În timp ce atenția lumii este concentrată pe Gaza, soldații ucraineni se tem să nu fie uitați

0
Publicat:

De la începutul războiului de o lună dintre Israel și Hamas, o mare parte a lumii, inclusiv mulți din Ucraina, și-a îndreptat privirea spre Orientul Mijlociu.

Militari ucraineni pe câmpul de luptă Foto Profimedia
Militari ucraineni pe câmpul de luptă Foto Profimedia

În prima linie a invaziei Rusiei în Ucraina, unii sunt optimiști cu privire la impactul acestui nou război asupra Kievului - alții sunt mai puțin optimiști.

Soldații ucraineni intervievați de themoscowtimes.com  au cerut să își folosească numele de război pentru a-și proteja identitatea.

Kaneki, de obicei vesel, se numără printre sceptici.

"Chiar dacă cred că acest război va fi rapid, tot mi-e teamă că rușii se vor folosi de distragerea atenției mediatice pentru a începe să facă lucruri murdare", spune el. "Cum ar fi să folosească arme chimice împotriva noastră".

Tovarășul său Strika, în vârstă de 38 de ani, se teme că va fi uitat de restul lumii.

"Mi-e teamă doar că mâine Europa și Statele Unite vor decide că nu mai merită să ajute Ucraina, iar noi vom ajunge să fim nevoiți să oprim valuri nesfârșite de ruși."

Strika se agață de AK-74 între gropi. El spune că este îngrijorat că lupta lor va fi uitată.

El se teme că opinia publică se va îndepărta de războiul din Ucraina și va uita tot ce s-a întâmplat, de la crimele comise de forțele rusești și de grupul de mercenari Wagner până la sacrificiile ucrainenilor.

"Mi-e teamă că vom fi uitați, iar Ucraina va deveni un nou Afganistan", a spus el. "Mi-e teamă că opinia publică va obosi și va crede că acest război este zadarnic. Dar ceea ce mă sperie cel mai mult este că vor uita curajul nostru și vor uita toți morții noștri și toți camarazii noștri care și-au sacrificat viața".

Amândoi au preocupările lor cu privire la impactul războiului din Gaza, dar, din poziția lor de lângă linia frontului, aceste considerații geopolitice par îndepărtate.

"Când ești cu picioarele în noroi, nu te gândești prea mult la asta. Nici măcar nu te gândești la Ucraina, la libertate sau chiar la victorie", a spus Kaneki.

"Cel mai important lucru este camarazii tăi, să-i scoți în viață. Nu te gândești la nimic altceva".

Occidentul este prea implicat

Smiley, un membru al unității care a fost măcelar în viața civilă, este mai puțin îngrijorat.

El a declarat că este convins că războiul din Israel va avea consecințe pozitive pentru Ucraina.

"Statele Unite nu vor abandona niciodată Ucraina. Nu sunt aici pentru ochii noștri frumoși, ci pentru că nu au niciun interes ca noi să pierdem", a declarat tânărul de 25 de ani, a cărui barbă lungă îndulcește trăsăturile pătrate ale feței sale acoperite de tatuaje. Occidentul este prea implicat pentru a se retrage sau a-și reduce ajutorul".

El face o pauză înainte de a explica faptul că Israelul și Ucraina sunt foarte diferite în ceea ce privește intensitatea conflictelor lor și nevoile lor de arme și echipamente.

"Aici, avem nevoie de un număr astronomic de arme, obuze, oameni și muniții în fiecare zi pentru a face față Rusiei. Israelul are una dintre cele mai bune armate din lume și se confruntă cu Hamas, un mic grup terorist. Noi ne confruntăm cu armata rusă - nu este comparabil."

Smiley crede, de asemenea, că războiul din Gaza ar putea forța Israelul să se alăture efortului de război și să înceapă să ajute Ucraina.

Israelul, în ciuda faptului că este un aliat de nădejde al Statelor Unite, a menținut până acum o politică de echilibru și reținere în războiul dintre Rusia și Ucraina, abținându-se să trimită un ajutor militar substanțial Kievului.

Un motiv cheie pentru acest lucru este faptul că Rusia controlează cerul sirian din 2015 și implicit permite avioanelor israeliene să lovească milițiile pro-iraniene din regiune.

Acest considerent a fost suficient pentru ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să refuze să ajute Ucraina. Ultima izbucnire a ostilităților din Gaza ar putea schimba această situație, deoarece israelienii își dau seama de importanța legăturilor dintre Rusia, Iran și Hamas.

Teama de a fi uitat

Un alt membru al unității, Vlad, un operator de drone în vârstă de 30 de ani din regiunea Harkov, se face ecoul sentimentelor lui Smiley.

"Israelienii și-au dat seama că Hamas joacă și pentru ruși", explică el.

"Există într-adevăr acest triunghi Hamas-Iran-Rusia".

Vlad este convins că, după războiul dintre Hamas și Israel, despre care spune că va fi scurt, Israelul nu va avea altă opțiune decât să ofere Ucrainei tot ajutorul de care are nevoie.

Când este întrebat ce echipamente și-ar dori să aibă, Vlad răspunde că nu este sigur.

"Orice este bun", spune el înainte de a izbucni în râs.

Smiley, un pasionat de arme, visează la un singur lucru: ca Israelul să furnizeze Kievului sistemele sale de apărare antiaeriană.

"Dacă ne-ar putea da Iron Beam, ar fi extraordinar", spune el, referindu-se la un nou sistem de armament israelian care poate doborî rachete sau rachete cu ajutorul unui fascicul laser.

Serghei, un membru al unității care poartă numele de război Hussar, este mai îngrijorat.

Fost bucătar la un restaurant din Harkov, Serghei tocmai se întorsese dintr-o misiune în regiunea Donețk.

"Cea mai mare teamă a mea este că lumea va arde, iar acest coșmar de sânge, moarte, noroi, murdărie și rahat nu se va sfârși niciodată", explică el, răsucindu-și mustața cu ghidon care i-a adus indicativul.

"Că acest nou război din Orientul Mijlociu va deraia și va duce la un al treilea război mondial".

Hussar spune că nu îi este teamă de secarea ajutorului occidental, ci mai degrabă de faptul că lumea va uita și se va întoarce de la ei.

"Luptăm de aproape doi ani", spune soldatul în vârstă de 30 de ani, care s-a înrolat pe 24 februarie 2022, prima zi a invaziei rusești la scară largă.

"Ajutorul occidental pe care îl primim este sub formă de picături, dar ne ajută să supraviețuim. Dar nu trebuie să subestimăm aspectul psihologic al sprijinului din partea opiniei publice occidentale."

Hussar se teme, de asemenea, că nu se va putea întoarce niciodată la viața civilă.

"Cu cât trec mai multe zile, cu atât mai mult urăsc ceea ce am devenit din cauza acestui război și din cauza rușilor", a spus el. "Urăsc această bestie însetată de sânge în care m-am transformat, mi-e teamă că nu voi reveni niciodată la normal și în fiecare zi trebuie să lupt împotriva disperării."

Ochii lui Hussar sunt plini de lacrimi și își bate nervos piciorul drept.

El explică faptul că, în orice caz, singur în tranșeea lui, nu poate influența niciodată cursul războiului și că uneori este mai bine să nu se gândească prea mult la asta.

"Tot ce pot face este să fiu acolo pentru camarazii mei, să fiu un bun luptător, să am grijă de ei, să-i salvez. Dacă te gândești prea mult la politică, poți înnebuni", spune Hussar.

"Tot ce vreau este să mă duc acasă, să cumpăr un buchet de flori, să mă întind în iarbă și să privesc cerul albastru. Dar vom lupta până la capăt, până la ultima suflare."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite