Guvernul turc continuă să se răzbune pe protestatari: studenţii vor fi lăsaţi fără burse dacă participă la manifestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Deşi iunie a fost o „lună neagră” în calendarul turc, premierul turc Recep Tayyip Erdogan continuă să se răzbune pe cei care au participat la protestele antiguvernamentale. După ce poliţia a anunţat că va instala pe străzi dispozitive cu ajutorul cărora turcii îşi vor putea „turna” vecinii, autorităţile au anunţat că vor lăsa fără burse studenţii care participă sau au participat la acţiuni de proteste.

Statul turc i-a va lăsa fără burse pe studenţii care participă la proteste, informează Înalta Instituţie de Burse şi Cămine Studenţeşti. Potrivit unei dispoziţii publicate săptămâna aceasta, toţi studenţii „implicaţi în evenimente de anarhie şi terorism, care participă la acţiuni care încalcă dreptul la educaţie” vor rămâne fără bursă, indiferent dacă este vorba despre o participare activă sau doar de o tentativă. De asemenea, dispoziţia stipulează că nu contează locul în care studenţii protestează şi nici gradul de „deranj” pe care îl provoacă.

În fapt, articolul privind retragerea ajutoarelor de stat în cazul unor asemenea comportamente se află în vigoare din 1997, dar faptul că Instituţia de Burse a decis să o readucă în atenţia publică acum, după protestele din iunie, nu pare a fi o coincidenţă, ci mai degrabă o represalie pentru participanţii la manifestaţiile din parcul Gezi.

Ministrul Tineretului şi Sportului din Turcia, Suat Kilic, a negat o asemenea intenţie. „Veştile că studenţii care au protestat în parcul Gezi îşi vor pierde busele sunt minciuni. Regulamentul care fondează asemenea ştiri a fost aprobat în 1997”, a scris Kilic, miercuri, pe Twitter.

Aceasta nu este prima măsură de acest tip anunţată împoriva protestelor studenţilor, cel mai activ grup social în revoltele antiguvernamentale de luna trecută. În urmă cu două săptămâni, prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că în următorul an universitar, forţele de securitate ale universităţilor vor fi înlocuite de ofiţeri de poliţie, pentru a controla studenţi. "Nu vrem să vedem tineri cu cocktailuri Molotov, macete, sau altele", a spus prim-ministrul. Această iniţiativă este mai veche şi a fost unul dintre motivele pentru care tinerii turci au ieşit în stradă în urmă cu două luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite