Grupul paramilitar Wagner recunoaşte că un student zambian, recrutat dintr-o închisoare, a murit în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul paramilitar rus Wagner a recunoscut marţi că un student zambian recrutat în închisoare a fost ucis în Ucraina, la două săptămâni după ce Zambia a cerut explicaţii din partea Rusiei. 

Mercenari Wagner FOTO Telegram
Mercenari Wagner FOTO Telegram

Aceasta a cerut lămuriri cu privire la circumstanţele morţii unuia dintre cetăţenii săi, informează AFP, citată de Agerpres.

"Lemekhani Nathan Nyirenda a fost, pe 22 septembrie, unul dintre primii care a pătruns în tranşeele inamice, dând dovadă de curaj şi bravură", a salutat pe reţelele sociale liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Reputat oligarh apropiat de Vladimir Putin şi devenit o personalitate mediatică a conflictului din Ucraina, Prigojin a afirmat că "îşi aminteşte bine de acest băiat" de 23 de ani, "decedat ca un erou" în luptă.

Mii de combatanți, recrutați din închisori

De mai multe săptămâni, Evgheni Prigojin era acuzat de Ucraina că trimite pe front mii de combatanţi recrutaţi direct din închisorile ruse, contra promisiunii unui salariu şi a amnistiei. Prigojin a recunoscut marţi că grupul său îl recrutase pe Nyirenda, condamnat în Rusia, într-o închisoare din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova.

Potrivit lui Prigojin, tânărul zambian se oferise voluntar pentru a se ralia grupului Wagner şi a lupta în Ucraina. Zambia ceruse la mijlocul lui noiembrie explicaţii Moscovei cu privire la moartea unuia dintre cetăţenii săi în Ucraina, unde Rusia desfăşoară din februarie o ofensivă militară. Potrivit guvernului zambian, Lemekhani Nathan Nyirenda era iniţial student la inginerie nucleară la Institutul de Inginerie Fizică de la Moscova (MEPhI). El fusese condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru trafic cu droguri. 

Supranumit "bucătarul lui Putin"

Recent, șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că un fost general al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina.

Evgheni Prigojin, care a fost supranumit "bucătarul lui Putin" din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite