Grecia mai aşteaptă până în iunie deblocarea unor noi fonduri de la UE pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grecia steag_getty

Miniştrii de finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă luni seara la un acord privind ajutor financiar pentru Grecia. Atena are nevoie de acest ajutor pentru a plăti împrumuturi de circa 7,3 miliarde de euro, care vor ajunge la scadenţă în iulie.

Pentru a obţine ajutorul, Parlamentul de la Atena a aprobat joia trecută reduceri de pensii şi majorări de taxe, dar miniştrii de finanţe cer şi alte măsuri. Pentru moment, Uniunea Europană nu a acceptat cererea Fondului Monetar Internaţional de a şterge şi mai multe datorii ale Greciei. FMI consideră că datoriile Greciei sunt la un nivel nesustenabil şi refuză să contribuie la un nou pachet de salvare .

 "Eurogrupul a avut o discuţie aprofundată cu privire la sustenabilitatea datoriei publice a Greciei dar nu a ajuns la un acord general. Lucrările vor continua în săptămânile următoare în vederea ajungerii la o concluzie definitivă la următoarea reuniune a Eurogrupului", au anunţat miniştrii de Finanţe din zona euro într-un comunicat.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanţe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro. Pentru a obţine aceşti bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor şi manifestaţiilor de protest.

Însă înainte de eliberarea unor noi tranşe Grecia trebuie să implementeze un număr de aproximativ 140 de acţiuni convenite anterior. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a apreciat că părţile au făcut progrese pentru ca deblocarea unei noi tranşe să aibă loc "înaintea verii".

Celălalt motiv pentru care luni nu au fost eliberată o nouă tranşă de împrumut pentru Grecia a fost lipsa unui acord între zona euro şi FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistenţă. 

La rândul său, FMI subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obţine mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuşi să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum şi insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite