Interviul preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pentru “Adevărul Europa” face carieră în presa bulgară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de site-uri şi publicaţii din Bulgaria au preluat interviul acordat în exclusivitate ziarului "Adevărul", la Bruxelles, de preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek.

"O soluţie de compromis va fi găsită pentru intrarea Bulgariei şi României în zona Schengen, în următoarele luni", a declarat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pentru ziarul românesc "Adevărul", menţionează Novinite.com. Principalele şase ziare naţionale bulgare, postul public de radio, postul de televiziune Naţional şi cel puţin zece site-uri naţionale au citat declaraţiile lui Buzek. Interviul a fost publicat luni în ziarul "Adevărul", a fost realizat şi în format video şi difuzat pe www.adevarul.ro.

Focus News Agency şi Sofia News Agency au preluat din "Adevărul" cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Parlamentului European legate de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Citeşte declaraţiile preluate de una din agenţiile bulgare de presă

Compromisul Schengen

Preşedintele PE Jerzy Buzek a declarat că cele două ţări sunt obligate să îndeplinească cerinţele pentru intrarea în zona Schengen, dar a menţionat că există "prea multă tensiune pe această temă", mai notează agenţia bulgară de presă. Jerzy Buzek a mai declarat pentru "Adevărul" că este încrezător că preşedinţia maghiară a Uniunii Europene se va ocupa cu succes de aderarea Bulgariei şi România la Schengen . Cu toate acestea, a spus preşedintele PE, există peste 700 de deputaţi şi 27 de comisari UE, printre cele 27 de state membre, care au opinii diferite, dar care discută şi să convin asupra deciziilor.

Întârzierea nu este o mare problemă

Când a fost întrebat dacă raportul pe aderarea la Schengen ar putea fi "conectat" la monitorizarea prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie, impus Bulgariei şi României, Buzek a declarat că nu trebuie să existe o legătură între ele. El a menţionat, însă, că monitorizarea este un instrument eficient pentru cele două ţări . O întârziere de câteva luni a aderării celor două ţări membre faţă de data iniţială, martie 2011, nu ar fi o mare problemă, apreciază Buzek.

Parlamentul European va lua o decizie în privinţa aderării celor două ţări pe 14 februarie. Votul eurodeputaţilor este însă consultativ.

Vezi interviul integral cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe www.adevarul.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite