Grecia vrea ca mai multe nave NATO să patruleze Marea Egee, după ofensiva Turciei în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, joi, ca NATO să-şi sporească numărul de patrule navale în Marea Egee, după ameninţarea Turciei că va trimite Europei peste trei miloane de migranţi.

„I-am cerut Secretarului General şi Alianţei şi tuturor statelor membre să-şi întărească prezenţa în Marea Egee cu mai multe nave”, a spus Mitsotakis într-o conferinţă de presă, după o discuţie cu şeful NATO Jens Stoltenberg, potrivit Euractiv.

„Cerem ca misiunea să fie extinsă în sudul Mării Egee, ca să putem acoperi toată suprafaţa graniţelor maritime ale ţării”, a mai precizat el, adăugând că va ridica această problemă la summitul NATO din decembrie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameinţat recent că Ankara va permite milioanelor de refugiaţi să se îndrepte către Europa, dacă blocul încearcă să împiedice ofensiva militară a Turciei în Siria.

În prezent, NATO are şase nave care patrulează nordul Mării Egee şi care urmăresc mişcările vaselor cu migranţi şi alertează forţele pazei de coastă ale Greciei şi Turciei, precum şi serviciul de frontieră al UE, Frontex.

Vorbind alături de Mitsotakis la Atena, Stoltenberg a spus că le-a cerut deja aliaţilor NATO să „furnizeze mai multe nave”, dar a precizat că mandatul patrulelor NATO este să „furnizeze informaţii, nu să oprească” bărcile cu migranţi. Orice angajament adiţional sau schimbare a mandatului ar avea nevoie de consensul tuturor celor 29 de membri NATO, inclusiv Turcia, a adăugat Secretarul General.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite