităţile profesionale şi pentru disciplina muncii", scrie Jinga într-un articol de opinie publicat în ediţia britanică a Huffington Post.

„Un studiu recent realizat de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford arată că 59,1% dintre imigranţii români şi bulgari din Marea Britanie lucrau ca persoane fizice autorizate în 2013. Aceste cifre pot fi explicate cu uşurinţă: pentru mulţi români şi bulgari, statutul de persoane fizice autorizate era singura modalitate legală de a lucra în Marea Britanie. Acest lucru explică şi cum a fost posibil ca 40% din forţa de muncă ce a construit Satul Olimpic în 2012 să fie reprezentată de români, deşi ei nu aveau acces în domeniul construcţiilor. Acest lucru confirmă că majoritatea românilor care au vrut să vină la muncă în Marea Britanie au făcut deja acest lucru, în pofida restricţiilor", notează Jinga.

„Am fost surprins neplăcut că, în pofida cifrelor reale, studiul sugerează o concluzie lipsită de fundament: «Indiferent de motivaţie, acest statut a oferit acces la indemnizaţiile sociale»", continuă ambasadorul României.

„Realitatea este că, în cazul românilor, «turismul pentru beneficii sociale» este un mit, deoarece, dintre cele 5,7 milioane de persoane active care au solicitat indemnizaţii sociale în Marea Britanie anul trecut, doar 1.740 au fost români, ceea ce reprezintă 0,03% din numărul total de beneficiari sau 1,45% din numărul total al românilor din Marea Britanie", argumentează Ion Jinga.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite